Buah pala adalah rasa rempah ratus yang terdapat dalam pelbagai jenis hidangan. Rempah yang hangat, manis dengan rasa sedikit pedas ini sering digabungkan dengan rempah ratus lain seperti kayu manis, halia, cengkih, dan bumbu.

Walaupun dibuat sebagai makanan panggang, terdapat banyak kegunaan untuk buah pala yang lebih dari itu. Buah pala dapat digunakan untuk melegakan pencernaan, sakit, dan kesihatan mulut. Kegunaannya juga membantu menguatkan sistem imun anda, meningkatkan peredaran darah, menyahtoksin badan anda dan banyak lagi.

Teruskan membaca untuk mengetahui beberapa kegunaan buah pala di dapur dan juga kesihatan!

1. Menjadikan Resipi Bakar atau Panggang Lebih Sedap

Apabila digunakan dalam makanan bakar, anda akan sering menggunakannya bersama dengan rempah-rempah lain. Rempah-rempah ini merangkumi kayu manis, cengkeh, kapulaga, allspice, halia, bunga lawang atau bunga lawang.

2. Buat Hidangan lebih Enak

Rasanya yang agak berkhasiat boleh menjadi bahan tambahan untuk sup, rebusan atau cili seperti paha ayam, beras perang, dan sayur-sayuran semuanya boleh mendapat manfaat daripada penambahan ini. Hidangan berkrim atau berkeju juga mendapat manfaat daripada buah pala.

3. Buat Minuman Sedap

Minuman yang diperkaya dengan rempah hangat adalah salah satu kegunaan yang paling menyenangkan untuk buah pala. Rempah ratus boleh menjadi cara yang baik untuk meminum minuman pilihan biasa anda. Dari sari hingga latte, coklat panas hingga teh bahkan kopi. Rempah ratus terutama buah pala boleh meningkatkan profil rasa minuman hangat kegemaran anda.

4. Melawaskan Proses Pencernaan

Buah pala dapat membantu merangsang enzim pencernaan. Ini membantu penghadaman dan dapat meningkatkan kelawasan. Buah pala juga dapat membantu merawat mual, cirit-birit, kekejangan perut, dan mengurangkan gas.

5. Meningkatkan Kesihatan Mulut Anda

Buah pala mempunyai sifat antibakteria yang menjadikannya rempah yang bagus untuk meningkatkan kesihatan mulut anda. Salah satu kegunaan yang paling bermanfaat untuk buah pala adalah ia dapat melawan bau mulut dengan membunuh bakteria. Ia juga dapat meningkatkan imuniti gusi dan gigi anda.

Untuk memanfaatkan penggunaan buah pala ini dengan sebaik-baiknya, cari ubat gigi atau ubat kumur yang mengandungi buah pala.

6. Merawat Insomnia

Nutrien yang terdapat dalam buah pala dapat membantu mengurangkan ketegangan dan merangsang pembebasan serotonin. Serotonin menjadi melatonin yang membantu seseorang untuk tidur.

Pertimbangkan untuk menambahkan buah pala ke susu suam dan menikmatinya tepat sebelum tidur. Hampir semua minuman suam boleh diambil sebelum tidur. Pastikan minuman itu tidak berkafein dan tidak beralkohol untuk mengelakkan kehilangan rasa tenang.

7. Memperbaiki Kulit Anda

Buah pala juga telah digunakan oleh ubat herba dan tradisional untuk menjaga kesihatan kulit. Terdapat beberapa kegunaan buah pala untuk penjagaan kulit seperti mengurangkan keradangan, meningkatkan kelembapan, dan membantu penampilan yang lebih halus. Ia juga dapat mengurangkan bintik-bintik dari jerawat dan bisul.

Satu perkara yang perlu diingat semasa anda mencuba pelbagai kegunaan untuk pala adalah dengan memakannya secara sederhana. Penggunaan jangka masa panjang buah pala yang besar telah dikaitkan dengan kesan sampingan mental, mual, pening, halusinasi, degupan jantung yang tidak teratur, dan juga kematian. Ambillah kuantiti buah pala secara sederhana dalam masakan dan kesihatan anda kerana bersederhana itu lebih baik!

Sumber:

https://food.ndtv.com/food-drinks/7-incredible-nutmeg-benefits-from-inducing-sleep-to-relieving-pain-1464121

Tagged: