Now Reading
Lagu Patriotik Malaysia: 8 Lagu Membangkitkan Semangat Sayang Akan Negara

Lagu Patriotik Malaysia: 8 Lagu Membangkitkan Semangat Sayang Akan Negara

lagu patriotik malaysia

Lagu patriotik Malaysia sangat penting sebagai pembakar semangat untuk menyemai rasa sayang akan negara. Selalunya lagu patriotik ini akan dipasang pada hari kemerdekaan iaitu pada tanggal 31 Ogos setiap tahun.

Lirik yang bersesuaian dan alunan musik yang menepati cita rasa peredaran zaman sangat penting supaya lagu ini dapat diterima umum sama ada oleh masyarakat generasi muda mahupun tua.

Oleh itu, mari kita lihat 8 lagu patriotik Malaysia yang selalu didendangkan pada setiap tanggal 31 Ogos di negara tercinta kita ini.

1. Gemuruh Suara – Team Malaysia (TM) (2011)

Rhythm of My Heart: Gemuruh Suara - Team Malaysia's Theme Song

Lagu ini asalnya merupakan kolaborasi Telekom Malaysia (TM) dan Majlis Sukan Negara (MSN) bagi mengiringi perjalanan para atlet Malaysia dan seluruh rakyat yang memberikan sokongan bersempena temasya Sukan SEA ke-26 yang berlangsung di Indonesia. Lagu ciptaan Norman, Yusry dan Edry dari kumpulan KRU ini turut mendapat sentuhan liriknya dari Ramli Sarip, Caprice dan Dato’ Shafri Mohamad. Kini lagu ini sering digunapakai untuk mana-mana acara sukan bagi menyemarakkan semangat para atlet Malaysia.

“Gemuruh suara,
Jadi bangsa Berjaya,
Gemuruh perkasa,
Bawah satu bendera,
Nama kita bina,
Diseluruh benua rasa bangga,
Genggam amanat wira,
Julang panji Malaysia.”

2. Negaraku – Faizal Tahir, Joe Flizzow, Atlimet dan SonaOne (2016)

Negaraku - Faizal Tahir Featuring Joe Flizzow, Altimet dan Sonaone (Lirik  dan Muzik Video) - Azhan.co

Pertama kali mendengarkan lagu ini di radio, terus jatuh suka. Hasil gabungan empat penyanyi terkenal Malaysia, Faizal Tahir, Joe Flizzow, Altimet dan SonaOne ini telah dilancarkan bersempena dengan sambutan Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia tahun 2016. Lagu ini digubah oleh Ezra Kong, Mike Chan dan Faizal Tahir dari Faithful Music dan ditulis oleh gabungan empat penyanyi ini juga.

“Hatiku tetap hanya padamu,
Keranamu aku berdiri,
Tanpamu cita-cita hanya kekal sebagai mimpi,
Semuanya bermula dari sini,
Negaraku,
Negaraku,
Ku beri sepenuhnya,
Ku beri sepenuhnya,
Demi negaraku,
Oh darahku,
Hiduplah sepenuhnya,
Dirgahayu semua.”

3. Standing In The Eyes of The World – Ella (1998)

Lagu Standing In The Eyes of The World ini merupakan lagu tema Sukan Komanwel 1998 dimana Malaysia menjadi tuan rumah ketika itu. Hasil ciptaan David Gates dan Wah Idris, lagu ini dinyanyikan oleh Ella dalam dua versi iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Cara penyampaian Ella dicampur paduan alunan muziknya serta emosi yang diterapkan dalam setiap lirik masih mampu meremangkan bulu roma setiap rakyat Malaysia setiap kali ia dimainkan. Tidak hanya boleh membangkitkan rasa cinta pada negara, lagu ini juga mampu membuatkan anda menitiskan air mata.

“Kini standing in the eyes of the world,
Hanyalah selangkah dari nyata,
Keazaman membara dijiwa,
Menanti saat bebas merdeka,
Tiba masa kau melangkah gagah,
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya,
Engkau terunggul,
Wajar standing in the eyes of the world.”

4. Warisan – Sudirman (1982)

Sudirman - Media Collection - Library Guide at University of Malaya

Allahyarham Sudirman antara penyanyi yang banyak mengeluarkan lagu-lagu patriotik antaranya Warisan dan Tanggal 31. Lagu ini sangat memberi inspirasi dan motivasi untuk kita terus mempertahan dan memperingati segala hasil usaha dan titik peluh perwira negara dalam mencapai kemerdekaan. Lagu ini ciptaan sepenuhnya Allahyarham Syed Haron dan lirik awalnya, ‘Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta’ pernah diangkat menjadi tema bagi sambutan ulang tahun Kemerdekaan Malaysia yang ke-57 pada tahun 2014. Petikan video dari YouTube ini merupakan ketika Konsert Diraja pada tahun 1984, persembahan Allahyarham Sudirman diiringi oleh pemuzik Orkestra RTM.

“Aku,
Bukanlah seorang perwira,
Gagah menjunjung senjata,
Namun hati rela berjuang,
Walau dengan cara sendiri,
Demi cinta ini.”

5. So Many Hands – Mia Palencia (2017)

TIME OUT: Mia Palencia

Lagu ini merupakan diantara lagu tema Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017 disamping Tunjuk Belang dan Bangkit Bersama. Dilancarkan oleh Jawatankuasa Pengelola Malaysia (Masoc), lagu ini dinyanyikan penuh sempurna oleh Mia Palencia dan telah dilancarkan pada 13 Julai 2017. Lagu ini turut diguna pakai dalam iklan rasmi KL2017 bertajuk ‘It Takes a Nation to Raise a Champion’ (Bersama, Kita Lahirkan Juara). Hasil ciptaan sepenuhnya Mia Palencia, lagu ini diterbitkan oleh Datin Seri Tiara Jacquelina.

“I want to be stronger,
I want to burn brighter than I ever be,
I want to be bravier,
I want to stand tough for all I believe,
And we’ll rise together,
And there to be better than we ever dreamed,
So many hands,
So many hands,
Carry me”

6. Gemuruh – Faizal Tahir (2007)

Faizal Tahir reda, syukur anak ketujuh dilahirkan sindrom down

Dari bait-bait liriknya sahaja. boleh menyemarakkan semangat jati diri dan patriotik dalam setiap jiwa anak Malaysia. Lagu ini dimuatkan di dalam album sulung Faizal Tahir bertajuk Aku.Kamu.Muzik. Lagu ciptaan Aubrey Suwito ini begitu mendapat tempat di hati rakyat Malaysia sehingga biarpun sudah berusia 10 tahun, ia masih mampu membangkitkan semangat dan jati diri negara setiap kali mendengarnya.

“Gemuruh jiwa semangat membara,
Dari puncak ingin ke angkasa,
Berkalungkan bintang berkelipan,
Menyerlah jauh dari yang biasa.”

7. Malaysiaku – Kidd Santhe, Zizi Kirana, Syamel, Ernie Zakri, Ara Johari & Lil J (2018)

Sayangi Malaysiaku - Single by Various Artists | Spotify

Bakat-bakat Astro bergandingan untuk melahirkan sebuah lagu dan muzik video istimewa bertemakan Malaysia bertajuk ‘Malaysiaku’. Lagu dendangan Kidd Santhe, Zizi Kirana, Syamel, Ernie Zakri, Ara Johari dan Lil J ini mendapat sentuhan  DJ Biggie & Kidd Santhe of Monster Sound My serta lirik oleh Kidd Santhe, Kym Kmo, Syamel, Ara Johari, Ernie Zakri, Lil J.

“Ibu pertiwi yang ku sanjungi,
Laungan bangga di dalam hati,
Ayuh bersama kita berdiri,
Bersatu sambil kita menyanyi.”

8. Harapan Jadi Nyata – Aizat Amdan (2018)

Misi antarabangsa Ai.Z

Lagu Harapan Jadi Nyata adalah ciptaan Aizat Amdan sendiri dan liriknya hasil nukilan bapanya, Datuk Amdan Mat Din. Lagu ini ditujukan kepada Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir sempena ulangtahunnya yang ke-93 tahun ini.

“Hidup bermaruah,Bangsanya megah berusaha,Mencecah sejarah,Menyentuh jutaan manusia,Sememangnya akan ada halangan,Harunginya agar harapan,Jadi nyata.”

Lagu patriotik Malaysia merupakan antara medium yang penting dalam memainkan peranan meningkatkan rasa sayang dan cinta akan negara sendiri. Tanah tumpah darahku. Janganlah kita sesekali melakukan perkara yang menderhaka kepada negara sendiri.

Sumber:

https://www.kkmm.gov.my/index.php?option=com_content&view=category&id=151:lagu-patriotik-&Itemid=130

https://www.thestar.com.my/lifestyle/entertainment/2020/09/09/5-patriotic-songs-and-little-known-facts-about-them

https://rojakdaily.com/lifestyle/article/3295/12-lagu-patriotik-dulu-hingga-sekarang-yang-pasti-buat-anda-bangga-jadi-anak-malaysia

https://gempak.com/berita-terkini/memang-best-10-lagu-patriotik-dulu-hingga-sekarang-yang-pasti-buat-anda-bangga-jadi-anak-malaysia-23896

error: Content is protected !!