Now Reading
Lipoma (Lipoma) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Lipoma (Lipoma) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Lipoma

Pernahkah anda melihat benjolan yang lembut pada suatu tempat di bawah kulit anda? Ia mungkin boleh jadi keadaan lipoma yang berlaku apabila seketul lemak mula tumbuh dalam tisu lembut badan anda. Walaupun mereka semula diklasifikasikan sebagai tumor, mereka biasanya tidak berbahaya.

Selain itu, lipoma adalah tumor yang paling biasa terbentuk di bawah kulit anda, dengan kira-kira 1 dalam 1000 orang mendapatnya pada satu ketika. Anda juga biasanya menemui mereka di bahagian atas badan, lengan atau paha.

 

Simptom Lipoma

Mereka biasanya muncul sebagai benjolan kecil dan lembut dengan lebar kurang daripada 2 inci. Kadangkala, ia boleh berkembang lebih daripada satu.

Apabila anda menekan satu lipoma, ia mungkin berasa seperti doh dan akan bergerak dengan mudah dengan tekanan jari. Mereka biasanya tidak menyakitkan. Namun, jika berlanggar dengan saraf atau saluran darah yang bergerak melalui mereka, ia boleh jadi menyakitkan.

 

Punca Lipoma

Punca yang menyebabkan masalah ini masih tidak diketahui dengan pasti. Lelaki dan wanita pada pertengahan umur lebih cenderung dan penyakit ini boleh diwarisi dalam keluarga.

Ia sering muncul selepas berlakunya kecederaan, walaupun doktor tidak pasti sama ada inilah yang menyebabkan ia tumbuh.

Di samping itu, syarat-syarat keturunan boleh menyebabkan berlakunya penyakit ini. Sesetengah individu yang mempunyai keadaan yang jarang berlaku dikenali sebagai penyakit Madelung juga boleh mendapat masalah ini. Keadaan ini paling banyak menjejaskan individu lelaki yang kerap mengambil minuman keras berketurunan Mediterranean.

 

Diagnosis Lipoma

Bagi mendiagnosis masalah ini, doktor anda boleh melakukan:

  • Pemeriksaan fizikal.
  • Penyingkiran sampel tisu (biopsi) bagi pemeriksaan makmal.
  • Ujian pengimejan sinar-X (X-ray) atau lain-lain, seperti imbasan resonans magnetik (MRI scan) atau imbasan tomografi berkomputer (CT scan), sekiranya lipoma bersaiz besar, mempunyai ciri-ciri luar biasa atau kelihatan lebih mendalam daripada lemak.

Terdapat peluang yang sangat kecil bahawa ketulan yang menyerupai keadaan ini sebenarnya boleh membentuk menjadi kanser yang disebut liposarkoma. Liposarkoma adalah sejenis tumor kanser dalam tisu berlemak yang berkembang pesat, tidak bergerak di bawah kulit dan biasanya adalah menyakitkan. Suatu biopsi atau pemeriksaan resonans magnetik (MRI scan) atau imbasan tomografi berkomputer (CT scan) biasanya dilakukan jika doktor mengesyaki anda mempunyai liposarkoma.

 

Faktor-faktor Risiko Lipoma

Beberapa faktor boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit ini, termasuk:

  • Berumur antara 40 hingga 60 tahun. Walaupun lipoma boleh berlaku pada mana-mana golongan umur, mereka paling biasa berlaku dalam kumpulan umur ini.
  • Genetik. Lipoma cenderung diwarisi dalam keluarga.

 

 

Rawatan Lipoma

Tiada rawatan yang diperlukan untuk merawat masalah ini. Walau bagaimanapun, jika ianya mengganggu, menyakitkan atau semakin berkembang, doktor mungkin mengesyorkan agar ia dibuang. Rawatan bagi masalah tersebut termasuklah:

  • Pembedahan pembuangan (Surgical removal). Kebanyakan lipoma dibuang dengan memotongnya melalui pembedahan. Pengulangan masalah ini selepas penyingkiran lipoma biasanya tidak berlaku lagi. Seterusnya, kesan sampingan bagi rawatan ini mungkin menyebabkan parut dan lebam. Teknik yang dikenali sebagai pengekstrakan pengurangan minima boleh dilakukan bagi mengurangkan parut tersebut.
  • Liposedutan (Liposuction). Rawatan ini menggunakan jarum dan pacagari besar untuk menghilangkan benjolan lemak.

Kredit: Sumber gambar daripada https://www.medicalnewstoday.com/articles/322551.php

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322551#:~:text=A%20lipoma%20is%20a%20lump,%2C%20complications%2C%20or%20other%20symptoms.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc-20374470

https://www.healthline.com/health/skin/lumps

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-a-lipoma

error: Content is protected !!