Now Reading
Lelaki & Epididimis: Jangan Ambil Mudah!

Lelaki & Epididimis: Jangan Ambil Mudah!

epididimis

Epididimis adalah jisim tiub nipis yang bergelung rapat yang membawa sperma dari testis ke duktus deferens dalam sistem pembiakan lelaki. Sperma matang ketika melepasi epididimis sehingga sedia untuk menyuburkan ovari pada saat memasuki duktus deferens.

Epididimis adalah gegelung berbentuk bulan sabit tubulus nipis yang terletak di dalam skrotum dan belakang testis. Seluruh jisim epididimis sebenarnya adalah satu tubulus sepanjang 20 kaki (enam meter) yang telah dililit dengan ketat sehingga keseluruhan jisim epididimis hanya sekitar 1.5 inci (4 cm) panjang.

Epididimis boleh dibahagikan kepada tiga bahagian utama:

 • Kepala adalah kawasan terluas yang menerima sperma dari saluran testis.
 • Badan yang diameternya sedikit lebih kecil daripada kepala dan turun di hujung posterior testis.
 •  Ekor adalah bahagian bawah epididimis yang sempit. Ia bergabung dengan ductus deferens.

Tubul epididimis adalah dari lapisan epitel kolumnar pseudostratifit yang dikelilingi oleh lapisan tisu penghubung dan otot licin. Ciri khas lapisan epididimis adalah kehadiran mikrovili bercabang yang panjang iaitu stereocilia yang meningkatkan luas permukaan sel lapisan. Stereocilia membantu lapisan epididimis menyerap lebihan cecair dari lumen berongga epididimis bersama dengan sperma yang mati atau cacat. Tisu otot licin berkontraksi dalam gelombang peristalsis untuk perlahan-lahan membawa sperma sepanjang epididimis ke arah ductus deferens.

Semasa sperma pertama kali memasuki epididimis dari testis, ia sangat tidak matang dan dicairkan oleh jumlah cecair yang agak besar. Otot licin epididimis mendorong sperma ke sepanjang tubulus dengan gelombang peristalsis yang perlahan sehingga sperma melintasi keseluruhan sepanjang 20 kaki dalam kira-kira dua minggu. Selama ini sperma dibekalkan dengan nutrien yang dikeluarkan dari lapisan epididimis dan diinkubasi ketika ia matang. Semua sperma yang cacat dan mati bersama dengan sebahagian besar medium cair, perlahan-lahan diserap oleh tubuh untuk memusatkan sperma yang dapat disimpan dalam epididimis hingga sebulan. Setelah sebulan dalam epididimis, sperma mula luput dan diserap oleh stereocilia dan digantikan oleh sperma yang lebih muda. Oleh kerana sperma diperlukan untuk ejakulasi, ia bergerak dari epididimis ke duktus deferens dan seterusnya ke saluran pembiakan lelaki.

Organ sistem pembiakan lelaki dikhususkan untuk fungsi berikut:

 • Untuk menghasilkan, mengekalkan dan mengangkut sperma (sel pembiakan lelaki) dan cecair pelindung (air mani)
 • Untuk mengeluarkan sperma di dalam saluran pembiakan wanita
 • Untuk menghasilkan dan mengeluarkan hormon seks lelaki
 • Anatomi pembiakan lelaki merangkumi struktur dalaman dan luaran.

Apakah Organ Pembiakan Lelaki Dalaman?

 • Testis – Testis adalah organ bujur seukuran zaitun yang sangat besar yang terletak di skrotum. Ia diikat pada kedua ujungnya oleh struktur yang disebut tali spermatik. Kebanyakan lelaki mempunyai dua testis. Testis bertanggungjawab untuk membuat testosteron, hormon seks lelaki utama dan untuk menghasilkan sperma. Di dalam testis terdapat sebilangan besar tiub yang dipanggil tubulus seminiferous. Tubulus ini bertanggungjawab untuk menghasilkan sel sperma melalui proses yang disebut spermatogenesis.
 • Epididimis – Epididimis adalah tiub bergelung panjang yang terletak di bahagian belakang setiap testis. Ia berfungsi dalam membawa dan menyimpan sel sperma yang dihasilkan di testis. Epididimis juga merupakan tugas untuk menjadikan sperma matang kerana sperma yang keluar dari testis belum matang dan tidak subur. Semasa rangsangan seksual, kontraksi memaksa sperma memasuki vas deferens.
 • Vas deferens Vas deferens adalah tiub berotot panjang yang bergerak dari epididimis ke rongga pelvis tepat di belakang pundi kencing. Vas deferens mengangkut sperma matang ke uretra sebagai persediaan untuk ejakulasi.
 • Saluran ejakulasi – Ini terbentuk oleh peleburan vas deferens dan vesikel mani. Saluran ejakulasi kosong ke dalam uretra.
 • Uretra Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke luar badan. Pada lelaki, ia mempunyai fungsi tambahan untuk mengeluarkan (ejakulasi) air mani ketika lelaki itu mencapai orgasme. Semasa zakar tegak semasa hubungan seks, aliran air kencing disekat dari uretra yang hanya membolehkan air mani dikeluarkan melalui orgasme.
 • Vesikel seminal – Vesikel mani adalah kantung seperti kantung yang melekat pada vas deferens berhampiran pangkal pundi kencing. Vesikel mani menghasilkan cecair kaya gula (fruktosa) yang memberikan sumber tenaga kepada sperma dan membantu pergerakan motif sperma (kemampuan bergerak). Cecair vesikel mani membentuk sebahagian besar isi padu ejakulasi lelaki.
 • Kelenjar prostat – Kelenjar prostat adalah struktur bersaiz walnut yang terletak di bawah pundi kencing di hadapan rektum. Kelenjar prostat menyumbang cecair tambahan kepada ejakulasi. Cecair prostat juga membantu menyuburkan sperma. Uretra yang membawa ejakulasi dikeluarkan semasa orgasme, berjalan melalui pusat kelenjar prostat.
 • Kelenjar bulbouretral – Kelenjar bulbouretral ​​atau kelenjar Cowper adalah struktur berukuran kacang yang terletak di sisi uretra tepat di bawah kelenjar prostat. Kelenjar ini menghasilkan cecair jernih dan licin yang langsung masuk ke dalam uretra. Cecair ini berfungsi untuk melincirkan uretra dan meneutralkan keasidan yang mungkin terdapat akibat sisa titisan air kencing di uretra.

Bagaimanakah Sistem Pembiakan Lelaki Berfungsi?

Keseluruhan sistem pembiakan lelaki bergantung pada hormon iaitu bahan kimia yang merangsang atau mengatur aktiviti sel atau organ. Hormon utama yang terlibat dalam fungsi sistem pembiakan lelaki adalah hormon perangsang folikel, hormon luteinizing dan testosteron.

Folikel dan hormone luteinizing dihasilkan oleh kelenjar pituitari yang terletak di pangkal otak. Folikel perlukan untuk pengeluaran sperma (spermatogenesis) dan hormone luteinizing merangsang pengeluaran testosterone yang diperlukan untuk meneruskan proses spermatogenesis. Testosteron juga penting dalam pengembangan ciri-ciri lelaki, termasuklah jisim dan kekuatan otot, pembahagian lemak, jisim tulang dan dorongan seks.

Penyakit Berkaitan Epididimis:

1. Epididimitis

Epididimitis adalah keradangan epididimis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria pada saluran kencing, jangkitan prostat, atau penyakit kelamin.

Di samping itu, epididimitis juga boleh disebabkan oleh perlanggaran di pangkal paha atau pengaruh tuberkulosis. Walaupun boleh dihidapi oleh lelaki dari semua peringkat usia, epididimitis pada umumnya menyerang lelaki berusia 14–35 tahun.

2. Sista Epididimis

Sista Epididimis (spermatocele) poket berisi cecair yang terbentuk dalam saluran epididimis. Penyebab sista epididymis belum diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini berkemungkinan disebabkan oleh penyumbatan pada saluran epididimis.

Sista epididimis yang masih kecil biasanya tidak dapat dikesan. Benjolan pada umumnya hanya dapat dirasakan ketika ukurannya mula bertambah. Benjolan yang muncul menyerupai benjolan lembut dan dapat bergerak ketika disentuh.

3. Epididimo-orchitis

Epididimo-orchitis Epididimo-orchitis adalah keradangan epididimis dan testis akibat daripada jangkitan khususnya jangkitan saluran kencing atau jangkitan kelamin. Epididimo-orchitis dicirikan oleh pembengkakan dan kesakitan pada skrotum.

Cara Mengatasi Penyakit Yang Menyerang Epididimis:

Untuk mendiagnosis penyakit dalam epididimis, doktor akan memeriksa gejala dan melakukan pemeriksaan fizikal seperti mengesan sama ada testis dan kelenjar getah bening di kawasan pangkal paha membengkak.

Di samping itu, doktor juga akan mengesyorkan pemeriksaan sokongan seperti ujian air kencing dan darah, pemeriksaan untuk jangkitan kelamin, dan ultrasound. Setelah keputusan diagnosis keluar dan penyebab gangguan epididimis diketahui, doktor akan memberikan rawatan termasuk:

1. Antibiotik

Antibiotik diberikan untuk merawat epididymitis dan epididymo-orchitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Gejala biasanya reda dalam masa 48-72 jam selepas mengambil antibiotik. Walau bagaimanapun, antibiotik masih harus digunakan untuk memastikan jangkitannya hilang sepenuhnya.

2. Ubat tahan sakit

Selain antibiotik, doktor juga boleh memberi ubat tahan sakit seperti ibuprofen atau codeine untuk melegakan kesakitan yang berlaku kerana gangguan epididimis.

3. Ubat anti-radang bukan steroid

Ubat anti-radang nonsteroid seperti piroxicam atau ketorolac boleh diberikan oleh doktor untuk melegakan keradangan yang berlaku pada epididimis.

4. Pembedahan

Sekiranya penyakit epididimis yang dialami pesakit teruk, doktor boleh menasihati pesakit untuk menjalani pembedahan membuang sista pada epididimis. Operasi yang dikenali sebagai spermatocelectomy, umumnya berlangsung untuk masa yang singkat, iaitu kurang daripada satu jam.

5. Pemeriksaan berkala

Berbeza dengan epididymitis dan epididymo-orchitis, penyakit sista epididimis umumnya tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor untuk memantau perkembangannya. Rawatan perubatan diperlukan sekiranya sista epididimis bertambah besar dan mula menyebabkan kesakitan.

Semasa mengambil ubat untuk merawat penyakit epididimis, anda dinasihatkan untuk mengikuti peraturan dan arahan doktor anda, baik dalam mengambil ubat-ubatan dan ketika mengamalkan gaya hidup sihat.

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9117-male-reproductive-system

https://www.innerbody.com/image_repo02/repo17.html#:~:text=The%20epididymis%20(plural%2C%20epididymides),it%20enters%20the%20ductus%20deferens

https://www.alodokter.com/mengenal-epididimis-dan-penyakit-yang-dapat-menyertainya

error: Content is protected !!