Now Reading
Malaysian Menyesal Keputusannya Selepas Menyedari Mercedes-Benznya Memerlukan RM80,000 Untuk Baiki

Malaysian Menyesal Keputusannya Selepas Menyedari Mercedes-Benznya Memerlukan RM80,000 Untuk Baiki

Mercedes Benz GLC200 dipercayai meredah air banjir sehingga menyebabkan enjinnya rosak.

Image from Facebook via China Press

Catatan Facebook seorang rakyat Malaysia yang menyatakan kekesalannya telah tular selepas dia terpaksa membelanjakan lebih RM80,000 untuk membaiki kerosakan pada Mercedes-Benz miliknya.

Menurut gambar invois yang menganggarkan kos pembaikan, kenderaan yang dipandu pemilik ialah Mercedes-Benz GLC200, yang mempunyai tanda harga sekitar RM300,000.

“Kehilangan wang hanya untuk mengelakkan nasib malang,” catatan itu berbunyi, sambil menambah, “Malangnya, saya hanya boleh menyalahkan diri sendiri atas dorongan saya sendiri. Biarkan ini menjadi pengajaran. [Adakah] sesiapa [mempunyai apa-apa] pengalaman atau pilihan kedua untuk saya?”

Mercedes-Benz GLC200.

Tangkapan skrin siaran Facebook itu diterbitkan dalam laporan China Press, menunjukkan bahawa ia telah memperoleh lebih 1,400 perkongsian.

Berdasarkan invois, difahamkan enjin kenderaan utiliti sukan (SUV) milik lelaki itu maut selepas dipandu air banjir.

Kenderaan mewah itu memerlukan pemasangan enjin, penutup galas transmisi, sokongan enjin, dan enjin penapis udara ditukar, antara lain.

Barangan paling mahal untuk diganti ialah “enjin pencucuh api”, yang berharga RM76,680.

Image from Facebook

Mengikut invois bertarikh 11 Oktober, SUV itu dikatakan baru dibeli empat tahun lalu pada 2019, dan mempunyai jarak tempuh keseluruhan 40,000km.

Kenderaan itu dibawa ke pusat servis Mercedes-Benz di Kota Kinabalu, Sabah.

Memetik komen netizen, akhbar harian Cina melaporkan bahawa ramai orang terkejut dengan sejumlah besar wang yang diperlukan untuk membaiki SUV itu.

Seorang netizen menulis bahawa seseorang boleh membeli sebuah kereta atau dua Perodua Axia pada harga RM80,000.

Dalam catatan Facebook lain yang memuat naik semula invois itu, seorang netizen menunjukkan Mercedes-Benz C-Class memerlukan sehingga RM112,443 untuk kerja-kerja pembaikan.

error: Content is protected !!