Now Reading
Manfaat Kayu Manis Yang Harus Anda Ketahui

Manfaat Kayu Manis Yang Harus Anda Ketahui

kayu manis

Kayu manis adalah rempah yang dibuat dari kulit pokok yang dikenali secara saintifik sebagai Cinnamomum. Kayu manis telah digunakan sebagai bahan sepanjang zaman sejak dari zaman Mesir Kuno.

Dahulu, ia sangat jarang ditemui dan sangat berharga sehingga ia dianggap sebagai hadiah yang sesuai untuk raja. Namun, pada masa kini harganya sangat murah dan mudah didapati di setiap pasar raya.

Ia digunakan sebagai bahan dalam ramuan masakan pelbagai resepi. Cinnamomum ini dibuat dengan memotong batang pokok kayu manis. Kulit bahagian dalam batang pokok akan diekstrak dan bahagian berkayu dikeluarkan.

Kebaikan Kayu Manis

Antioksidan

Antioksidan melindungi tubuh anda dari kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Kayu manis penuh dengan antioksidan yang kuat seperti polifenol.

Dalam kajian yang membandingkan aktiviti antioksidan dalam 26 jenis rempah, dan ia adalah yang paling berkesan, bahkan melebihi ‘makanan super’ seperti bawang putih dan oregano.

Khasiatnya yang sangat kuat sehingga ia dapat digunakan sebagai pengawet makanan semula jadi.

Anti radang

Keradangan sangat penting kerana ia membantu badan anda melawan jangkitan dan memperbaiki kerosakan tisu.

Namun, keradangan boleh menjadi masalah apabila ia menjadi kronik dan terarah pada tisu badan anda sendiri. Kayu manis sangat berguna mencegah keradangan kerana kajian menunjukkan bahawa rempah dan antioksidan ini mempunyai sifat anti-radang yang kuat.

Kandungan antioksidan di dalamnya mempunyai komponen anti-radang yang dapat membantu mengurangkan risioko penyakit di dalam tubuh anda.

Mengurangkan risiko sakit jantung

Kayu manis dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit jantung dan risiko penyebab kematian pramatang yang paling biasa di dunia.

Bagi penghidap diabetes,  1 gram Cassia atau kira-kira setengah sudu teh kayu manis setiap hari terbukti mempunyai kesan yang baik pada penanda darah.

Baru-baru ini, kajian tinjauan besar menyimpulkan bahawa dos kayu manis 120 mg sehari boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Dalam kajian ini, ianya juga terbukti mampu meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL).

Rempah ini boleh merendahkan beberapa faktor risiko utama penyakit jantung, termasuk kolesterol, trigliserida dan tekanan darah.

Mencegah diabetes

Kayu manis terkenal dengan sifat penurun gula dalam darah. Selain daripada mempunyai kesan yang amat baik terhadap ketahanan insulin, rempah ini juga dapat menurunkan kandungan gula dalam darah dengan beberapa mekanisme lain.

Pertama, ianya terbukti dapat mengurangkan jumlah glukosa yang memasuki aliran darah anda selepas makan. Ia melakukannya dengan mengganggu banyak enzim pencernaan, yang memperlambat pemecahan karbohidrat di saluran pencernaan anda.

Kedua, sebatian dalam kayunya dapat bertindak pada sel-sel dalam badan dengan cara meniru insulin. Sejumlah kajian manusia telah mengesahkan bahawa kesan anti-diabetes rempah ini menunjukkan bahawa ia dapat menurunkan kadar gula darah puasa sebanyak 10-29%.

Bermanfaat pada penyakit neurodegeneratif      

Penyakit neurodegeneratif dicirikan oleh kehilangan struktur atau fungsi sel otak secara progresif. Penyakit Alzheimer dan Parkinson adalah dua jenis penyakit yang paling biasa.

Dua sebatian yang terdapat dalam kayu manis mampu menghalang penumpukan sejenis protein yang disebut sebagai tau di otak yang merupakan salah satu ciri penyakit Alzheimer.

Dalam kajian pada tikus dengan penyakit Parkinson, kayu manis terbukti dapat membantu melindungi neuron, tahap neurotransmitter yang dinormalisasi dan fungsi motor yang lebih baik. Kesan ini perlu dikaji lebih jauh pada manusia.

Melindungi daripada barah

Kanser atau barah adalah penyakit yang amat serius di mana berlakunya pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Rempah ini telah dikaji secara meluas untuk potensi penggunaannya dalam pencegahan dan rawatan barah.

Secara keseluruhan, bukti terhad kepada kajian tabung uji dan haiwan, yang menunjukkan bahawa ekstrak kayu manis dapat melindungi daripada barah.

Ia bertindak dengan mengurangkan pertumbuhan sel barah dan pembentukan saluran darah pada tumor dan beracun bagi sel barah, yang menyebabkan kematian sel.

Kajian pada tikus dengan barah kolon menunjukkan bahawa kayu manis adalah penggerak kuat enzim detoksifikasi di usus besar, melindungi daripada pertumbuhan barah lebih teruk.

Penemuan ini disokong oleh eksperimen tabung uji, yang menunjukkan bahawa kayu manis mengaktifkan tindak balas antioksidan pelindung pada sel usus manusia.

Sumber:

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon

error: Content is protected !!