Lobak Merah

Lobak merah mempunyai rasa yang sangat rangup, enak, dan sangat berkhasiat. Lobak merah juga mempunyai sumber beta karoten, serat, vitamin K1, kalium, dan antioksidan yang sangat baik.

Lobak merah telah terbukti mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Mereka adalah makanan yang dapat menurunkan berat badan dan dikaitkan dengan penurunan kadar kolesterol dan peningkatan kesihatan mata. Lebih-lebih lagi, antioksidan karoten mereka dikaitkan dengan pengurangan risiko barah.

Lobak terdapat dalam banyak warna, termasuk kuning, putih, oren, merah, dan ungu. Lobak oren mendapat warna terang dari beta karoten, antioksidan yang ditukarkan oleh badan anda menjadi vitamin A.

Sayuran yang popular dan serba boleh ini mungkin sedikit berbeza bergantung pada warna, saiz dan tempat ia tumbuh. Gula dalam lobak merah memberi mereka rasa yang sedikit manis, tetapi ada sesetengah lobak merah juga mempunyai rasa seperti tanah atau pahit.

Lobak merah mempunyai banyak antioksidan dan menawarkan banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa khasiat lobak merah untuk tubuh badan anda:

1. Baik untuk mata anda

Ini mungkin manfaat utama lobak merah yang paling terkenal. Mereka kaya dengan beta-karoten, sebatian yang badan anda akan ubah menjadi vitamin A, yang membantu menjaga kesihatan mata anda.

Individu dengan kadar vitamin A rendah cenderung mengalami kebutaan pada waktu malam, keadaan yang boleh berkurang dengan memakan wortel atau makanan lain yang kaya dengan vitamin A atau karotenoid. Karotenoid juga dapat mengurangkan risiko degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

Selain itu, beta-karoten membantu melindungi mata anda dari sinar matahari dan mengurangkan kemungkinan anda mengalami katarak dan masalah mata yang lain.

2. Lobak merah boleh menurunkan risiko anda mendapat barah

Diet yang kaya dengan karotenoid dapat membantu melindungi daripada beberapa jenis barah. Ini termasuk kanser prostat, usus besar, dan perut. Wanita dengan tahap karotenoid yang beredar tinggi mungkin juga mempunyai risiko terkena barah payudara.

Antioksidan telah terbukti dapat melawan radikal bebas yang berbahaya di dalam badan anda, dan itu boleh menyebabkan anda kurang berisiko mendapat barah. Dua jenis antioksidan utama adalah karotenoid dan antosianin. Karotenoid memberi lobak warna oren dan kuning, sementara antosianin bertanggungjawab untuk pewarnaan merah dan ungu.

3. Lobak merah mampu mengurangkan risiko penyakit daripada hati anda

 Pertama, semua antioksidan itu juga baik untuk jantung anda. Kedua, kalium dalam lobak merah dapat membantu menjaga tekanan darah anda. Dan ketiga, sayuran ini mempunyai serat, yang dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat dan menurunkan kemungkinan anda mengalami penyakit jantung.

Tidak hanya setakat itu, ia turut menurunkan kadar kolestrol dalam darah.

4. Mampu meningkatkan sistem imun anda

Vitamin C dalam lobak merah membantu tubuh anda membina antibodi yang melindungi sistem imun anda. Vitamin C juga membantu badan anda mengambil dan menggunakan zat besi dan mencegah jangkitan seterusnya mengurangkan risiko mendapat sebarang penyakit sama ada berbahaya atau tidak.

5. Membantu mengatasi masalah sembelit

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk pergi ke bilik mandi bagi membuang air besar, cuba makan beberapa lobak mentah. Dengan kandungan seratnya yang tinggi, mereka dapat membantu meredakan sembelit dan menjadikan pembuangan air besar anda tetap teratur.

6. Lobak merah dapat membantu mengawal diabetes

Orang yang menghidap diabetes disarankan untuk melebihkan pemakanan sayur-sayuran yang tidak berkanji, termasuk lobak merah. Serat di dalamnya dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Dan mereka dipenuhi dengan vitamin A dan beta-karoten, yang ada bukti yang dapat menunjukkan dapat menurunkan risiko diabetes anda.

7. Membantu menguatkan tulang anda

Lobak mempunyai kalsium dan vitamin K, keduanya penting untuk kesihatan tulang dan lobak mampu meningkatkan kadar kekuatan tulang anda sekiranya diterapkan dalam diet pemakanan anda.

Kesimpulan

Kesimpulannya, lobak merah adalah makanan ringan yang sempurna sifatnya yang rangup, penuh dengan nutrien, rendah kalori, dan manis. Ianya dikaitkan dengan kesihatan jantung dan mata, pencernaan yang lebih baik, dan bahkan penurunan berat badan. Sayuran akar ini terdapat dalam beberapa warna, saiz, dan bentuk, semuanya merupakan tambahan yang baik untuk diet yang sihat.

SUMBER

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-carrots

https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots

Tagged: