Now Reading
Lobak Putih: 6 Khasiat dan Nutrisinya

Lobak Putih: 6 Khasiat dan Nutrisinya

lobak putih

Lobak putih biasanya berwarna merah tetapi ia juga mempunyai banyak variasi warna lain seperti kuning, ungu, putih dan warna hitam.

Sayur ini mempunyai banyak khasiat dan dapat memberi pelbagai kebaikan kepada kesihatan sekiranya diambil dalam diet harian kita.

Faedah Lobak Putih Kepada Kesihatan

Baik untuk penglihatan

Lobak mengandungi vitamin A, dan kekurangan vitamin A boleh menyebabkan xerophthalmia iaitu penyakit mata yang progresif. Xerophthalmia boleh menyebabkan kesukaran untuk melihat dengan jelas pada tahap cahaya yang rendah.

Kekurangan vitamin A adalah salah satu penyebab utama kebutaan pada kanak-kanak. Oleh itu, lobak boleh membantu kemampuan anda melihat dalam gelap.

Walau bagaimanapun, penglihatan kebanyakan orang tidak mungkin bertambah baik daripada memakan lobak, kecuali jika mereka kekurangan vitamin A.

Lobak juga mengandungi antioksidan lutein dan zeaxanthin, dan gabungan keduanya dapat membantu mencegah degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, sejenis kehilangan penglihatan.

Mengurangkan Risiko Kanser

Terlalu banyak radikal bebas dalam tubuh boleh meningkatkan risiko pelbagai jenis barah.

Kesan antioksidan karotenoid makanan iaitu pigmen organik berwarna kuning, oren, dan merah yang terdapat pada lobak serta sayur-sayuran lain boleh mengurangkan risiko penyakit kanser.

Lutein dan zeaxanthin adalah dua contoh karotenoid ini. Lobak juga menyediakan 5050 mcg beta karoten serta 2120 mcg alpha karoten, dua antioksidan provitamin A yang akan ditukar oleh tubuh supaya menjadi lebih banyak vitamin A, sekiranya diperlukan oleh tubuh badan.

Kesihatan pencernaan

Menurut suatu penyelidikan yang telah dijalankan yang merangkumi data dari 893 orang, pengambilan lebih banyak makanan yang kaya karotenoid boleh menurunkan risiko barah usus besar.

Hasil kajian dari sebuah institut kesihatan yang diterbitkan pada tahun berikutnya menunjukkan bahawa individu yang mengamalkan diet tinggi serat mempunyai risiko kanser kolorektal lebih rendah daripada mereka yang mengambil serat dalam jumlah yang sedikit.

Vitamin dan mineral

Lobak putih adalah sumber beberapa vitamin dan mineral yang baik, terutamanya biotin, kalium, dan vitamin A (dari beta karotena), K1 (phylloquinone), dan B6.

  • Vitamin A: Lobak kaya dengan beta karotena. Nutrien ini menambahbaik penglihatan anda dan penting untuk pertumbuhan, perkembangan, dan fungsi imun.
  • Biotin: Vitamin B yang sebelumnya dikenali sebagai vitamin H, biotin, memainkan peranan penting dalam metabolisme lemak dan protein.
  • Vitamin K1: Vitamin K1 penting untuk pembekuan darah dan dapat meningkatkan kesihatan tulang.
  • Kalium: Kalium penting untuk mengawal tekanan darah agar sentiasa berada pada paras yang baik.
  • Vitamin B6: Kumpulan vitamin ini terlibat dalam proses penukaran makanan menjadi tenaga.

Serat

Pektin adalah bentuk utama serat larut dalam kandungan lobakputih . Serat larut dapat menurunkan kadar gula dalam darah dengan melambatkan pencernaan gula dan kanji dalam badan.

Lobak juga dapat memberi nutrien kepada bakteria baik kepada usus anda, yang boleh menyebabkan peningkatan kesihatan dan penurunan risiko penyakit.

Lebih-lebih lagi, serat larut tertentu dapat mengganggu penyerapan kolesterol dari saluran pencernaan anda lalu menurunkan kolesterol dalam darah.

Serat tidak larut utama dalam lobak putih adalah selulosa, hemiselulosa, dan lignin. Serat yang tidak larut dapat mengurangkan risiko sembelit dan mendorong pergerakan usus yang lancar.

Sebatian tanaman lain

Lobak putih menawarkan banyak sebatian tumbuhan, termasuk karotenoid. Ini adalah bahan dengan aktiviti antioksidan yang kuat yang telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi imun dan mengurangkan risiko banyak penyakit.

Antaranya termasuk penyakit jantung, pelbagai penyakit degeneratif, dan jenis kanser tertentu. Beta karotena yang merupakan karotena utama dalam lobak putih dapat ditukar menjadi vitamin A di dalam badan anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots#nutrition

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191

error: Content is protected !!