Now Reading
Langkah-langkah mencari baby cot yang sesuai untuk bayi

Langkah-langkah mencari baby cot yang sesuai untuk bayi

baby cot

Baby cot atau buaian bayi akan menjadi tempat tidur pertama bayi anda tetapi mereka akan membesar dengan cepat! Apabila mereka terlalu besar atau tidak duduk diam di dalamnya, sudah tiba masanya untuk baby cot, di mana bayi anda akan tidur di dalamnya pada sekitar umur 2 tahun ke atas.

Ia harus kuat dan kukuh serta mematuhi standard keselamatan terkini. Justeru itu, jom ikuti panduan untuk mencari baby cot yang sesuai untuk bayi anda sekarang!

Apakah reka bentuk katil bayi yang terbaik?

Ambil kira saiz ruang yang anda ada sebelum memilih katil bayi anda. Ianya adalah dinasihatkan supaya bayi anda tidur di bilik yang sama dengan anda selama enam bulan pertama, jadi jika anda mempunyai ruang yang terhad, katil bayi yang kecil lebih baik daripada katil bayi yang besar.

Berikut adalah beberapa pertimbangan dan ciri lain yang perlu dipertimbangkan semasa membeli katil bayi yang terbaik untuk anak kecil anda:

Ketinggian tilam boleh laras

Kebanyakan baby cot mempunyai pemegang laras untuk menyesuaikan ketinggian katil, jadi ketika bayi anda masih kecil, anda boleh mendapatkannya dengan mudah.

Seiring pertambahan usia dan semakin mudah mereka pandai bergerak, anda boleh menurunkan tapak ke bawah, sehingga laras yang mereka tidak dapat keluar daripada katil bayi.

Terdapat tiga pilihan ketinggian agak standard yang anda boleh dapatkan di pasaran.

Simpanan

Beberapa baby cot dilengkapi dengan simpanan di bawah katil, seperti laci tarik yang besar untuk menyimpan barang-barang bayi, yang berguna jika anda mempunyai ruang bilik yang terhad.

Tempat menukar lampin

Ini adalah tapak yang diletakkan di atas katil bayi anda dan digunakan dengan alas ganti. Ini boleh menjadi ciri penjimatan ruang yang hebat.

Rel bergigi

Ini adalah penutup plastik yang menutup landasan dan mencegah kerosakan pada gigi bayi anda apabila mereka mengigitnya.

Mudah alih

Apabila anda pergi bercuti atau berjalan, katil mudah alih anda penting untuk memudahkan anda untuk menidurkan mereka.

Terdapat pelbagai jenis baby cot yang anda boleh pilih –

  • ringan dan boleh dibawa
  • boleh ditutup seperti khemah
  • boleh dilipat
  • lebih tradisional dan berat

Bahan apa yang harus dipilih?

Apabila anda memilih baby cot anda, anda juga perlu memikirkan tilam baby cot yang sesuai dengan baby cot anda.

Hal ini penting supaya bayi anda tidak tersepit pada jurang atau lubang di antara katil dan tilam. Jurang tidak boleh lebih besar daripada 4cm.

SUMBER

https://www.babycenter.com.my/a559743/baby-cot-a-buying-guide

https://www.onefinebaby.com.au/cots-for-baby-cot-mattress/

error: Content is protected !!