Leptin
Leptin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel lemak badan anda. Ia sering disebut sebagai 'hormon kenyang' atau 'hormon kelaparan'.

Apakah itu Leptin

Leptin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel lemak badan anda. Ia sering disebut sebagai ‘hormon kenyang’ atau ‘hormon kelaparan’. Sasaran utama leptin adalah di otak terutamanya kawasan yang disebut hipotalamus.

Seterusnya, leptin seharusnya memberitahu otak anda bahawa apabila anda mempunyai lemak tersimpan yang mencukupi, anda sudah tidak perlu makan dan dapat membakar kalori pada kadar normal. Ia juga mempunyai banyak fungsi lain yang berkaitan dengan kesuburan, imuniti dan fungsi otak.

Tambahan pula, hormon ini membantu mengatur dan mengubah pengambilan makanan dan penggunaan tenaga jangka panjang, bukan hanya dari satu hidangan ke makanan berikutnya. Fungsi utama leptin adalah untuk membantu badan mengekalkan berat badannya.

Fungsi Leptin

Leptin kadangkala juga dipanggil sebagai hormon kenyang. Ia membantu menghalang rasa lapar dan mengatur keseimbangan tenaga, jadi tubuh tidak mencetuskan tindak balas rasa lapar ketika ia tidak memerlukan tenaga. Seterusnya, leptin memberitahu otak bahawa anda mempunyai tenaga yang tersimpan sudah mencukupi di dalam sel lemak anda untuk terlibat dalam proses metabolik yang normal.

Namun, apabila tahap hormon jatuh, yang biasanya berlaku ketika seseorang menurunkan berat badan, tahap leptin lebih rendah dapat menyebabkan peningkatan selera makan dan keinginan terhadap makanan. Ini seterusnya boleh menyebabkan penurunan berat badan menjadi lebih sukar.

Dengan kata lain, apabila tahap leptin berada di tahap tertentu, seoerti apabila tahap leptin anda melebihi tahap itu, otak merasakan bahawa anda mempunyai tenaga yang mencukupi, yang bermaksud anda dapat membakar tenaga pada kadar normal, makan makanan dengan jumlah yang normal, lakukan senaman dengan kadar yang normal, dan anda boleh melakukan proses lain seperti akil baligh dan kehamilan.

Sumber Leptin

Leptin adalah hormon yang dihasilkan daripada sel-sel lemak dalam tisu ‘adipose’. Ia memberi isyarat ke otak, khususnya ke kawasan yang disebut hipotalamus.

Memandangkan leptin dihasilkan oleh sel-sel lemak, jumlah leptin yang dikeluarkan secara langsung berkaitan dengan jumlah lemak badan; jadi semakin banyak lemak seseorang, semakin banyaklah leptin di dalam darah mereka. Tahap leptin meningkat jika seseorang meningkatkan jisim lemak mereka dalam jangka masa tertentu dan ia boleh menurun jika seseorang menurunkan jisim lemak mereka.

Sistem leptin berevolusi untuk mencegah manusia daripada masalah kelaparan atau makan berlebihan, yang mana kedua-duanya akan membuat anda cenderung untuk bertahan di persekitaran semula jadi.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Leptin

Apabila badan berfungsi dengan baik, sel-sel lemak yang berlebihan akan menghasilkan leptin, dan memicu hipotalamus untuk menurunkan selera makan yang membolehkan tubuh meresap ke dalam simpanan lemak untuk berfungsi sendiri.

Malangnya, apabila seseorang mempunyai masalah obesiti, individu itu akan mempunyai terlalu banyak leptin dalam darah. Ini boleh menyebabkan kekurangan kepekaan terhadap hormon, suatu keadaan yang dikenali sebagai ketahanan terhadap leptin. Memandangkan individu tersebut terus makan, sel-sel lemak menghasilkan lebih banyak leptin untuk menandakan rasa kenyang, yang menyebabkan peningkatan kadar leptin.

Masalah berkaitan dengan tahap Leptin yang tidak mencukupi

Tahap leptin yang rendah jarang berlaku, tetapi kadangkala masih boleh berlaku. Bagi sebilangan pesakit, keadaan yang dikenali sebagai kekurangan leptin kongenital membuatkan tubuh tidak menghasilkan leptin. Tanpa leptin, tubuh berpendapat bahawa ia tidak mempunyai lemak badan, dan ini menandakan rasa lapar dan pengambilan makanan yang tidak terkawal. Ini sering kali menyebabkan obesiti kanak-kanak  yang teruk dan kelewatan akil baligh.

Selain itu, kekurangan leptin boleh menyebabkan fungsi sistem imun yang lemah. Keadaan ini dapat diubati dengan baik melalui suntikan leptin, yang menyebabkan penurunan berat badan secara dramatik.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Leptin

Memandangkan leptin berasal dari sel lemak, jumlah leptin secara langsung berkait rapat dengan jumlah lemak badan seseorang. Sekiranya individu itu menambahkan lemak badan, kadar leptin juga akan meningkat. Begitu juga sebaliknya, jika  individu menurunkan peratusan lemak badannya, tahap leptin juga akan menurun.

Individu dengan masalah obesiti mempunyai banyak lemak badan dalam sel lemak mereka. Oleh kerana sel-sel lemak menghasilkan leptin mengikut ukurannya, individu yang obes juga mempunyai kadar leptin yang sangat tinggi. Walau bagaimanapun, isyarat leptin mereka mungkin tidak berfungsi dan keadaan ini dikenali sebagai ketahanan terhadap leptin.

Apabila otak anda tidak menerima isyarat leptin, ia keliru dan menganggap tubuh anda seperti dalam keadaan kelaparan, walaupun ia sudah simpanan tenaga yang lebih.

Beberapa penyelidik percaya bahawa mengurangkan keradangan disebabkan diet tertentu dapat membantu membalikkan isu ketahanan terhadap leptin. Memfokuskan pada gaya hidup sihat secara keseluruhan juga merupakan strategi yang berkesan.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  • Elakkan makanan yang diproses: Makanan yang diproses boleh menjejaskan integriti usus anda dan menyebabkan keradangan.
  • Makan serat yang boleh larut: Pengambilan serat larut dapat membantu meningkatkan kesihatan usus dan dapat melindungi individu dari masalah obesiti.
  • Latihan: Aktiviti fizikal dapat membantu membalikkan daya tahan leptin.
  • Tidur: Tidur yang buruk terlibat dalam masalah leptin.
  • Turunkan tahap trigliserida: Mempunyai tahap trigliserida yang tinggi dapat menghalang pengangkutan leptin dari darah ke otak anda. Cara terbaik untuk menurunkan trigliserida adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat.
  • Ambil protein: Makan banyak protein boleh menyebabkan penurunan berat badan secara automatik, yang mungkin berlaku disebabkan peningkatan kepekaan leptin.

Walaupun tiada cara sederhana untuk menghilangkan ketahanan terhadap leptin, anda dapat membuat perubahan gaya hidup jangka panjang yang dapat meningkatkan kualiti hidup anda.

SUMBER

https://www.healthline.com/nutrition/leptin-101#leptin

https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/leptin

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/the-facts-on-leptin-faq#1

https://www.yourhormones.info/hormones/leptin/

Summary
Leptin
Article Name
Leptin
Description
Leptin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel lemak badan anda. Ia sering disebut sebagai 'hormon kenyang' atau 'hormon kelaparan'.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: