Maksud B40

Di negara kita, terdapat tiga kumpulan pendapatan berbeza. Tapi apakah maksud B40, M40 dan T20. Kumpulan pendapatan ini dikategorikan untuk mengelaskan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas oleh Jabatan Perangkaan Malaysia Statistik yang dijalankan pada tahun 2016.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, setiap tahun tahap pendapatan bagi setiap kumpulan meningkat. Ini juga merupakan tanda pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Maksud B40, M40, dan T20

T20 bermaksud 20 teratas dan mereka adalah golongan warganegara yang mempunyai pendapatan isi rumah rata-rata sekurang-kurangnya RM13,148. M40 adalah Middle 40 yang rata-rata isi rumahnya sekurang-kurangnya RM6,725 sementara maksud B40, yang bermaksud Bottom 40, memperoleh RM3,000.

Laporan dari Jabatan Perangkaan Malaysia juga menunjukkan bahawa pendapatan isi rumah rata-rata untuk T20, M40 dan B40 mempunyai  kadar pertumbuhan tahunan kompaun lebih daripada 6%.

B40 (Mewakili 40% Bottom – berpendapatan rendah)

  • Pendapatan peringkat bawah yang menyumbang 40% daripada jumlah pendapatan negara
  • Keluarga B40 mempunyai pendapatan kurang dari RM4850

M40 (Merupakan 40% Middle – pendapatan berpendapatan purata)

  • Pendapatan peringkat sederhana yang menyumbang 40% daripada jumlah pendapatan negara
  • Keluarga M40 mempunyai pendapatan antara RM4850 hingga RM10959

T20 (Merupakan 20% Top – pendapatan berpendapatan teratas)

  • Pendapatan peringkat teratas merangkumi 20% daripada jumlah pendapatan negara
  • Keluarga T20 mempunyai pendapatan lebih tinggi daripada RM10959

Pada tahun 2019, pendapatan purata adalah RM1,849 untuk isi rumah di peringkat maksud B40, dan RM24,293 di peringkat maksud T20. Itu perbezaan yang cukup besar dan juga menimbulkan persoalan jika jurang pendapatan negara semakin besar?

Ketidaksamaan pendapatan telah menurun sejak tahun 1970-an

Laporan State Of Households 2018  dari Institut Penyelidikan Khazanah menyatakan bahawa pendapatan isi rumah di Malaysia telah meningkat dengan stabil dari tahun 1970 hingga 2018.

Pekali Gini Malaysia (ukuran yang digunakan untuk mewakili ketaksamarataan pendapatan – jumlah yang lebih tinggi bermaksud jurang pendapatan adalah lebih besar) dari 0.513 hingga 0.399.

Ini bermaksud bahawa dalam beberapa dekad terakhir, pendapatan isi rumah meningkat, dan ketaksamarataan pendapatan telah menurun.

Mengapa ketidaksamarataan pendapatan tidak bertambah baik?

Tahun lalu, isi rumah berpendapatan tinggi akan memperoleh 10 kali lebih banyak daripada isi rumah berpendapatan rendah.

Tahun ini, isi rumah berpendapatan tinggi memperoleh 6.7 kali ganda dari isi rumah berpendapatan rendah, menurunkan pekali Gini. Ini bermaksud bahawa jurang relatif telah mengecil.

Tetapi kerana jurang mutlak (perbezaan pendapatan RM9,000 tahun lalu berbanding RM17,000 tahun ini) telah meningkat, oleh itu kita masih dapat rasa ketaksamarataan pendapatan telah meningkat.

Walaupun ketaksamarataan pendapatan telah meningkat sejak beberapa dekad yang lalu, laporan isi rumah terkini oleh Jabatan Perangkaan Malaysia menyatakan bahawa masih terdapat peningkatan ketidaksamarataan pendapatan di kalangan rakyat, kerana peratusannya telah meningkat dari 0.399 pada tahun 2016 ke 0.407 pada tahun 2019.

Namun, kita perlu perhatikan kesan pandemik Covid 19 yang akan akan mempengaruhi pendapatan dan tabiat perbelanjaan rakyat Malaysia pada tahun ini.

Kadar pengangguran kini semakin meningkat  dan satu daripada tiga pekerja melaporkan penurunan gaji melebihi 30%. Isi rumah yang mempunyai maksud B40 dan M40 lebih rentan terhadap kehilangan pekerjaan berbanding dengan isi rumah T20. Ini akan melebarkan  lagi jurang pendapatan dalam jangka pendek.

Oleh itu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelancaran Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) bernilai RM20 bilion untuk mengurangkan beban negara sambil merangsang ekonomi negara. Bantuan ini adalah amat berfaedah untuk golongan B40.

Jenis Bantuan Dari Kerajaan

Pihak kerajaan mempunyai 8 jenis bantuan yang ditujukan khas kepada golongan yang mempunyai maksud B40 di negara ini.

1. Bantuan Sara Hidup

‘Bantuan Sara Hidup’ (Bantuan Rumah Tangga) atau BSH adalah bantuan dari kerajaan yang ditujukan untuk kategori penerima tertentu. Bantuan tersebut akan diberikan secara tunai kepada penerima yang memenuhi syarat berdasarkan kriteria yang telah diumumkan oleh Kerajaan.

