Now Reading
Lazada Malaysia: Info Menarik Mengenai Lazada

Lazada Malaysia: Info Menarik Mengenai Lazada

Lazada Malaysia

Lazada Malaysia adalah salah satu dari Lazada group yang dilancarkan pada tahun 2012, dan ianya adalah destinasi membeli-belah dan penjualan dalam talian nombor satu di Asia Tenggara.

Lazada terdapat di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam. Sebagai pelopor ekosistem eCommerce di Asia Tenggara, Lazada mempunyai 155,000 penjual dan 3,000 jenama yang melayani 560 juta pengguna di rantau ini melalui platformnya, disokong oleh pelbagai penyelesaian pemasaran, data dan perkhidmatan yang disesuaikan.

Dengan 300 juta SKU yang tersedia, Lazada Malaysia menawarkan rangkaian produk terluas dalam kategori dari elektronik hingga barangan rumah, mainan, fesyen, peralatan sukan dan bahan makanan.

Lazada menfokuskan untuk memberikan pengalaman yang sangat baik kepada pelanggan, ia menawarkan pelbagai kaedah pembayaran termasuk pembayaran tunai, perkhidmatan pelanggan yang komprehensif dan pulangan tanpa gangguan yang disokong oleh kira-kira 100 rakan kongsi logistik. Lazada Group dimiliki oleh Alibaba Group Holding Limited.

Alibaba Group Announces March Quarter and Full Fiscal Year 2020 Results |  Business Wire

Lazada Group (termasuk Malaysia)

Lazada Group, yang biasanya dikenali sebagai Lazada, ia adalah syarikat teknologi multinasional Singapura yang berfokuskan pada e-commerce. Diasaskan oleh Maximilian Bittner dengan sokongan Rocket Internet pada tahun 2012, ia kini dimiliki oleh Alibaba Group pada tahun 2016. Pada tahun 2014 pula, Lazada Group mengendalikan laman web di beberapa negara salah satunya Malaysia dan telah mengumpulkan sekitar US $ 647 juta untuk beberapa pusingan pelaburan dari pelabur seperti Tesco, Temasek Holdings, Summit Partners, JPMorgan Chase, Investment AB Kinnevik dan Rocket Internet.

Lazada Group Raises Additional USD$2 Billion from Alibaba Group | FinSMEs

Laman Lazada (termasuk Malaysia) dilancarkan pada bulan Mac 2012, dengan model perniagaan menjual inventori kepada pelanggan dari gudangnya sendiri. Pada tahun 2013 ia menambahkan model pasaran yang membolehkan peruncit pihak ketiga menjual produk mereka melalui laman Lazada. “marketplate” menyumbang 65% daripada penjualannya pada akhir tahun 2014.

Pada bulan April 2016, Alibaba Group membeli saham kawalan di Lazada untuk menyokong rancangan pengembangan antarabangsa Alibaba.

Pada bulan Ogos 2018, Lazada adalah pengendali e-dagang terbesar di Asia Tenggara berdasarkan purata lawatan web bulanan.

Pada bulan September 2019, Lazada mendakwa ia adalah platform e-dagang teratas di Asia Tenggara dengan lebih daripada 50 juta pembeli aktif setiap tahun.

Sejarah

Lazada Group ditubuhkan pada tahun 2012 oleh Maximilian Bittner dengan sokongan Rocket Internet dengan tujuan untuk mewujudkan model perniagaan Amazon.com di Asia Tenggara (termasuk Malaysia) untuk memanfaatkan pasaran pengguna dalam talian yang baru muncul dan kehadiran Amazon yang lemah di sana.

Rocket adalah inkubator Jerman yang membina syarikat yang menyalin model perniagaan syarikat teknologi AS yang berjaya di pasaran baru muncul. Laman web e-dagang Lazada dilancarkan pada tahun 2012. Ia mengumpulkan empat pusingan pembiayaan pada tahun 2012 dan awal 2013 di mana JP Morgan melaburkan jumlah yang tidak didedahkan pada bulan September, firma pelaburan Sweden Kinnevik melabur $ 40 juta pada bulan November, firma ekuiti persendirian Amerika Summit Partners melabur $ 26 juta pada bulan Disember, dan Tengelmann melabur sekitar $ 20 juta pada bulan Januari 2013.

Lazada juga menambah perkhidmatan penghantaran dijamin selama 2 hari, menangani salah satu komplen yang paling biasa mengenai perkhidmatan Lazada, dan salah satu cabaran terbesarnya, yang cuba ditangani dengan membuat “pelaburan besar dan tidak terhitung” di gudang dan perkhidmatan penghantaran.

Pada bulan Jun 2013, Lazada mengumumkan telah mengumpulkan $ 100 juta tambahan, dan melancarkan aplikasi mudah alih untuk peranti Android dan iOS. Pada bulan Disember 2013, ia mengumpulkan $ 250 juta tambahan dari Tesco PLC, Access Industries, dan pelabur lain yang ada.

Pada bulan Mei 2014, Lazada dilancarkan di Singapura.

Pada bulan November 2014, Temasek Holdings di Singapura mengetuai pencarian dana sebanyak $ 250 juta, menjadikan jumlah keseluruhan Lazada telah meningkat kepada sekitar $ 647 juta. Pada bulan itu juga, Lazada mengumumkan bahawa platform pasarnya menyumbang lebih dari 65% daripada keseluruhan penjualannya, dan bahawa jumlah penjual pihak ketiga di platform tersebut meningkat dari ~ 500 pada bulan November 2013, menjadi hampir 10,000 pada bulan Disember 2014. Jumlah pekerja di rantau ini mencecah kira-kira 4,000 orang.

Untuk tahun 2014, kerugian operasi bersih Lazada adalah $ 152.5 juta dari pendapatan bersih $ 154.3 juta. Walau bagaimanapun, peratusan kerugiannya berbanding dengan Jumlah Barang Kasar – nilai semua produk yang dijual melalui laman web ini – lebih kecil pada tahun 2014 berbanding tahun 2013 kerana pertumbuhan GMVnya dari $ 95 juta pada tahun 2013 menjadi $ 384 juta pada tahun 2014, didorong oleh penjualan pasaran.

Pada tahun 2015, cabaran pertumbuhan Lazada adalah pilihan untuk membeli batu bata dan mortar di kalangan pelanggan, dengan hanya sekitar 1% orang membeli dalam talian berbanding 10% pembeli antarabangsa; kekurangan kad kredit dan keperluan bersamaan untuk mengatur sistem pembayaran tunai, penghantaran yang boleh dipercayai terutama di kawasan luar bandar, dan ancaman persaingan dari Amazon dan Alibaba.

Pada bulan Mac 2016, Lazada mendakwa ia mencatatkan sejumlah $ 1,36 bilion GMV tahunan di enam pasarannya di Asia Tenggara, menjadikannya pemain e-dagang terbesar.

Pada bulan April 2016, Alibaba Group mengumumkan bahawa ia berhasrat untuk memperoleh kepentingan pengendalian dalam Lazada dengan membayar $ 500 juta untuk saham baru dan membeli saham bernilai $ 500 juta dari pelabur yang ada. Syarikat pasar raya Britain Tesco mengesahkan penjualan 8.6% pegangannya di Lazada ke Alibaba dengan harga $ 129 juta .libaba memberikan alasan berikut untuk pelaburannya: pasaran di Asia Tenggara (termasuk Malaysia) mempunyai populasi pendapatan kelas menengah yang meningkat, yang dianggarkan pada masa itu sekitar 190 juta orang di rantau ini dengan pendapatan boleh guna $ 16 – $ 100 sehari, dan ini dijangka meningkat kepada 400 juta orang pada tahun 2020.

Pada bulan Jun 2017, Alibaba Group meningkatkan pelaburannya di Lazada sebanyak $ 1 bilion tambahan, menaikkan kepentingannya dari 51% menjadi 83%. Alibaba melaburkan $ 2 bilion lagi ke Lazada pada bulan Mac 2018, dan pengasas Max Bittner digantikan sebagai CEO oleh eksekutif Alibaba Lucy Peng.

Pada bulan Disember 2018, Peng digantikan oleh Pierre Poignant sebagai CEO Lazada, dengan Peng mengambil peranan sebagai ketua eksekutif.

Pada bulan Jun 2020, Pierre Poignant digantikan oleh Chun Li sebagai CEO Lazada.

Begitulah sedikit sebanyak info yang dapat kongsikan bersama anda. Semoga bermanfaat!

Sumber:

https://www.ticket2u.com.my/o/48277/lazada-malaysia

https://en.wikipedia.org/wiki/Lazada_Group

error: Content is protected !!