Now Reading
Kulit kepala gatal: Punca, Simptom dan Rawatan

Kulit kepala gatal: Punca, Simptom dan Rawatan

kulit kepala gatal

Kulit kepala gatal merupakan suatu kondisi yang begitu tidak menyenangkan kepada mereka yang menghadapinya. Terdapat pelbagai punca atau masalah yang mengakibatkan seseorang itu mengalami kegatalan kulit kepala. Harus diingati bahawa kebersihan adalah jaminan untuk kesihatan yang sempurna.

Punca Kulit Kepala Gatal

Pakar menganggapnya sebagai keadaan biasa dan sukar untuk mendiagnosis apa yang menyebabkan kulit kepala gatal. Memahami gejala dan rawatan yang berkaitan dengan kemungkinan penyebabnya dapat membantu orang memahami dan menangani gejala mereka dengan lebih baik.

Dermatitis seborrheic (SD) merupakan punca yang paling biasa untuk kulit kepala gatal. Ia adalah keadaan yang mempengaruhi bahagian tubuh yang kaya dengan kelenjar penghasil minyak, seperti kulit kepala, wajah, dan punggung.

 • Kelemumur

Kelemumur berlaku apabila kulit kepala menjadi kering, ia mula gatal dan mengelupas – sejenis SD yang ringan.

Apabila orang tidak membilas syampu ketika mencuci rambut, ia boleh terkumpul di kulit kepala dan menyebabkan gatal dan mengelupas.

 • Kutu Kepala

Biasa di kalangan anak-anak kecil dan keluarga mereka, serangga parasit ini hidup di atas darah manusia dan disebarkan terutamanya melalui hubungan peribadi yang rapat.

 • Dermatitis

Sebilangan orang mempunyai reaksi alergi terhadap produk rambut, seperti pewarna rambut hitam yang menyebabkan gatal-gatal dan ruam pada kulit.

Ia boleh menyebabkan gatal yang teruk sehingga dapat menganggu seseorang dari tidur.

Bila anda perlu berjumpa dengan doktor ?

Jika gatal tidak hilang dalam beberapa hari dan disertai dengan keguguran rambut, sakit, luka, atau gatal yang menyegit, segera berjumpa dengan doktor. Kulit kepala gatal kerana jangkitan kulat, kutu, dan beberapa keadaan lain tidak akan hilang tanpa rawatan perubatan.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, doktor anda mungkin akan mengikis kulit kepala anda. Di makmal, sel-sel kulit dapat diuji kehadiran kulat, bakteria, atau kutu. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor dapat mendiagnosis penyebab kulit kepala gatal anda melalui pemeriksaan dan tinjauan sejarah perubatan anda dengan teliti.

Simptom Kulit Kepala Gatal

Kegatalan kulit kepala bukanlah satu simptom yang bergerak sendiri. Pesakit selalunya akan memberitahu  bahawa mereka juga mempunyai simtom lain seperti :

 1. Botak secara bertompok atau tidak sekata
 2. Kulit kering
 3. Kemerahan di bahagian kulit kepala
 4. Benjolan atau ketulan-ketulan kecil di bahagian kulit kepala
 5. Sakit di bahagian kulit kepala

Kesan/ Komplikasi

Situasi ini adalah tertakluk kepada punca anda. Keadaan ini sekiranya berlanjutan secara berpanjangan boleh menyebabkan ketidak selesaan yang melampau kepada pesakit.

Rawatan

Rawatan yang diberikan adalah bergantung kepada punca atau masalah yang dialami. Namun demikian, antara ubat-ubatan yang kerap kali digunakan untuk merawat masalah kegatalan kulit kepala termasuklah :

 1. Krim anti-fungal
 2. Ubatan bersifat keratolitik seperti asid salisilik atau coal tar
 3. Steroid topikal atau krim

Namun, anda boleh cuba menggunakan remedi dibawah sebagai langkah pertama.

 • Menggunakan Cuka Epal

Cuka epal mempunyai sifat Anti Bakteria dan anti-radang. Ia dapat membantu mengurangkan gatal yang disebabkan oleh kulit kering. Cuba cairkan cuka epal di dalam air suam dan gunakannya sebagai bilas selepas mencuci untuk mengurangkan kelemumur dan kulit kepala yang gatal.

Minyak kelapa organik diekstrak secara semula jadi dari kelapa matang. Ia mengandungi asid laurik, lemak tepu yang mempunyai sifat antimikroba. Asid Laurik membantu kulit menyerap minyak kelapa dengan cekap. Ini menjadikannya rawatan yang menenangkan untuk kulit kepala gatal. Minyak kelapa mungkin bermanfaat untuk mengurangkan kegatalanyang disebabkan oleh ekzema.

Ia juga berguna untuk memerangi kutu kepala. Terdapat satu kajian, kekuatan penyembuhan minyak kelapa yang dicampur dengan anise. Para penyelidik mendapati kombinasi ini lebih berjaya dalam menghilangkan dan menghilangkan gatal kulit kepala daripada permethrin iaitu ubat yang digunakan untuk merawat kutu.

See Also
asiah abdul jalil

 • Minyak Pudina

Minyak pudina mungkin berkesan untuk mengurangkan kelemumur dan melegakan kulit kepala serta mengurangkan gatal. Cubalah mencairkannya dengan minyak lain, seperti minyak zaitun, dan urut ke kulit kepala sebelum syampu. Anda juga boleh menggunakan teh pudina sebagai bilas selepas mencuci.

 • Minyak Tee Tree

Minyak ini boleh didapati di kedai makanan kesihatan, minyak tee tree mempunyai sifat antimikroba dan antiseptik. Ia juga mempunyai kesan anti-radang. Tetapi, boleh merengsakan kulit, jadi penting untuk menggunakannya dengan cermat atau mencairkannya sebelum digunakan.

Cuba tambahkan 10 hingga 20 tetes minyak tee tree ke syampu atau campurkan dengan minyak zaitun dan urut terus ke kulit kepala anda. Minyak ini dapat membantu mengurangkan atau menghilangkan gatal yang berkaitan dengan kelemumur, dermatitis seborrheic, dan kutu kepala.

Langkah Pencegahan

 1. Elakkan produk yang boleh menyebakan alergik seperti pewarna rambut, pewangi atau bahan kimia
 2. Elakkan daripada berkongsi sikat, topi, topi keledar atau bantal

Gatal kulit kepala selalunya boleh dirawat di rumah, tetapi kadang-kadang memerlukan rawatan perubatan. Sekiranya gejala anda tidak hilang dengan mudah atau dalam beberapa minggu, berbincanglah dengan doktor anda mengenai penyebab kulit kepala yang gatal dan cara terbaik untuk mengatasinya.

Sumber :

https://www.healthline.com/health/itchy-scalp#symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/itchy-scalp

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-itchy-scalp

error: Content is protected !!