Selain bantuan berupa wang tunai, mereka yang berhak menerima BSH juga berhak mendapat ‘Skim Khairat Kematian’ (Skim Manfaat Kematian).

2. Skim MySalam

Skim Perlindungan Nasional B40 atau dikenali sebagai mySalam adalah skim perlindungan kesihatan nasional yang bertujuan memberikan perlindungan kesihatan takaful percuma (setara dengan insurans) kepada individu dalam kategori maksud B40 yang juga merupakan penerima Bantuan Rumah Tangga (BSH) dan individu dalam kategori M40 yang memperoleh pendapatan kasar kurang dari RM 100,000.00 setahun. Penerima BSH yang berumur 18 hingga 55 tahun dan pasangan mereka layak untuk skim ini.

3. Program Rebat Elektrik RM40

Program Rebat Elektrik RM40 adalah program bantuan Kerajaan yang disasarkan untuk membiayai bil elektrik bulanan sehingga RM40 kepada keluarga miskin dan miskin tegar yang didaftarkan dan diperakui dalam Sistem eKasih. Pengguna yang layak akan menerima bil elektrik percuma sebanyak RM40 sebulan.

4. Pas Tanpa Terhad MyRapid My100/My50

My100 dan My50 adalah pas yang menawarkan penumpang tanpa had di rangkaian kereta api dan bas Rapid KL selama 30 hari berturut-turut.

Penumpang boleh melakukan perjalanan berkali-kali dalam sehari di mana-mana rangkaian kereta api atau bas Rapid KL, dengan bayaran RM100 selama 30 hari untuk perjalanan tanpa had di LRT, MRT, Monorel, BRT, bas Rapid KL dan perkhidmatan bas perantaraan MRT; atau RM50 untuk 30 hari untuk perjalanan tanpa had hanya di perkhidmatan bas feeder MRT dan bas Rapid KL, tidak termasuk BRT.

5. Bantuan Awal Persekolahan

‘Bantuan Awal Persekolahan’ (Bantuan back-to-school) bertujuan untuk meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga terutama pada awal tahun. Bantuan ini diberikan kepada murid-murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setarafnya dari keluarga dengan Pendapatan isi rumah kasar RM3,000.00 ke bawah.

6. Skim I-Suri

Pelaksanaan Skim KWSP untuk suri rumah tangga (i-SURI) diperkenalkan untuk membina rangkaian sosial dan memperkasakan lagi hak wanita dan menyedari pentingnya peranan wanita. Kumpulan sasaran yang akan mendapat manfaat dalam skim ini adalah semua suri rumah kepada Ketua Isi Rumah, Ketua Isi Rumah di kalangan ibu tunggal, janda dan wanita yang belum berkahwin yang didaftarkan dalam Sistem e-Kasih di bawah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Menteri Jabatan Perdana Menteri.

7. Skim Peduli Kesihatan Untuk B40

Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 (Skim Penjagaan Kesihatan untuk Kumpulan B40) atau PeKa B40 adalah inisiatif Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang bertujuan untuk memenuhi keperluan kesihatan golongan berpendapatan rendah, dengan fokus pada penyakit tidak berjangkit.

PeKa B40 ditawarkan kepada rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah 40% terendah, yang dikenali sebagai kumpulan B40. Penerima BSH dan pasangan mereka, berumur 50 tahun ke atas, secara automatik layak untuk mendapatkan PeKa B40. Mereka tidak perlukan pendaftaran khas untuk menyertai PeKa B40.

8. Program I-Sinar

Program i-Sinar diperkenalkan untuk membantu rakyat yang terjejas oleh situasi pandemik COVID-19 ketika ini. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan kriteria dan perincian kemudahan i-Sinar, yang kini dibuka kepada 8 juta anggota yang layak.

Terdapat banyak perbezaan untuk B40, M40 dan juga T20. Namun begitu, ketiga-tiga kategori ini sangat penting bagi pertumbuhan ekonomi negara. Pemimpin juga telahpun menyediakan bantuan secukupnya bagi golongan yang memerlukan. Oleh itu, marilah kita bersama-sama membantu dalam pertumbuhan ekonomi negara tanpa mengira pangkat atau kedudukan.

Sumber artikel:

https://syncwealth.io/t20-m40-b40-which-one-are-you/

https://www.iqiglobal.com/blog/malaysia-income-what-is-b40-m40-t20-are-you-qualified-for-kita-prihatin/#:~:text=B40%20(Represents%20the%20Bottom%2040,income%20of%20less%20than%20RM4850

https://www.imoney.my/articles/b40-m40-t20-income-gap

https://www.pmo.gov.my/governments-aid-for-the-people

Summary
Maksud B40,M40 dan T20 Dalam Pertumbuhan Ekonomi
Article Name
Maksud B40,M40 dan T20 Dalam Pertumbuhan Ekonomi
Description
Di negara kita, terdapat tiga kumpulan pendapatan berbeza. Tapi apakah maksud B40, M40 dan T20. Kumpulan pendapatan ini dikategorikan untuk mengelaskan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas oleh Jabatan Perangkaan Malaysia Statistik yang dijalankan pada tahun 2016.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: