Now Reading
Limfoma Folikular (Follicular lymphoma) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Limfoma Folikular (Follicular lymphoma) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Limfoma Folikular

Limfoma folikular ialah kanser yang memberi kesan sel darah putih dipanggil limfosit. Mereka membantu badan anda melawan jangkitan.

Terdapat dua jenis limfoma: Hodgkin dan bukan Hodgkin, berdasarkan jenis sel darah putih yang mempengaruhinya. Limfoma folikular adalah limfoma bukan Hodgkin.

Apabila anda mempunyai limfoma folikular, sel darah yang sakit boleh melakukan perjalanan ke banyak bahagian tubuh anda, seperti organ, sumsum tulang, dan kelenjar getah bening (kelenjar berukuran kacang di leher, pangkal paha, dan di bawah lengan anda yang merupakan sebahagian daripada sistem imun anda). Sel-sel darah boleh membentuk tumor di tempat-tempat ini.

Walaupun limfoma folikular biasanya tidak dapat sembuh, anda boleh hidup lama dan baik dengannya.  Kanser ini tumbuh perlahan-lahan. Anda mungkin tidak memerlukan rawatan selama bertahun-tahun, atau pernah. Tetapi jika anda lakukan, ia biasanya berfungsi dengan baik. Ramai orang hidup tanpa penyakit selepas itu.

 

Simptom Limfoma Folikular

Anda mungkin tidak mempunyai tanda-tanda limfoma folikular.

Sekiranya anda mengalami gejala, anda mungkin mempunyai:

 • Bengkak yang tidak menyakitkan dari nodus limfa di leher, pangkal paha, perut, atau ketiak
 • Sesak nafas
 • Keletihan
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Pengurangan berat badan

 

Punca Limfoma Folikular

Doktor tidak tahu apa yang menyebabkan limfoma bukan folikel dan lain-lain Hodgkin. Tidak seperti beberapa kanser, mereka tidak diluluskan dalam keluarga. Dalam beberapa kes, radiasi atau bahan kimia kanser, atau jangkitan tertentu mungkin menjadi punca. Tetapi pada masa lain, tidak ada sebab yang diketahui.

Anda lebih cenderung untuk mendapatkan limfoma folikular ketika umur semakin berusia. Orang ramai dihidapi ketika berusia 60 tahun, secara purata, apabila didiagnosis.

Anda juga lebih cenderung untuk mendapatkan penyakit ini jika anda mempunyai HIV, arthritis rheumatoid, lupus, atau penyakit seliak, yang semuanya berkaitan dengan gangguan sistem imun .

 

Diagnosis Limfoma Folikular

Pertama, doktor anda akan melakukan satu ujian fizikal dan tanya soalan seperti:

 • Adakah anda mempunyai ketulan di leher, pangkal paha, perut, atau ketiak? Adakah ia menyakitkan? Adakah ia pergi dan kembali?
 • Adakah anda pernah didiagnosis dengan kanser? Bagaimana ia dirawat?
 • Pernahkah anda terdedah kepada sebarang bahan kimia penyebab kanser di tempat kerja?
 • Adakah anda telah didiagnosis dengan HIV, arthritis rheumatoid, lupus , atau penyakit seliak ?
 • Adakah anda melakukan pemindahan organ ?
 • Ujian sumsum tulang. Doktor anda akan mengambil sampel sumsum tulang anda, biasanya dari belakang tulang pinggul anda. Untuk ujian ini, anda berbaring di atas meja dan dapatkan tembakan yang akan mengebaskan kawasan itu. Kemudian doktor anda menggunakan jarum untuk mengeluarkan sejumlah kecil sumsum tulang cecair. Doktor anda akan melihat sampel di bawah mikroskop dan semak sel-sel yang sakit untuk melihat jika penyakit itu tersebar.
 • CT scan, atau tomografi yang dikira. Ia adalah sinar X yang kuat dan membuat gambar terperinci di dalam badan anda.
 • Imbasan PET. Ia mencipta imej 3-D dengan menggunakan bahan kimia radioaktif yang mengumpul di mana sel-sel anda sangat aktif.

Hasilnya akan membantu doktor menyemak bahagian badan anda dan tahap limfoma. Berdasarkan maklumat itu, anda dan doktor anda boleh membuat keputusan jika anda memerlukan rawatan dan jenis apa. Anda mungkin mahu mendapatkan pendapat kedua sebelum mengambil tindakan.Jika doktor anda mengesan bahawa anda mempunyai kelenjar getah bening yang diperbesarkan, ini tidak bermakna anda mempunyai kanser. Ia sering disebabkan oleh jangkitan atau masalah lain.

Sekiranya anda mempunyainya, doktor anda mungkin memberi anda antibiotik untuk melihat jika ia menyusut dalam beberapa minggu. Jika anda mempunyai gejala limfoma yang lain  atau nodus limfa yang sangat besar, atau jika ia tidak mengecut dengan antibiotik, doktor anda akan melakukan biopsi .

 

Rawatan Limfoma Folikular

Sekiranya anda tidak mempunyai sebarang gejala, doktor anda mungkin membuat keputusan untuk melihat anda dengan teliti. Ini dipanggil “sabar menunggu.” Kajian menunjukkan ia berfungsi seperti rawatan awal.

Doktor anda boleh menasihati untuk memulakan rawatan jika:

 • Kelenjar getah bening anda semakin besar
 • Anda mempunyai demam atau berpeluh pada waktu malam
 • Anda kehilangan berat badan
 • Anda mempunyai bilangan darah rendah
 • Selepas rawatan, ramai orang tidak mengalami penyakit selama bertahun-tahun, walaupun kanser biasanya kembali. Dari masa ke masa, 30% hingga 40% daripada limfoma folikular bertindak seperti atau berubah menjadi bentuk lain limfoma yang tumbuh lebih cepat dan memerlukan rawatan intensif.

Jika anda memerlukan rawatan, ia mungkin termasuk satu atau lebih daripada yang berikut:

 • Sinaran. Ia membunuh sel-sel kanser. Radiasi datang dari tenaga tinggi, serupa dengan sinar-X, atau dari bahan yang dimasukkan ke dalam badan anda atau berhampiran dengan kanser.
 • Limfoma folikular bertindak dengan baik untuk radiasi. Dalam sesetengah kes, ia boleh menyembuhkan kanser. Sekiranya anda berada di peringkat awal, anda hanya perlu radiasi. Jika ia ke hadapan, anda boleh mendapatkan rawatan lain juga.
 • Antibodi monoklonal. Ini adalah ubat-ubatan yang bertindak seperti sel-sel melawan penyakit tubuh anda. Bagi kebanyakan orang, rituximab (Rituxan) dan obinutuzumab (Gazyva) berfungsi dengan baik untuk membunuh sel-sel limfoma semasa melakukan kerosakan sedikit pada tisu badan normal. Ia juga mempunyai kurang kesan sampingan daripada kemoterapi.
 • Anda juga boleh mengambil rituximab sebagai terapi penyelenggaraan, untuk melambatkan pertumbuhan limfoma. Anda mendapatkannya dengan IV dibilik doktor anda atau di pusat infusi. Jadual dos anda bergantung kepada kes tertentu anda. Kerana ia harus diberikan perlahan-lahan, ia diharapkan mengambil beberapa jam pada mulanya.
 • Kemoterapi. Biasanya, anda mendapat rawatan ini dengan IV atau sebagai pil. Kerana ia memasuki aliran darah dan mencapai kebanyakan bahagian badan, ia berfungsi dengan baik untuk limfoma.
 • Radioimunoterapi. Anda akan mendapat ubat – Y90 ibritumomab tiuxetan (Zevalin) – melalui IV. Ia menyampaikan radiasi langsung kepada protein pada sel-sel kanser.
 • Doktor anda boleh mencadangkannya jika limfoma anda kembali atau tidak merespon kemoterapi.
 • Pemindahan sel stem. Ini digunakan terutamanya apabila limfoma folikular pulih. Ini bukan “embrio” sel stem yang anda mungkin pernah dengar. Mereka datang dari sel stem anda sendiri atau sumsum tulang penyumbang.
 • Saudara terdekat, seperti saudara atau adik anda, adalah peluang terbaik. Sekiranya tidak berjaya, anda perlu mendapatkan senarai penderma yang berpotensi daripada orang yang tidak dikenali. Kadang-kadang peluang terbaik untukmendapat sel stem yang sesuai akan berasal dari orang yang berada dalam latar belakang kaum atau etnik yang sama seperti anda.
 • Sebelum pemindahan, anda mungkin perlu dirawat dengan dos kemoterapi yang tinggi selama kira-kira satu atau dua minggu. Ini boleh menjadi proses yang sukar kerana anda mungkin mendapat kesan sampingan seperti loya dan mulut berluka.
 • Apabila kemoterapi dos tinggi selesai, anda akan memulakan pemindahan. Sel stem baru diberikan kepada anda melalui IV. Anda tidak akan merasa apa-apa kesakitan daripada ini, dan anda boleh berjaga semasa pemindahan berlaku.

SUMBER

https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/follicular-lymphoma#1

https://www.healthline.com/health/follicular-lymphoma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/non-hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20375680

https://www.medicalnewstoday.com/articles/146136

error: Content is protected !!