limfoma hodgkin
Limfoma Hodgkin (Hodgkin’s Lymphoma – HL) atau sebelumnya dikenali sebagai penyakit Hodgkin adalah kanser sistem limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun anda.

Limfoma Hodgkin (Hodgkin’s Lymphoma – HL) atau sebelumnya dikenali sebagai penyakit Hodgkin adalah kanser sistem limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun anda. Ia boleh memberi kesan kepada individu daripada mana-mana umur, tetapi ia paling biasa berlaku pada individu berusia antara 20 hingga 40 tahun dan mereka yang berumur lebih dari 55 tahun.

Bagi limfoma Hodgkin, sel-sel dalam sistem limfa tumbuh secara tidak normal dan boleh merebak di luar kawasannya. Ia juga adalah salah satu daripada dua jenis kanser sistem limfa yang biasa. Namun, jenis lagi satu iaitu limfoma bukan Hodgkin, adalah jauh lebih biasa.

Kemajuan dalam diagnosis dan rawatan bagi penyakit limfoma Hodgkin telah membantu meningkatkan peluang pemulihan sepenuhnya yang lebih tinggi pada mereka yang terkesan. Prognosis juga terus bertambah baik bagi pesakit limfoma Hodgkin.

Simptom Limfoma Hodgkin

Gejala HL yang paling biasa adalah pembengkakan nodus limfa, yang boleh menyebabkan benjolan terbentuk di bawah kulit. Benjolan ini biasanya tidak menyakitkan. Malah, ia mungkin terbentuk di satu atau lebih kawasan berikut:

 • di bahagian leher.
 • di ketiak.
 • di sekitar pangkal paha.

Gejala lain termasuk:

 • berpeluh pada waktu malam.
 • kegatalan kulit.
 • demam.
 • keletihan.
 • penurunan berat badan yang tidak disengajakan.
 • batuk berterusan, kesukaran bernafas, sakit dada.
 • sakit di nodus limfa setelah minum alkohol.
 • pembesaran limpa.

Hubungi doktor sekiranya anda mengalami simptom ini. Ia boleh menjadi petanda bagi keadaan lain, jadi ianya adalah penting untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Punca Limfoma Hodgkin

Penyebab sebenar limfoma Hodgkin masih tidak diketahui, tetapi perkara berikut mungkin terlibat:

 • Virus: Virus Epstein-Barr, virus yang sama menyebabkan mononukleosis berjangkit (mono) dikatakan terlibat sebagai penyebab limfoma Hodgkin. Kehadiran genom virus ini dilihat pada 20% hingga 80% tumor limfoma Hodgkin.

 • Keturunan: Adik beradik sesama jenis dan pasangan kepada kembar serupa yang menghidap limfoma Hodgkin berisiko tinggi mendapat penyakit ini. Anak-anak dengan ibu bapa yang mempunyai penyakit Hodgkin juga mengalami peningkatan risiko bagi penyakit ini.

 • Persekitaran: Adik-beradik yang kurang, urutan kelahiran awal, isi keluarga tunggal, dan rakan sepermainan yang sedikit dikaitkan dengan peningkatan risiko bagi limfoma Hodgkin. Ini mungkin terjadi disebabkan kurangnya pendedahan kepada jangkitan bakteria dan virus pada usia muda ini.

Diagnosis Limfoma Hodgkin

Bagi mendiagnosis limfoma Hodgkin, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanyakan tentang sejarah perubatan anda. Doktor juga akan memerintahkan ujian tertentu sehingga mereka dapat membuat diagnosis yang tepat. Ujian berikut mungkin dilakukan:

 • ujian pencitraan, seperti sinar-X atau imbasan CT.
 • biopsi nodus limfa, yang melibatkan pembuangan sekeping tisu nodus limfa untuk menguji kehadiran sel tidak normal.
 • ujian darah, seperti jumlah darah lengkap (CBC) untuk mengukur tahap sel darah merah, sel darah putih dan platelet.
 • immunophenotyping untuk menentukan jenis sel limfoma yang ada.
 • ujian fungsi paru-paru untuk menentukan seberapa baik paru-paru anda berfungsi.
 • ekokardiogram untuk menentukan seberapa baik jantung anda berfungsi.
 • biopsi sumsum tulang yang melibatkan penyingkiran dan pemeriksaan sumsum di dalam tulang anda untuk melihat adakah kanser telah merebak ke bahagian lain.

Pementasan (Staging)

Setelah diagnosis limfoma Hodgkin dibuat, doktor akan menentukan tahapnya. Pementasan ini akan menerangkan sejauh mana keparahan penyakit. Ini juga akan membantu doktor menentukan pilihan dan pandangan rawatan anda.

Terdapat empat peringkat umum HL iaitu:

 • Tahap 1 (peringkat awal) bermaksud bahawa kanser dijumpai di satu kawasan nodus limfa, atau kanser itu hanya terdapat pada satu kawasan organ tunggal sahaja.

 • Tahap 2 (penyakit lanjut tempatan) bermaksud bahawa kanser dijumpai di dua kawasan nodus limfa di satu sisi diafragma, iaitu otot di bawah paru-paru, atau kanser tersebut dijumpai di satu kawasan nodus limfa dan juga di organ berdekatan.

 • Tahap 3 (penyakit lanjut) bermaksud bahawa kanser dijumpai di kawasan nodus limfa di atas dan di bawah diafragma atau kanser dijumpai di satu kawasan nodus limfa dan di satu organ di sisi berlawanan daripada diafragma anda.

 • Tahap 4 (penyakit yang meluas) bermaksud bahawa kanser dijumpai di luar nodus limfa dan telah merebak secara meluas ke bahagian lain badan anda, seperti sumsum tulang, hati atau paru-paru.

Faktor Risiko Limfoma Hodgkin

Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko limfoma Hodgkin termasuk:

 • Umur. Limfoma Hodgkin paling kerap didiagnosis pada individu berusia antara 15 hingga 30 tahun dan mereka yang berumur lebih dari 55 tahun.

 • Sejarah keluarga dengan penyakit limfoma. Mempunyai hubungan keluarga dengan limfoma Hodgkin atau limfoma bukan Hodgkin meningkatkan risiko anda mengembangkan limfoma Hodgkin.

 • Lelaki. Lelaki lebih cenderung mengembangkan limfoma Hodgkin berbanding wanita.

 • Jangkitan Epstein-Barr terdahulu. Individu yang mempunyai penyakit disebabkan virus Epstein-Barr, seperti mononukleosis berjangkit lebih cenderung mengembangkan limfoma Hodgkin berbanding individu yang tidak mempunyai jangkitan Epstein-Barr.

Rawatan Limfoma Hodgkin

Rawatan untuk masalah limfoma Hodgkin biasanya bergantung pada tahap penyakit. Pilihan rawatan utama adalah kemoterapi dan radiasi.

Terapi radiasi menggunakan pancaran tenaga tinggi untuk memusnahkan sel kanser. Kemoterapi pula melibatkan penggunaan ubat-ubatan yang dapat membunuh sel kanser. Ubat kemoterapi boleh diberikan secara oral atau disuntik melalui urat, bergantung pada jenis ubat tertentu.

Selain itu, terapi radiasi sahaja mungkin mencukupi untuk merawat penyakit ini terutamanya jenis limfoma Hodgkin lymphocyte-predominant nodular peringkat awal (Nodular lymphocyte-predominant Hodgkin lymphoma – NLPHL). Sekiranya anda menghidap NLPHL, anda mungkin hanya memerlukan radiasi kerana keadaannya cenderung menyebar lebih perlahan berbanding limfoma Hodgkin yang biasa. Pada peringkat lanjut, ubat terapeutik yang disasarkan dapat ditambahkan ke rejimen kemoterapi anda.

Imunoterapi atau transplantasi sel induk juga boleh digunakan jika anda tidak bertindak balas terhadap prosedur kemoterapi atau radiasi. Transplantasi sel induk akan memasukkan sel-sel sihat yang disebut sebagai sel stem ke dalam badan anda untuk menggantikan sel-sel kanser di sumsum tulang anda.

Selepas rawatan, doktor akan melakukan pemeriksaan dengan anda secara berkala. Pastikan anda mematuhi semua aspek perubatan yang ditetapkan dan ikut arahan doktor anda.

Rawatan lain

 • Ubat steroid – Ubat ini kadangkala digunakan bersama kombinasi dengan kemoterapi sebagai rawatan lebih intensif untuk kes limfoma Hodgkin yang lebih lanjut, atau jika rawatan awal tidak berfungsi. Ubat steroid boleh diberikan secara intravena, iaitu biasanya pada masa yang sama dengan rawatan kemoterapi anda.

 • Rituximab – Ubat steroid kadangkala digunakan dalam kombinasi dengan kemoterapi sebagai rawatan lebih intensif untuk kes-kes limfoma Hodgkin yang lebih lanjut, atau jika rawatan awal tidak berkesan. Seterusnya, ubat ini diberikan secara intravena, biasanya pada masa yang sama dengan rawatan kemoterapi anda.
 • Brentuximab vedotin – Ini adalah ubat yang agak baru digunakan untuk merawat jenis limfoma Hodgkin tertentu. Ia diberikan dengan cara yang sama seperti rituximab, tetapi sesi rawatan memakan masa sekitar 30 minit.

Tambahan pula, ia sudah tersedia bagi pesakit limfoma Hodgkin dan positif CD30 yang:

 1. telah melakukan transplantasi sel induk menggunakan sel sendiri atau tidak dapat menjalani kemoterapi.
 2. tidak boleh melakukan transplantasi sel induk menggunakan sel sendiri, tetapi telah menjalani sekurang-kurangnya dua rawatan lain.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20352646

https://www.healthline.com/health/hodgkins-lymphoma

https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/understanding-hodgkins-disease-basic-information

https://www.nhs.uk/conditions/hodgkin-lymphoma/

Summary
Limfoma Hodgkin (Hodgkin’s Lymphoma) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Limfoma Hodgkin (Hodgkin’s Lymphoma) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Limfoma Hodgkin atau sebelumnya dikenali sebagai penyakit Hodgkin adalah kanser sistem limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: