Now Reading
Kulit : Ketahui lebih banyak mengenai organ terbesar badan manusia ini

Kulit : Ketahui lebih banyak mengenai organ terbesar badan manusia ini

kulit

Apakah itu kulit

Kulit adalah organ terbesar badan, dengan keseluruhan keluasan sekitar 20 kaki persegi. Selain itu, kulit melindungi kita dari kuman dan unsur-unsur lain, membantu mengatur suhu badan dan membenarkan sensasi sentuhan, panas dan sejuk.

Anatomi kulit

Kulit adalah organ penting yang meliputi seluruh bahagian luar badan, membentuk penghalang pelindung terhadap patogen dan kecederaan dari persekitaran. Ia juga adalah organ terbesar badan dan meliputi seluruh bahagian luar badan dengan ketebalan kira-kira 2 mm dan berat kira-kira enam paun.

Ia melindungi tubuh daripada panas, cahaya, kecederaan dan jangkitan. Kulit juga membantu mengatur suhu badan, mengumpulkan maklumat berkaitan deria dari persekitaran, menyimpan air, lemak dan vitamin D serta berperanan dalam sistem kekebalan tubuh bagi melindungi kita dari penyakit.

Kulit terdiri daripada 3 lapisan. Setiap lapisan mempunyai fungsi tertentu:

 • Epidermis – lapisan kulit paling luar yang menyediakan penghalang kalis air dan mewujudkan warna kulit kita.
 • Dermis – terletak di bawah epidermis serta mengandungi tisu penghubung yang sukar, folikel rambut dan kelenjar peluh.
 • Lapisan lemak ‘subcutaneous’ (hypodermis) – diperbuat daripada lemak dan tisu penghubung.

Bagaimana kulit berfungsi

Kulit mempunyai tiga fungsi utama iaitu perlindungan, kawalan dan sensasi. Luka boleh mempengaruhi semua fungsi kulit.

Kulit sebagai organ perlindungan

Fungsi utama kulit adalah ia bertindak sebagai penghalang. Kulit memberikan perlindungan dari kesan dan tekanan mekanikal, variasi suhu, mikroorganisma, radiasi dan bahan kimia.

Kulit sebagai organ kawalan

Kulit mengatur beberapa aspek fisiologi, termasuk suhu badan melalui peluh dan rambut, serta perubahan dalam peredaran periferal dan keseimbangan cecair melalui peluh. Ia juga berfungsi sebagai takungan untuk sintesis vitamin D.

Kulit sebagai organ sensasi

Kulit mengandungi rangkaian sel saraf luas yang mengesan dan menyampaikan perubahan di persekitaran. Terdapat reseptor berasingan untuk deria rasa panas, sejuk, sentuhan dan kesakitan. Kerosakan pada sel-sel saraf ini dikenali sebagai neuropati, dan boleh mengakibatkan hilangnya sensasi di kawasan yang terjejas.

Masalah kesihatan biasa berkaitan kulit

Seperti organ tubuh yang lain, kulit juga terdedah kepada penyakit tertentu; ini termasuk:

 • Ruam: Hampir semua perubahan pada penampilan kulit boleh disebut senagai ruam. Sebilangan besar ruam berlaku disebabkan kerengsaan kulit yang sederhana, serta ada juga yang berpunca dari keadaan perubatan.
 • Dermatitis: Ini adalah istilah umum untuk keradangan kulit. Dermatitis atopik (sejenis eksim) adalah bentuk yang paling biasa.
 • Ekzema: Keradangan kulit (dermatitis) menyebabkan ruam gatal. Selalunya, ini berlaku disebabkan sistem imun yang terlalu aktif.
 • Psoriasis: Keadaan autoimun yang boleh menyebabkan pelbagai ruam kulit. Plak berwarna perak dan bersisik pada kulit adalah bentuk yang paling biasa.
 • Kelemumur: Keadaan kulit kepala bersisik yang mungkin disebabkan oleh dermatitis ‘seborrheic’, psoriasis atau ekzema.
 • Jerawat: Keadaan kulit yang paling biasa, yang mana jerawat menyerang lebih dari 85% orang pada suatu masa dalam hidup.
 • Selulitis: Keradangan dermis dan tisu ‘subcutaneous’ biasanya disebabkan jangkitan. Ruam kulit yang berwarna merah, hangat dan sering menyakitkan biasanya berlaku.
 • Bisul kulit. Jangkitan kulit setempat yang menyebabkan sekumpulan nanah di bawah kulit. Beberapa bisul mesti dibuka dan dikeringkan oleh doktor agar dapat disembuhkan.
 • Rosacea: Keadaan kulit kronik yang menyebabkan ruam merah pada wajah. Ia mungkin kelihatan seperti jerawat, dan kurang difahami.
 • Ketuat: Virus boleh menjangkiti kulit dan menyebabkan kulit tumbuh secara berlebihan, sehingga menyebabkan ketuat. Masalah ketuat boleh dirawat di rumah dengan bahan kimia, pita saluran, atau pembekuan, mahupun dikeluarkan oleh doktor.
 • Melanoma: Jenis kanser kulit yang paling berbahaya, dan berlaku kerana kerosakan akibat sinar matahari dan sebab-sebab lain. Biopsi kulit dapat mengenal pasti melanoma.
 • Karsinoma sel basal: Jenis kanser kulit yang paling biasa berlaku. Karsinoma sel basal adalah kurang berbahaya daripada melanoma kerana ia tumbuh dan menyebar dengan lebih perlahan.
 • Keratosis ‘seborrheic’: Pertumbuhan jinak, sering menggatalkan yang muncul seperti ketuat “tersekat”. Ia boleh dikeluarkan oleh doktor, jika mengganggu keadaan anda.
 • Keratosis ‘actinik’: Benjolan berkerak atau bersisik yang terbentuk pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Ia kadangkala boleh menjadi kanser.
 • Karsinoma sel skuamosa: Bentuk kanser kulit yang biasa, di mana karsinoma sel skuamosa boleh bermula sebagai ulser yang tidak sembuh, atau pertumbuhan yang tidak normal. Ia selalunya berkembang di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari.
 • Herpes: Virus herpes HSV-1 dan HSV-2 boleh menyebabkan lepuh berkala atau kerengsaan kulit di sekitar bibir atau alat kelamin.
 • Gatal-gatal: Tompok-tompok yang gatal, merah, gatal pada kulit yang timbul secara tiba-tiba. Keadaan ini biasanya berlaku disebabkan oleh reaksi alahan.
 • ‘Tinea versicolor’: Jangkitan kulit kulat jinak yang menimbulkan kawasan pigmentasi rendah pada kulit.
 • ‘Viran exantham’: Banyak jangkitan virus boleh menyebabkan ruam merah yang mempengaruhi kawasan kulit besar. Ini biasa berlaku pada kanak-kanak.
 • Kayap (herpes zoster): Ini berlaku disebabkan oleh virus cacar air, dan merupakan ruam menyakitkan di satu bahagian badan. Vaksin baru bagi orang dewasa dapat mencegah penyakit kayap pada kebanyakan orang.
 • Kudis: Hama kecil yang masuk ke dalam kulit boleh menyebabkan kudis. Ruam yang sangat gatal di antara jari, pergelangan tangan, siku dan punggung adalah ciri-ciri kudis.
 • Kurap: Jangkitan kulit kulat (juga disebut tinea). Ciri khas yang dihasilkannya bukan berlaku disebabkan oleh cacing.

Cara menjaga kulit anda

Penjagaan kulit yang baik dan pilihan gaya hidup sihat dapat membantu melambatkan masalah penuaan semula jadi dan mencegah pelbagai masalah kulit. Mulakan dengan kaedah seperti di bawah.

Lindungi diri anda dari cahaya matahari

Salah satu cara terpenting untuk menjaga kulit anda adalah dengan melindunginya daripada cahaya matahari. Pendedahan sinar matahari sepanjang hayat boleh menyebabkan kedutan, bintik-bintik usia dan masalah kulit lain serta meningkatkan risiko kanser kulit.

Untuk perlindungan cahaya matahari yang paling lengkap:

 • Gunakan pelindung matahari. Gunakan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF sekurang-kurangnya 15.
 • Cari tempat berteduh. Elakkan cahaya matahari antara pukul 10 pagi dan 4 petang, ketika sinar matahari adalah paling kuat.
 • Pakai pakaian pelindung. Tutup kulit dengan kemeja lengan panjang yang ditenun dengan ketat, seluar panjang dan topi berbulu lebar. Pertimbangkan juga pakaian tambahan, yang menjadi lapisan perlindungan ultraviolet tambahan atau pakaian pelindung matahari khas yang direka khusus untuk menyekat sinar ultraviolet.

Jangan merokok

Merokok menjadikan kulit kelihatan lebih tua dan menyumbang kepada kedutan.  Malah, ia menyempitkan saluran darah kecil di lapisan kulit paling luar, yang mengurangkan aliran darah dan menjadikan kulit lebih pucat. Ini juga mengurangkan oksigen dan nutrien kulit yang penting untuk kesihatan kulit.

Selain itu, merokok juga merosakkan kolagen dan elastin iaitu serat yang memberi kekuatan dan keanjalan kulit anda. Di samping itu, ekspresi wajah yang berulang-ulang ketika merokok boleh menyebabkan kedutan.

Seterusnya, merokok juga meningkatkan risiko anda mendapat kanser kulit sel skuamosa. Sekiranya anda merokok, cara terbaik untuk melindungi kulit anda adalah dengan berhenti. Tanya doktor atau petua untuk membantu anda berhenti merokok.

Rawat kulit dengan lembut

Pembersihan dan pencukuran setiap hari boleh menyebabkan kerosakan pada kulit anda. Untuk memastikan ia kekal lembut:

 • Hadkan masa mandi. Air panas dan pancuran mandian yang lama mengeluarkan minyak dari kulit anda. Hadkan waktu mandi dan gunakan air suam berbanding air panas.
 • Elakkan penggunaan sabun yang kuat. Sabun dan pencuci yang kuat dapat menghilangkan minyak dari kulit anda. Sebagai gantinya, pilih pembersih yang ringan.
 • Cukur dengan teliti. Untuk melindungi dan melincirkan kulit anda, sapukan krim pencukur, losyen atau gel sebelum mencukur. Bagi pencukur yang paling dekat, gunakan pisau cukur yang bersih dan tajam. Cukur ke arah rambut yang tumbuh, bukan melawannya.
 • Tepuk kering. Selepas mencuci atau mandi, tepuk atau lap kulit anda dengan kering menggunakan tuala sehingga sedikit kelembapan kekal pada kulit anda.
 • Melembapkan kulit yang kering. Sekiranya kulit anda kering, gunakan pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk kegunaan harian, pertimbangkan pelembap yang mengandungi SPF.

Makan makanan yang sihat

Diet yang sihat membantu anda dalam keadaan yang terbaik. Makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian dan protein tanpa lemak. Hubungan antara diet dan jerawat adalah tidak jelas, tetapi beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan minyak ikan dan rendah lemak tidak sihat dan karbohidrat yang diproses atau halus mungkin mendorong kulit yang kelihatan lebih muda. Minum banyak air juga membantu menjaga kulit anda sentiasa hidrat.

Menguruskan tekanan

Tekanan yang tidak terkawal boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif dan mencetuskan jerawat dan masalah kulit yang lain. Untuk mendorong kulit yang sihat dan keadaan minda yang sihat, ambil langkah untuk menguruskan tekanan anda. Dapatkan tidur yang mencukupi, tetapkan had masa yang munasabah, tolak senarai perkara yang harus dilakukan dan luangkan masa untuk melakukan perkara yang anda gemari. Hasilnya mungkin lebih dramatik daripada yang anda jangkakan.

SUMBER

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin#1

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237

https://www.webmd.com/beauty/glowing-skin-18/slideshow-skincare-routine

https://training.seer.cancer.gov/melanoma/anatomy

https://www.clinimed.co.uk/wound-care/wound-essentials/structure-and-function-of-the-skin

error: Content is protected !!