lesung pipit

Lesung pipit merupakan inden kecil yang boleh didapati pada kulit anda. Mereka boleh dijumpai di bahagian badan yang berbeza, termasuk pipi, dagu, dan belakang anda.

Lesung pipit boleh dijumpai di sisi mulut. Anda boleh mempunyai lesung pipit di kedua-dua belah mulut anda atau hanya pada satu sisi.

Anda mungkin menyedari bahawa sesetengah orang mempunyai lesung pipi dan ada orang yang tidak ada. Hal ini adalah disebabkan lesung pipi terbentuk oleh perbezaan otot dan kulit muka.

Mereka sering dipercayai mewarisi daripada genetik dominan, walaupun terdapat beberapa perdebatan mengenai perkara ini.

Jadi berapa ramai orang yang mempunyai lesung pipit? Walaupun kelaziman lesung pipit mungkin berbeza mengikut populasi, satu kajian yang meliputi lebih daripada 2,300 orang menunjukkan bahawa kira-kira 37 peratus peserta mempunyai lesung pipi. Teruskan membaca untuk mendapat maklumat lebih lanjut.

Bagaimana lesung pipit dibentuk?

Lesung kadang-kala disebabkan oleh perubahan dalam otot muka yang dipanggil zygomaticus utama. Otot ini terlibat dalam ekspresi wajah. Ia membantu untuk meningkatkan sudut mulut anda apabila anda senyum. Bagi orang yang tiada lesung pipit, otot utama zygomaticus biasanya bermula dari tulang di pipi anda yang dipanggil tulang zygomatic. Ia kemudian dilanjutkan ke bawah, menyambungkan sudut mulut anda.

  • Genetik

Anda mewarisi satu set genetik daripada ibu anda dan satu lagi daripada bapa anda. Kebanyakan gen mempunyai sekurang-kurangnya dua variasi, yang dipanggil alleles. Alleles boleh dibahagikan kepada dominan atau resesif.

Ciri-ciri dominan adalah seperti namanya – mereka cenderung untuk “menguasai” ke atas ciri-ciri resesif. Jika kedua-dua ibu bapa memaparkan ciri-ciri dominan, kemungkinan besar bahawa anak mereka juga akan memaparkan ciri-ciri yang sama.

Maanfaat lesung pipit

1. Tidak kira betapa hodohnya muka anda melihat dalam foto, lekuk di pipi anda akan sentiasa menyebabkan wajah anda kelihatan menawan. Jadi senyum! Anda tidak perlu risau dan malu untuk bergambar bersama kawan-kawan anda.

2. Anda kelihatan lebih muda setiap kali anda bersenyum. Dengan setiap senyuman terserlahlah air muka anda yang awek muda itu. Lesung pipit membuatkan anda mempunyai wajah baby face atau awek muda. Tidak mustahil bagi anda untuk sering ditanya “boleh saya lihat I.D.????”

3. Lekuk ini menyebabkan anda kelihatan comel. Siapa dapat sangka bahawa mempunyai lekuk di pipi menjadikan anda kelihatan sangat comel? Anda ialah pai comel seperti bayi dan kecomelan itu akan terus berkekalan dalam diri anda apabila anda berkembang.

SUMBER:

https://www.healthline.com/health/cheek-dimples#how-to-get-cheek-dimples

https://www.puckermob.com/lifestyle/9-benefits-to-having-dimples

Summary
Lesung Pipit: Apakah Keistimewaannya?
Article Name
Lesung Pipit: Apakah Keistimewaannya?
Description
Lesung pipit merupakan inden kecil yang boleh didapati pada kulit anda.Mereka boleh dijumpai di bahagian badan yang berbeza, termasuk pipi, dagu, dan belakang anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: