lendiran dari faraj
Lendiran dari faraj berfungsi sebagai fungsi yang penting dalam sistem pembiakan wanita.

Pengenalan

Lendiran dari faraj berfungsi sebagai fungsi yang penting dalam sistem pembiakan wanita. Cecair yang dihasilkan oleh kelenjar di dalam faraj dan serviks membawa keluar sel-sel dan bakteria yang telah mati. Ini menjadikan faraj bersih dan membantu untuk mencegah jangkitan.

Dalam kebanyakan masa, lendiran dari faraj adalah satu perkara yang normal. Jumlahnya boleh berbeza-beza, sama seperti bau dan warna (yang boleh melibatkan cecair yang jernih mahupun putih), bergantung kepada masa dalam kitaran haid anda. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami lendiran yang lebih banyak ketika hamil, menyusu atau terangsang. Di samping itu, cecair yang keluar mungkin mempunyai bau yang berbeza semasa mengandung atau jika anda mengabaikan kebersihan peribadi anda.

Keadaan yang berlaku ini bukanlah sesuatu yang membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika warna, bau atau konsistensi cecair ini kelihatan agak berbeza daripada kebiasaan, terutamanya jika anda juga mempunyai tanda seperti kegatalan atau rasa terbakar pada faraj, anda mungkin menghadapi jangkitan atau keadaan lain.

Penyebab yang berkemungkinan

Lendiran dari faraj yang normal adalah tanda bahawa tubuh berfungsi dengan sihat. Ini adalah cara badan anda membersih dan melindungi faraj. Sebagai contoh, cecair yang keluar ini adalah perkara biasa yang berlaku kerana rangsangan seksual dan ovulasi. Melakukan senaman, penggunaan pil kawalan kelahiran dan tekanan emosi juga boleh menyebabkan masalah sama.

Seterusnya, lendiran dari faraj yang tidak normal biasanya disebabkan oleh jangkitan. Ini termasuklah:

Bakteria vaginosis adalah jangkitan bakteria yang agak biasa. Ia menyebabkan peningkatan lendiran dari faraj yang mempunyai bau kuat, busuk dan kadangkala berbau tengik, walaupun ia tidak menghasilkan gejala dalam sesetengah kes. Wanita yang menerima seks secara oral atau yang mempunyai ramai pasangan seksual mempunyai risiko untuk memperoleh jangkitan ini.

 • Trichomoniasis

Trichomoniasis adalah satu lagi jenis jangkitan. Ia terjadi disebabkan oleh protozoa atau organisma dengan sel tunggal. Jangkitan ini biasanya tersebar melalui hubungan seksual tetapi boleh juga didapati kerana perkongsian tuala atau pakaian renang. Ia menghasilkan lendiran yang berwarna kuning atau hijau dan mempunyai bau busuk. Sakit, keradangan dan gatal-gatal juga merupakan gejala biasa bagi keadaan ini, walaupun ada sesetengah individu tidak mengalami sebarang gejala.

 • Jangkitan yis

Jangkitan yis adalah jangkitan kulat yang menghasilkan lendiran seperti keju putih, selain menyebabkan rasa terbakar dan gatal-gatal. Kehadiran yis dalam faraj adalah normal, tetapi pertumbuhannya boleh melipatgandakan kawalan dalam keadaan tertentu. Berikut mungkin meningkatkan kemungkinan jangkitan yis seperti:

 • Tekanan
 • Kencing manis
 • Penggunaan pil kawalan kelahiran
 • Mengandung
 • Antibiotik, terutamanya penggunaan lebih lama dari 10 hari
 • Gonorrhea dan chlamydia

Gonorrhea dan chlamydia adalah jangkitan seksual (STI) yang dapat menghasilkan luka tidak normal. Ia selalunya menyebabkan cecair berwarna kuning, kehijauan atau kekelabuan.

 • Penyakit keradangan pelvis (PID)

Penyakit keradangan pelvik (PID) adalah jangkitan yang tersebar melalui hubungan seksual. Ia berlaku apabila bakteria merebak di faraj dan ke organ pembiakan lain. Kemudian, ia boleh menghasilkan lendiran yang banyak dan berbau busuk.

Jangkitan human papillomavirus (HPV) disebarkan melalui hubungan seksual. Ia boleh menyebabkan kanser serviks. Walaupun tanpa gejala, kanser jenis ini boleh menghasilkan lendiran cecair yang berdarah, berwarna coklat atau berair dengan bau yang tidak menyenangkan. Seterusnya, kanser serviks boleh dikesan dengan mudah melalui ujian Pap smear secara tahunan dan ujian HPV.

Bila perlu menghubungi doktor

Lendiran faraj selalunya bukanlah masalah yang perlu dikhuatiri, tetapi ada kalanya perubahan dalam lendiran ini dapat menunjukkan beberapa masalah.

Jenis-jenis jangkitan yang berlainan boleh mempunyai gejala yang sama, tetapi mereka masih dianggap keadaan berbeza. Ianya adalah penting untuk berjumpa doktor jika mana-mana yang berikut berlaku:

 • Lendiran cecair berwarna hijau, kuning atau kelabu.
 • Kegatalan atau rasa terbakar pada faraj.
 • Lendiran yang berbuih, atau kelihatan seperti keju kotej.
 • Bau yang tidak enak atau busuk.
 • Sakit pelvis.

Bagi menentukan punca lendiran tidak normal, doktor mungkin bertanyakan tentang sebarang gejala tambahan, kesihatan umum seseorang dan sejarah seksual mereka.

Rawatan bagi penyebab kesihatan lain yang menyebabkan lendiran dari faraj tidak normal akan berbeza dan mungkin termasuk pengambilan antibiotik atau ubat antikulat.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Bagi mengelakkan jangkitan, amalkan kebersihan yang baik dan pakai seluar dalam kapas untuk aliran yang lebih baik. Jangan gunakan douches, kerana ia boleh menyebabkan lendiran lebih teruk dengan membuang bakteria baik. Amalkan perlindungan semasa melakukan seks dan perlindungan bagi mengelakkan penyakit lain disebabkan hubungan seksual.

Seterusnya, untuk mengurangkan kemungkinan berlakunya jangkitan yis apabila mengambil antibiotik, makan yogurt yang mengandungi kultur hidup dan aktif. Jika anda mengetahui bahawa anda mempunyai jangkitan yis, anda juga boleh merawatnya dengan krim atau suppository jangkitan yis yang tidak dipreskripsi.

Rawatan

Rawatan yang anda terima bergantung kepada punca yang menyebabkan masalah itu. Sebagai contoh, jangkitan yis biasanya dirawat dengan ubat-ubatan antikulat yang dimasukkan ke dalam faraj dalam bentuk krim atau gel. Bagi masalah bakteria vaginosis, ia biasanya dirawat dengan pil antibiotik atau krim. Trichomoniasis pula biasanya dirawat dengan metronidazole (Flagyl) atau tinidazole (Tindamax).

Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah jangkitan faraj yang boleh mengakibatkan lendiran tidak normal:

 • Pastikan faraj anda bersih dengan membasuhnya dengan sabun lembut dan air suam.
 • Jangan gunakan sabun wangian dan produk feminin atau douche. Elakkan menyembur semburan semburan feminin dan mandian berbuih.
 • Selepas ke bilik mandi, sentiasa lap badan anda dari depan ke belakang untuk mencegah bakteria masuk ke dalam faraj dan menyebabkan jangkitan.
 • Pakai seluar dalam kapas 100%, dan elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat.

Sumber:

https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-discharge-whats-abnormal

https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-discharge

https://www.healthline.com/health/vaginal-discharge-color-guide

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322232

Tagged: