Now Reading
Leukemia Myeloid kronik (Chronic Myelogenous Leukemia) – Jenis, Punca, Simptom, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan

Leukemia Myeloid kronik (Chronic Myelogenous Leukemia) – Jenis, Punca, Simptom, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan

Leukemia Mieloid kronik

Leukemia myeloid kronik (CML) adalah jenis kanser sel darah yang jarang berlaku. Istilah “kronik” dalam leukemia myelogenous kronik menunjukkan bahawa kanser ini cenderung untuk berkembang secara perlahan-lahan berbanding bentuk akut leukemia yang lain. Istilah “myelogenous” dalam leukemia myelogenous kronik ini merujuk kepada jenis sel yang terkena kanser ini.

Seterusnya, leukemia myeloid kronik juga boleh dipanggil sebagai leukemia myelogenous kronik dan leukemia granulositik kronik. Leukemia myelogenus kronik biasanya memberi kesan kepada orang dewasa yang lebih tua dan jarang berlaku pada kanak-kanak, walaupun ia boleh berlaku pada usia apa pun.

 

Jenis Leukemia Myeloid Kronik

 • Leukemia kronik dan akut
 • Leukemia limfositik dan myelogenous
 • Leukemia limfositik akut (ALL)
 • Leukemia limfositik kronik (CLL)
 • Leukemia myelogenous akut (AML)

 

Punca Leukemia Myeloid Kronik

Leukemia myeloid kronik terjadi apabila sesuatu berlaku secara salah dalam gen pada sel darah anda. Ianya tidak jelas tentang apa yang memulakan proses ini, tetapi doktor telah mengetahui bagaimana ia boleh berkembang menjadi leukemia myelogenous kronik.

 

1.Kromosom yang berkembang secara tidak normal.

Sel-sel manusia biasanya mengandungi 23 pasang kromosom. Mereka memegang DNA yang mengandungi arahan (gen) yang mengawal sel-sel dalam badan anda. Bagi pesakit leukemia myelogenus kronik, kromosom dalam sel darah menukar bahagian antara satu sama lain. Seksyen kromosom 9 menukar tempat dengan seksyen kromosom 22 dan ini mewujudkan kromosom 22 yang lebih pendek serta kromosom 9 yang lebih panjang.

Kromosom 22 yang lebih pendek dipanggil kromosom Philadelphia dan dinamakan bersempena nama bandar tempat ia ditemui. Kromosom Philadelphia hadir di sel darah 90 peratus orang dengan penyakit leukemia myelogenus kronik ini.

 

2.Kromosom yang tidak normal menghasilkan gen baru.

Kromosom Philadelphia mewujudkan gen baru. Gen daripada kromosom 9 bergabung dengan gen dari kromosom 22 untuk menghasilkan gen baru yang dipanggil BCR-ABL. Gen BCR-ABL mengandungi arahan yang memberitahu sel darah abnormal untuk menghasilkan protein yang terlalu banyak dipanggil tyrosine kinase. Protein tyrosine kinase menggalakkan kanser dengan membenarkan sel-sel darah tertentu membiak secara tidak terkawal.

 

3.Gen baru ini menerima terlalu banyak sel darah yang berpenyakit

Sel darah anda berasal dari sumsum tulang, iaitu bahan serapan di dalam tulang anda. Apabila sumsum tulang anda berfungsi dengan normal, ia menghasilkan sel yang tidak matang (sel stem darah) dengan cara terkawal. Sel-sel ini kemudiannya akan matang dan menjadi khusus dalam pelbagai jenis sel darah yang beredar di dalam badan anda seperti sel merah, sel putih dan platelet.

Dalam leukemia myelogenous kronik, proses ini tidak berfungsi dengan baik. Kinase tirosin yang berlaku kerana gen BCR-ABL menyebabkan terlalu banyak sel darah putih. Kebanyakan atau semua sel ini mengandungi kromosom Philadelphia yang tidak normal. Sel darah putih yang berpenyakit tidak tumbuh dan mati seperti sel yang normal. Mereka akan membesar dalam jumlah yang banyak, menjejaskan sel darah yang sihat dan merosakkan sumsum tulang.

 

Simptom Leukemia Myeloid Kronik

Tanda dan gejala leukemia myeloid kronik mungkin seperti:

 • Pendarahan yang berlaku dengan mudah.
 • Rasa tiada bertenaga atau letih.
 • Demam.
 • Kehilangan berat badan tanpa mencuba.
 • Hilang selera makan.
 • Sakit atau rasa penuh di bawah tulang rusuk di sebelah kiri.
 • Kulit pucat.
 • Berpeluh secara berlebihan semasa tidur (berpeluh malam).

 

Faktor Risiko Leukemia Myeloid Kronik

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko leukemia myeloid kronik termasuklah:

 • Usia lebih tua.
 • Jantina iaitu lelaki.
 • Pendedahan radiasi, seperti terapi radiasi untuk jenis kanser tertentu

 

– Sejarah keluarga bukanlah faktor risiko

Mutasi kromosom yang membawa kepada leukemia myelogenus kronik tidak diturunkan daripada ibu bapa kepada anak meraka. Mutasi ini dipercayai diperolehi, bermakna ia berkembang selepas kelahiran.

 

Komplikasi Leukemia Myeloid Kronik

Leukemia myeloid kronik (CML) boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuklah:

 • Keletihan. Sekiranya sel darah putih yang berpenyakit mengatasi sel darah merah yang sihat, anemia mungkin berlaku. Anemia boleh membuat anda berasa letih. Rawatan untuk CML juga boleh menyebabkan penurunan dalam sel darah merah.

 

 • Pendarahan yang berlebihan. Sel-sel darah yang dipanggil platelet membantu mengawal pendarahan dengan menghalang kebocoran kecil dalam saluran darah dan membantu darah anda untuk membeku. Kekurangan platelet darah (thrombocytopenia) boleh menyebabkan pendarahan dan lebam dengan mudah, termasuk kekejangan yang kerap atau teruk, pendarahan pada gusi atau titik merah kecil yang disebabkan oleh pendarahan dalam kulit (petechiae).

 

 • Sakit. Leukemia Myeloid kronik boleh menyebabkan kesakitan tulang atau kesakitan sendi kerana sumsum tulang mengembang apabila sel darah putih berlebihan terhasil.

 

 • Limpa membesar. Sesetengah sel darah tambahan yang dihasilkan apabila anda mempunyai Leukemia Myeloid kronik disimpan di limpa. Ini boleh menyebabkan limpa menjadi bengkak atau menjadi lebih besar. Limpa yang bengkak mengambil ruang di perut anda dan membuatkan anda merasa kenyang walaupun selepas makan dalam jumlah yang kecil atau menyebabkan rasa sakit di bahagian sebelah kiri di bawah tulang rusuk anda.

 

 • Jangkitan. Sel darah putih membantu badan melawan jangkitan. Walaupun individu yang mempunyai Leukemia Myeloid kronik mempunyai terlalu banyak sel darah putih, sel-sel ini adalah berpenyakit dan tidak berfungsi dengan baik. Akibatnya, mereka tidak dapat melawan jangkitan seperti sel-sel putih yang sihat. Di samping itu, rawatan boleh menyebabkan kiraan sel putih anda jatuh terlalu rendah (neutropenia) dan juga menjadikan anda terdedah kepada jangkitan.

 

 • Kematian. Sekiranya Leukemia Myeloid kronik tidak berjaya dirawat, ia akhirnya akan menyebabkan kematian.

 

Rawatan Leukemia Myeloid Kronik

Tujuan rawatan leukemia myeloid kronik adalah untuk menghilangkan sel-sel darah yang mengandungi gen BCR-ABL yang tidak normal. Penyakit ini juga yang menyebabkan penghasilan lebihan sel darah yang berpenyakit. Bagi kebanyakan orang, ianya tidak mustahil untuk menghilangkan semua sel-sel yang berpenyakit, tetapi rawatan boleh membantu mengurangkan penyakit ini dalam jangka masa panjang.

 

– Ubat yang disasarkan

Ubat yang disasarkan direka untuk menyerang kanser dengan menumpukan pada aspek tertentu sel-sel kanser yang membolehkan mereka membiak. Dalam leukemia myelogenus kronik, sasaran ubat-ubatan ini adalah protein yang dihasilkan oleh gen BCR-ABL – tyrosine kinase. Ubat yang disasarkan yang menyekat tindakan tyrosine kinase termasuklah:

 • Imatinib (Gleevec)
 • Dasatinib (Sprycel)
 • Nilotinib (Tasigna)
 • Bosutinib (Bosulif)
 • Ponatinib (Iclusig)

Selain itu, ubat yang disasarkan adalah rawatan awal untuk kebanyakan orang yang didiagnosis dengan leukemia myelogenous kronik. Sekiranya penyakit itu tidak bertindak balas atau menjadi kebal terhadap ubat sasaran yang pertama, doktor mungkin mempertimbangkan ubat sasaran yang lain, seperti omacetaxine (Synribo), atau juga membuat rawatan lain. Kesan sampingan ubat-ubatan yang disasarkan termasuklah bengkak pada kulit, loya, kekejangan otot, keletihan, cirit-birit, dan ruam kulit.

Doktor masih tidak dapat menentukan titik selamat yang mana pesakit dengan leukemia myelogenus kronik boleh berhenti mengambil ubat yang disasarkan. Atas sebab ini, kebanyakan orang terus mengambil ubat yang disasarkan walaupun ujian darah menunjukkan penyembuhan daripada penyakit leukemia myelogenus kronik.

 

– Pemindahan sel stem darah

Pemindahan sel stem darah, juga dikenali sebagai pemindahan tulang sumsum, menawarkan satu-satunya peluang untuk ubat definitif bagi leukemia myelogenus kronik. Walau bagaimanapun, ia biasanya dikhaskan untuk individu yang tidak dibantu oleh rawatan lain kerana pemindahan stem sel darah mempunyai risiko dan membawa kadar komplikasi yang serius.

Semasa pemindahan sel stem darah, ubat kemoterapi dengan dos yang tinggi digunakan untuk membunuh sel darah yang terbentuk dalam sumsum tulang anda. Kemudian, sel stem darah dari penderma atau sel anda sendiri yang sebelum ini dikumpulkan dan disimpan akan dimasukkan ke dalam aliran darah anda. Sel-sel baru akan membentuk sel-sel darah baru yang sihat untuk menggantikan sel-sel yang berpenyakit.

 

– Kemoterapi

Ubat kemoterapi biasanya digabungkan dengan rawatan lain untuk leukemia myelogenus kronik. Selalunya, rawatan kemoterapi untuk leukemia myelogenous kronik diberikan sebagai tablet yang anda ambil melalui mulut. Kesan sampingan ubat kemoterapi bergantung pada ubat yang diambil.

 

– Terapi biologi

Terapi biologi memanfaatkan sistem imun badan anda untuk membantu melawan kanser. Interferon ubat biologi adalah versi sintetik sel sistem imun. Interferon boleh membantu mengurangkan pertumbuhan sel leukemia. Ia juga mungkin menjadi pilihan utama sekiranya rawatan lain tidak berfungsi atau jika anda tidak boleh mengambil ubat lain seperti semasa kehamilan. Kesan sampingan interferon termasuklah keletihan, demam, simptom seperti selesema dan penurunan berat badan.

SUMBER

https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/acute-myeloid-leukemia-symptoms-treatments

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-myelogenous-leukemia/symptoms-causes/syc-20369109

https://www.healthline.com/health/acute-myeloid-leukemia-survival-rates-outlook

https://www.medicalnewstoday.com/articles/215538

error: Content is protected !!