Keladi

Keladi adalah sayuran yang digunakan dalam pelbagai masakan di seluruh dunia. Ia mempunyai rasa yang enak, berkhasiat dan bertekstur kanji. Manfaat yang terdapat pada keladi menjadikannya alternatif yang lebih sihat daripada sayur-sayuran akar lain seperti kentang. Keladi biasanya digoreng sebagai makanan ringan tetapi ada juga yang menambahkan warna krim dan ungu pada resipi manis. 

7 Manfaat Mengejutkan Keladi

1. Kaya dengan Serat dan Nutrien Penting Lain

Satu cawan (132 gram) keladi dimasak mempunyai 187 kalori – kebanyakannya dari karbohidrat dan kurang dari satu gram setiap protein dan lemak.

Oleh itu, keladi mempunyai sejumlah besar nutrien yang tidak banyak diperolehi orang seperti serat, kalium, magnesium dan vitamin C dan E.

2. Boleh Membantu Mengawal Gula Darah

Ia mengandungi dua jenis karbohidrat yang bermanfaat untuk pengurusan gula dalam darah iaitu serat dan karbohidrat.

Serat adalah karbohidrat yang tidak dapat dicerna oleh manusia. Oleh kerana tidak diserap oleh badan, ia tidak mempengaruhi tahap gula dalam darah.

Ia juga membantu melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat lain, mencegah kenaikan gula darah yang besar selepas makan.

Kajian mendapati bahawa diet tinggi serat yang mengandungi sehingga 42 gram sehari dapat menurunkan kadar gula darah sekitar 10 mg/dl untuk orang yang menghidap diabetes jenis 2.

Gabungan karbohidrat dan serat ini menjadikan keladi sebagai pilihan karbohidrat yang terbaik, terutamanya bagi penghidap diabetes.

3. Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung Anda

Serat dan karbohidrat dalam keladi juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Penyelidikan yang ketara mendapati bahawa orang yang makan lebih banyak serat cenderung mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih rendah.

Satu kajian mendapati bahawa untuk setiap tambahan 10 gram serat yang dimakan setiap hari, risiko kematian akibat penyakit jantung menurun sebanyak 17%.

Keladi mengandungi lebih daripada 6 gram serat setiap cawan (132 gram) iaitu lebih daripada dua kali jumlah yang terdapat dalam kandungan kentang seberat 138 gram. Ini menjadikannya sumber serat yang sangat baik.

Keladi juga memberikan karbohidrat yang menurunkan kolesterol dan dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit jantung.

4. Bersifat Antikanser

Keladi juga mengandungi kompaun yang berasaskan tumbuhan. Ia dipanggil sebagai polifenol yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuklah keupayaan untuk mengurangkan risiko kanser.

Polifenol utama yang terdapat dalam keladi adalah quercetin. Ia juga terdapat dalam jumlah yang besar dalam bawang, epal dan teh.

Kajian mendapati bahawa quercetin dapat mematikan sel kanser dan melambatkan pertumbuhan beberapa jenis kanser.

Ia juga mengandungi antioksidan  dan mampu melindungi tubuh badan daripada kerosakan radikal bebas yang boleh mengakibatkan kanser.

5. Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat Badan

Keladi adalah sumber serat yang baik, di mana mengandungi 6-7 gram per cawan (132 gram).

Penyelidikan mendapati bahawa orang yang makan lebih banyak serat cenderung mempunyai berat badan yang lebih rendah dan kurang lemak badan.

Ini mungkin kerana serat memberi rasa kenyang yang lebih lama sekali gus mengurangkan jumlah kalori yang dimakan sepanjang hari. Dari masa ke masa, ianya boleh menyebabkan penurunan berat badan.

6. Baik untuk usus anda

Tubuh anda tidak mencerna atau menyerap serat dan karbohidrat, jadi ia kekal di usus anda. Apabila mereka sampai di usus besar, mereka menjadi makanan mikroba di usus anda dan mendorong pertumbuhan bakteria baik.

Apabila bakteria usus anda menyerap serat ini, mereka menghasilkan asid lemak rantaian pendek. Ia akan menyuburkan sel-sel yang melapisi usus anda dan menjadikannya sihat dan kuat.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan serat dan karbohidrat dapat membantu melindungi daripada penyakit radang usus dan kanser usus.

7. Amat Serbaguna dan Mudah Ditambah ke Diet Anda

Keladi mempunyai tekstur berkanji dan rasa ringan, sedikit manis, serupa dengan keledek. Ia boleh digunakan dalam hidangan manis dan sedap.

Beberapa cara popular untuk menikmatinya termasuk:

  • Kerepek Keladi: Hiriskan talas nipis dan bakar atau goreng menjadi kerepek.
  • Teh keladi: Campurkan keladi atau gunakan serbuk keladi dalam teh boba untuk minuman ungu yang indah.
  • Roti keladi: Bakar pes keladi manis di dalam adunan pastri mentega sebagai pencuci mulut.
  • Kek kealdi: Campurkan keladi yang dimasak dengan perasa dan goreng sehingga garing.
  • Dalam sup dan rebusan: Potong keladi kepada beberapa potongan dan gunakan ke dalam masakan.

Penting untuk diingatkan bahawa keladi hanya boleh dimakan apabila dimasak. Keladi mentah mengandungi protease dan oksalat yang boleh menyebabkan sensasi menyakitkan atau perasaan terbakar dalam mulut anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/nutrition/taro-root-benefits#TOC_TITLE_HDR_8

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-taro-root#2

Gambar Kredit:

https://www.healthline.com/nutrition/ube-purple-yam

Summary
Manfaat Keladi yang Anda Mesti Ketahui!
Article Name
Manfaat Keladi yang Anda Mesti Ketahui!
Description
Keladi adalah sayuran yang digunakan dalam pelbagai masakan di seluruh dunia. Ia mempunyai rasa yang enak, berkhasiat dan bertekstur kanji. Manfaat yang terdapat pada keladi menjadikannya alternatif yang lebih sihat daripada sayur-sayuran akar lain seperti kentang.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: