Now Reading
Lada hitam dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan anda?

Lada hitam dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan anda?

lada hitam

Lada hitam adalah salah satu rempah yang paling biasa digunakan di seluruh dunia. Ia dibuat dengan mengisar biji lada, yang merupakan buah beri kering daripada pokok anggur Piper nigrum.

Selain itu, ia mempunyai rasa pedas yang tajam dan ringan serta sesuai digunakan dalam pelbagai hidangan. Tetapi, lada hitam adalah lebih daripada sekadar bahan rempah di dapur. Malah, tahukah anda bahawa ia telah dianggap sebagai “raja rempah-rempah” dan digunakan dalam perubatan Ayurveda kuno selama ribuan tahun kerana kepekatannya yang kuat dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat?

Pasti anda tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentangnya jadi jom sama-sama baca maklumat di bawah serta bagaimana ia memberi manfaat kepada kesihatan kita?

Apakah itu lada hitam?

Lada hitam tumbuh di India dan negara-negara Asia tropika yang lain. Lada hitam dan lada putih keduanya berasal dari spesies tumbuhan yang sama. Tetapi, cara mereka adalah berbeza. Lada hitam dihasilkan dengan memasak buah kering yang belum dimasak manakala lada putih pula terhasil dengan proses memasak dan mengeringkan biji masak.

Ada segelintir masyarakat yang menggunakannya untuk merawat masalah arthritis, asma, sakit perut, bronkitis, jangkitan bakteria yang menyebabkan cirit-birit (kolera), kolik, kemurungan, cirit-birit, gas, sakit kepala, dorongan seks, sakit ketika haid, hidung tersumbat, jangkitan sinus, pening, kulit berubah warna (vitiligo), penurunan berat badan dan juga kanser.

Malah, ada juga yang menggunakan lada hitam pada kulit sebagai rawatan demam campak, sakit saraf, kegatalan kulit disebabkan oleh hama (kudis), dan untuk merawat kesakitan. Ada yang menyedut minyak lada hitam untuk mengelakkan jatuh, membantu dirinya berhenti merokok, dan kerana masalah menelan.

Dalam makanan, lada hitam dan minyak lada hitam digunakan sebagai rempah.

Bagaimana ia memberi manfaat kepada kesihatan anda?

Lada hitam mempunyai fungsi yang lebih daripada sekadar penambah rasa makanan, yang mana ia juga dapat memberikan manfaat kesihatan gara-gara sebatian bioaktifnya, iaitu piperine. Piperine adalah alkaloid semula jadi yang memberikan rasa pedas. Ia juga merupakan komponen utama yang memberikan lada hitam kualiti perangsang kesihatannya.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang lain.

1. Boleh menggalakkan pencernaan dan mencegah cirit-birit

Lada hitam boleh meningkatkan fungsi perut dengan betul. Pengambilan lada hitam khususnya dapat merangsang pembebasan enzim di pankreas dan usus anda yang membantu mencerna lemak dan karbohidrat dengan baik.

Kajian haiwan menunjukkan bahawa ia juga dapat mencegah cirit-birit dengan menghalang kekejangan otot di saluran pencernaan dan melambatkan pencernaan makanan. Dengan kesan positifnya terhadap fungsi perut, lada hitam mungkin berguna bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan dan cirit-birit.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan pada manusia diperlukan untuk menyokong penemuan ini.

2. Boleh memberi manfaat kepada otak anda

Piperine telah terbukti dapat meningkatkan fungsi otak dalam kajian haiwan. Secara khusus, ia telah menunjukkan faedah untuk gejala yang berkaitan dengan keadaan otak degeneratif seperti penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Sebagai contoh, sebuah kajian pada tikus dengan penyakit Alzheimer mendapati bahawa piperine boleh meningkatkan daya ingatan, kerana penyebaran piperine membolehkan tikus berulang kali berlari pada ‘maze’ dengan lebih berkesan berbanding tikus yang tidak diberikan campuran sama.

Namun, kajian pada manusia diperlukan untuk mengesahkan sama ada kesan ini juga berlaku di luar kajian haiwan.

3. Merawat masalah kulit

Raja segala rempah ini juga dikatakan dapat mencegah pigmentasi kulit (vitiligo). Keadaan ini menjadikan kulit anda kelihatan putih dan ini juga disebut tompok putih. Walaupun terdapat banyak ubat di pasaran untuk mengembalikan warna kulit anda, lada hitam melindungi kulit dari sebarang pigmentasi kulit dan membantu mengekalkan warna semula jadi kulit anda.

Mengambil rempah ini dalam bentuk mentah atau dimasak adalah cukup baik untuk diet harian anda yang akan memberi manfaat kepada badan dan yang paling penting, meremajakan kulit anda. Sekiranya anda menderita dengan masalah jerawat, maka anda perlu mencuba rempah ini kerana ini akan membantu kulit anda menghilangkan toksik di dalamnya dan melicinkannya.

4. Boleh meningkatkan kawalan gula dalam darah

Kajian menunjukkan bahawa kandungan piperine dalam rempah ini dapat membantu meningkatkan metabolisme gula darah. Dalam satu kajian, tikus yang diberi ekstrak lada hitam mempunyai lonjakan kadar gula darah yang lebih kecil setelah mengambil glukosa berbanding tikus dalam kumpulan kawalan.

Walau bagaimanapun, ianya tidak jelas sama ada kesan yang sama berlaku dengan pengambilan lada hitam sahaja, kerana gabungan banyak sebatian tumbuhan aktif digunakan dalam kajian ini. Justeru itu, lebih banyak kajian perlu dibuat mengenai aspek ini.

5. Mungkin mempunyai sifat anti-kanser

Lada hitam dikatakan dapat mencegah kanser apabila dicampurkan dengan kunyit. Ia boleh diambil dalam bentuk susu dengan mencampurkan kunyit dan lada hitam. Minuman ini biasanya diberikan kepada individu yang menderita selesema yang teruk. Ia mengandungi antioksida, vitamin A dan karotenoid yang membantu dalam menyembuhkan kanser dan penyakit berbahaya yang lain.

Juga, pengambilan lada hitam mesti ditambah pada sebahagian besar diet harian anda sebagai cara terbaik untuk kekal sihat secara semula jadi.

Walaupun hasil ini dilihat memberangsangkan, namun lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami potensi sifat melawan kanser yang ada pada lada hitam dan piperine.

6. Mempunyai sifat anti-radang

Keradangan kronik mungkin merupakan faktor yang mendasari dalam banyak keadaan seperti arthritis, penyakit jantung, diabetes dan kanser. Banyak kajian makmal menunjukkan bahawa piperine, sebatian aktif utama dalam lada hitam dapat melawan keradangan dengan berkesan.

Sebagai contoh, dalam kajian pada tikus dengan masalah arthritis, rawatan dengan piperine mengakibatkan pembengkakan sendi dan penanda keradangan darah yang kurang. Dalam kajian lain, piperine menyekat keradangan di saluran udara yang terjadi disebabkan oleh asma dan alahan bermusim.

Walau bagaimanapun, kesan anti-radang lada hitam dan piperine belum banyak dikaji pada manusia.

7. Memberi sokongan imun

Sistem kekebalan tubuh yang kuat juga penting untuk membantu anda mengelakkan penyakit, dan lada hitam boleh membantu dalam aspek ini. Sebatian aktifnya berperanan dalam meningkatkan sel darah putih, yang digunakan oleh tubuh untuk melawan bakteria dan virus yang menyerang.

KESIMPULANNYA,

Lada hitam adalah salah satu rempah yang paling popular di dunia dan mungkin boleh menawarkan faedah kesihatan yang mengagumkan. Piperine, bahan aktif dalam lada hitam, dapat melawan radikal bebas dan meningkatkan pencernaan dan penyerapan sebatian yang bermanfaat.

Malah, penggunaan lada hitam umumnya dianggap selamat dalam masakan dan sebagai makanan tambahan tetapi ia juga boleh meningkatkan penyerapan beberapa ubat dengan ketara dan harus digunakan dengan berhati-hati dalam kes sebegini.

SUMBER

https://www.rxlist.com/black_pepper/supplements.htm

https://www.healthline.com/nutrition/black-pepper-benefits\

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-pepper#

https://www.medlife.com/blog/10-healthy-benefits-black-pepper-recipes/

error: Content is protected !!