buah pala

Buah pala ialah sejenis rempah ratus yang terdapat dalam pelbagai jenis hidangan. Rempah yang hangat, manis dengan rasa sedikit pedas ini sering digabungkan dengan rempah ratus lain seperti kayu manis, halia, cengkih, dan bumbu.

Walaupun di buat sebagai makanan panggang, terdapat banyak kegunaan untuk buah pala yang lebih dari itu. Buah pala dapat digunakan untuk melegakan pencernaan, sakit, dan kesihatan mulut. Kegunaannya juga membantu menguatkan sistem imunisasi anda, meningkatkan peredaran darah, menyahtoksin badan anda dan banyak lagi.

Teruskan membaca untuk mengetahui beberapa kegunaan buah pala di dapur dan juga kesihatan!

1. Menjadikan Resipi Bakar atau Panggang Lebih Sedap

Walaupun buah pala sering digunakan masakan kueh-kueh barat, ianya juga boleh digunakan bersama rempah-rempah yang lain seperti kayu manis, cengkeh, kapulaga, all spice, halia, bunga lawang atau bunga lawang.

2. Buat Hidangan lebih Enak

Buah pala boleh dijadikan sebagai bahan tambahan untuk sup, rebusan atau cili seperti paha ayam, beras perang, dan sayur-sayuran semuanya boleh mendapatkan manfaat berkhasiat daripada penambahan ini. Hidangan berkrim atau berkeju juga mendapat manfaat daripada buah pala. 

3. Buat Minuman Sedap

Penggunaan buah pala dalam minuman sebagai perisa tambahan terutamanya dalam minum kebiasaan anda juga merupakan salah satu kegunaan yang bermanfaat. Rempah ini boleh digunakan dalam minuman-minuman seperti latte, coklat panas hingga teh bahkan kopi.

4. Melawaskan Proses Pencernaan

Buah pala dapat membantu merangsang enzim pencernaan. Ini boleh membantu penghadaman dan dapat meningkatkan kelawasan. Ianya juga dapat membantu merawat mual, cirit-birit, kekejangan perut, dan mengurangkan gas.

5. Meningkatkan Kesihatan Mulut Anda

Buah pala mempunyai sifat antibakteria yang menjadikannya rempah yang bagus untuk meningkatkan kesihatan mulut anda. Salah satu kegunaan yang paling bermanfaat untuk buah pala adalah ia dapat melawan bau mulut dengan membunuh bakteria. Ia juga dapat meningkatkan imuniti gusi dan gigi anda.

Untuk memanfaatkan penggunaan buah pala ini dengan sebaik-baiknya, cari ubat gigi atau ubat kumur yang mengandungi buah pala.

6. Merawat Insomnia

Nutrien yang terdapat dalam buah pala dapat membantu mengurangkan ketegangan dan merangsang pembebasan serotonin. Serotonin menjadi melatonin yang membantu seseorang untuk tidur. 

Pertimbangkan untuk menambahkan buah pala ke susu suam dan menikmatinya sebelum tidur. Hampir semua minuman suam boleh diambil sebelum tidur. Pastikan minuman itu tidak berkafeina dan tidak beralkohol untuk mengelakkan kehilangan rasa tenang. 

7. Memperbaiki Kulit Anda

Buah pala juga digunakan sebagai ubat herba dan tradisional untuk menjaga kesihatan kulit. Terdapat beberapa kegunaan buah pala untuk penjagaan kulit seperti mengurangkan keradangan, meningkatkan kelembapan, dan membantu penampilan yang lebih halus. Ia juga dapat mengurangkan bintik-bintik dari jerawat dan bisul.

Satu perkara yang anda harus ingati semasa mencuba pelbagai kegunaan buah pala ialah memakannya dalam kadar sederhana. Penggunaan jangka masa panjang buah pala yang besar telah dikaitkan dengan kesan sampingan mental, mual, pening, halusinasi, degupan jantung yang tidak teratur, dan juga kematian. 

Sumber:

https://eatsimply.co.uk/7-uses-for-nutmeg/

https://food.ndtv.com/food-drinks/7-incredible-nutmeg-benefits-from-inducing-sleep-to-relieving-pain-1464121

Summary
Manfaat Buah Pala dalam Masakan dan Kesihatan Anda!
Article Name
Manfaat Buah Pala dalam Masakan dan Kesihatan Anda!
Description
Buah pala ialah sejenis rempah ratus yang terdapat dalam pelbagai jenis hidangan. Rempah yang hangat, manis dengan rasa sedikit pedas ini sering digabungkan dengan rempah ratus lain.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: