laktasi mastitis
Keadaan ini adalah sejenis jangkitan tisu yang paling banyak berlaku apabila anda menyusukan bayi anda

Laktasi Mastitis adalah sejenis jangkitan tisu yang paling banyak berlaku apabila anda menyusukan bayi anda. Ia boleh berlaku apabila bakteria yang biasanya hadir daripada mulut bayi kemudian memasuki saluran susu melalui rekahan pada puting susu.

Jangkitan payudara biasanya berlaku satu hingga tiga bulan selepas anda melahirkan anak, tetapi ia boleh menjejaskan wanita pada usia apa pun. Penyebab lain jangkitan termasuklah mastitis kronik dan bentuk kanser yang jarang berlaku dikenali sebagai karsinoma keradangan.

 

Simptom Laktasi Mastitis

Seperti jangkitan lain, tisu di sekeliling kawasan yang dijangkiti menjadi meradang untuk mencegahnya daripada merebak ke bahagian badan yang lain. Dengan keadaan laktasi mastitis, saluran susu yang dijangkiti menyebabkan payudara membengkak. Selain itu, payudara anda mungkin kelihatan merah dan terasa lembut atau hangat. Ramai wanita dengan mastitis berasa seperti mempunyai selesema, termasuk simptom kegatalan, menggigil dan demam dengan suhu setinggi 38°C atau lebih tinggi. Anda juga mungkin mengalami lelehan dari puting atau merasakan ketulan keras pada payudara.

 

Punca Laktasi Mastitis

Laktasi Mastitis adalah keadaan biasa yang berlaku pada wanita yang menyusu. Seramai         1 daripada 10 wanita yang menyusu boleh mendapatnya. Masalah ini berlaku disebabkan sokongan susu dalam saluran susu. Ini berlaku apabila bayi anda tidak menghisap atau melekat dengan betul, atau menikmati hanya satu payudara sahaja berbanding yang satu lagi. Mastitis juga boleh berlaku jika anda tidak memberi minum kepada anak atau mengepam susu secara teratur.

Namun begitu, bukan wanita yang menyusu sahaja boleh mendapat mastitis. Jika anda tidak menyusukan bayi, mempunyai puting yang retak atau menindik puting juga boleh menyebabkan jangkitan payudara. Kedua-duanya akan membolehkan bakteria masuk ke dalam saluran susu. Ini adalah perkara biasa yang berlaku pada wanita yang merokok.

 

Diagnosis Laktasi Mastitis

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal yang teliti dan bertanya tentang tanda-tanda dan gejala-gejala yang anda hadapi. Kultur susu ibu mungkin membantu doktor menentukan rawatan antibiotik yang terbaik terutamanya jika anda mempunyai jangkitan yang teruk.

Satu bentuk kanser payudara yang jarang berlaku seperti kanser payudara keradangan juga boleh menyebabkan kemerahan dan bengkak yang mulanya boleh dikelirukan sebagai mastitis. Doktor juga boleh mengesyorkan mamogram, ultrabunyi atau kedua-duanya. Sekiranya tanda-tanda dan gejala anda berterusan selepas mengambil antibiotik, anda mungkin memerlukan biopsi bagi memastikan anda tidak menghidap kanser payudara.

 

Faktor-faktor Risiko Laktasi Mastitis

Faktor risiko Laktasi mastitis termasuklah:

 • Masalah mastitis yang pernah berlaku sebelum menyusukan bayi.
 • Puting susu yang sakit atau rekah walaupun ia boleh berkembang tanpa kulit pecah.
 • Memakai bra yang ketat atau memberi tekanan pada payudara apabila menggunakan tali pinggang keledar atau membawa beg berat yang boleh menyekat aliran susu.
 • Teknik menyusu yang tidak betul.
 • Menjadi terlalu letih atau tertekan.
 • Pemakanan yang kurang nutrisi.
 • Merokok.

 

Rawatan Laktasi Mastitis

Rawatan laktasi mastitis mungkin melibatkan:

 • Antibiotik. Sekiranya anda mengalami jangkitan, rawatan antibiotik selama 10 hari biasanya diperlukan. Ianya penting untuk mengambil semua ubat bagi meminimumkan masalah ini berulang lagi. Jika mastitis anda tidak sembuh selepas mengambil antibiotik, lakukan pemeriksaan susulan dengan doktor anda.
 • Ubat tahan sakit. Doktor boleh mencadangkan ubat tahan sakit melalui kaunter, seperti acetaminofen (Tylenol, yang lain) atau ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain).

Ianya selamat untuk meneruskan penyusuan jika anda mempunyai mastitis. Pembesaran payudara sebenarnya boleh membantu membersihkan jangkitan. Namun, mengurangkan susuan badan bagi bayi anda secara tiba-tiba mungkin akan memburukkan lagi tanda dan gejala anda.

Selain itu, doktor mungkin akan merujuk anda kepada perunding laktasi bagi bantuan dan sokongan secara berterusan.

Cadangan bagi menyesuaikan teknik penyusuan anda mungkin seperti:

 • Mengelakkan pengisian susu badan yang berlebihan sebelum menyusu.
 • Pastikan anak anda betul-betul menghisap puting kerana ia boleh menjadi sukar apabila payudara anda bengkak. Mengepam sedikit susu dengan tangan sebelum menyusu dapat membantu keadaan ini.
 • Mengurut payudara semasa menyusu atau mengepam, daripada kawasan yang terjejas ke arah puting susu.
 • Pastikan payudara anda mengalir sepenuhnya semasa menyusu. Sekiranya anda mengalami masalah mengosongkan sebahagian daripada payudara anda, gunakan haba suam dan lembap pada payudara sebelum menyusu atau mengepam susu.
 • Menyusu pada bahagian yang dijangkiti terlebih dahulu, apabila bayi anda lapar dan menghisap lebih kuat.
 • Mengubah kedudukan payudara anda semasa menyusukan bayi.

 

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/symptoms-causes/syc-20374829

https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-mastitis#:~:text=With%20mastitis%2C%20the%20infected%20milk,hard%20lump%20in%20your%20breast.

https://www.healthline.com/health/mastitis#:~:text=Mastitis%20is%20a%20condition%20in,without%20the%20presence%20of%20infection.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/163876

Summary
Laktasi Mastitis (Lactational mastitis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Laktasi Mastitis (Lactational mastitis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Keadaan ini adalah sejenis jangkitan tisu yang paling banyak berlaku apabila anda menyusukan bayi anda. Ia boleh berlaku apabila bakteria yang biasanya hadir daripada mulut bayi kemudian memasuki saluran susu melalui rekahan pada puting susu.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: