Now Reading
Kulit Jello: Trend Penjagaan Kulit TikTok Terkini Dan Cara Mendapatkannya

Kulit Jello: Trend Penjagaan Kulit TikTok Terkini Dan Cara Mendapatkannya

Jell-O adalah sangat lembut, bergoyang-goyang dan sentiasa menyentap ke belakang selepas pergerakan yang sedikit. Berdasarkan trend TikTok terkini, kulit anda sepatutnya sama.

“Kami juga mahukan kulit yang boleh melantun semula!” kapsyen seorang pengaruh kecantikan, dalam video tular yang mendorong kegilaan penjagaan kulit baharu. Dalam klip TikTok, dilihat sedang menjalani rawatan muka. Apabila kulitnya dicubit, ia serta-merta melantun semula.

Dan itulah, kawan-kawan, adalah apa yang dimaksudkan dengan “kulit jello”.

Apakah kulit jello?

″[Kulit jello] bukan sahaja mempunyai penampilan yang sihat tetapi sebenarnya kulit anda juga mengandungi jumlah kolagen yang sihat, serta elastin dan lemak subkutan yang lain, di bahagian dalam yang memberikan kualiti yang menakjubkan itu,” kat seorang pakar bedah plastik muka bertauliah.

Tidak seperti sesetengah trend penjagaan kulit, mencapai kulit jello tidak semudah menggunakan produk penjagaan kulit tertentu. Ia penting untuk diperhatikan walaupun bukan seorang profesional dalam penjagaan kulit ― Seorang pengaruh kecantikan menjelaskan dalam video YouTube bahawa setiap huruf dalam “jello” bermaksud langkah dalam proses:

Journey (Perjalanan). Mencapai kulit jello “bukan perubahan semalaman,” kata pengaruh kecantikan itu, dan anda perlu berusaha kerana “konsistensi adalah kunci” untuk mendapatkan kulit yang berseri.

Eat balanced meals (Makan makanan seimbang). Lee mengesyorkan makan makanan yang baik untuk usus anda dan cuba mengekalkan keadaan sekitar 80% sihat. (Sekali lagi, ingat bahawa pengaruh kecantikan ini bukan seorang profesional!)

Lifestyle (Cara hidup). Langkah ini seiring dengan “perjalanan.” Cari senaman yang anda gemari, temui diet yang paling sesuai untuk anda dan lihat rutin penjagaan kulit yang terbaik untuk kulit anda.

Laugh (Ketawa). Peredaran darah dan saliran limfa adalah penting untuk kulit yang jelas. Kedua-duanya boleh dicapai dengan menggunakan otot muka anda dengan tersenyum dan ketawa.

Old is not bad (Lama tidak semestinya buruk). Dengan usia datang pengalaman dan keyakinan — selain itu, anda akan tahu perkara yang sesuai untuk anda. Manjakan kulit anda dan jaga ia tidak kira umur anda.

Walaupun ini hanyalah nasihat seorang influencer, pakar bersetuju dengan langkah-langkah perjalanan jello ini.

“Wanita dan lelaki dalam lingkungan 20-an dan awal 30-an yang mempunyai tabiat pemakanan sihat yang hebat, mengelakkan nikotin dan alkohol dan menggunakan perlindungan matahari akan mempunyai lebih banyak kolagen daripada mereka yang tidak,” kata doktor perubatan osteopatik. Kolagen penting kerana ia memberikan keanjalan kulit kita ―dan kesan melenting, jello.

“Malangnya, apabila usia meningkat, jumlah kolagen berkurangan, keanjalan berkurangan, dan kulit mula mengendur, kehilangan lantunannya,” tambah doktor itu.

Jadi bagaimana anda boleh mendapatkan kulit Jello yang gebu dan melenting sendiri?

Disebabkan masalah kulit individual kita sendiri, laluan setiap orang untuk mendapatkan kulit jello tidak akan sama, tetapi berikut ialah beberapa langkah yang boleh anda cuba.

Sapukan serum antioksidan

“Perkara terbaik mutlak bagi seseorang yang mahukan kulit jello ialah menghargaii dan menghormati kulit yang mereka miliki,” kata pakar estetik berlesen. “Mencegah lebih baik daripada mengubati.” Satu cara yang baik untuk melakukan ini ialah dengan menambahkan serum antioksidan topikal pada rutin penjagaan kulit anda”.

Kegemaran internet ialah Skin Renewing Vitamin C Face Serum dengna Hyaluronic Acid. Serum ini dipenuhi dengan Superfoods dan vitamin C untuk mencerahkan, menegang, menegang dan melicinkan kulit.

Cuba suplemen kolagen

“Badan menghasilkan kolagen daripada blok binaan yang dipanggil asid amino yang diperolehi melalui makanan,” jelas DeRosa. “Suplemen kolagen sebenarnya bukan kolagen itu sendiri tetapi lebih kepada blok binaannya – asid amino yang perlu diserap oleh badan untuk mengumpulkan kolagen.”

Suplemen ini sangat baik dalam membantu pembaikan dan keremajaan kulit. Ia juga menggalakkan pembentukan sel-sel baru, menjadikan kulit kelihatan lebih muda, cerah dan anjal.

Tambahkan retinoid ke dalam rutin anda — atau diet

“Retinoid topikal (derivatif vitamin A) boleh membantu melindungi kulit daripada cahaya matahari dengan menghalang sinaran UV daripada memecahkan kolagen dalam kulit,”. Anda boleh mendapatkan produk dari kedai ubat atau kaunter kecantikan tempatan anda, seperti The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane (30ml)

Tetapi perkara yang menarik tentang retinoid adalah anda juga boleh menambahkannya ke dalam diet anda. “Walaupun retinoid topikal tidak akan menembusi kulit secara mendalam, ia juga boleh didapati dengan memakan ubi keledek, bayam, labu dan lobak merah.”

Jangan lupa pelindung matahari

Mempunyai kulit yang sihat bermakna mencegah kerosakan, dan salah satu pesalah yang terbesar adalah matahari.

Sunplay Skin Aqua UV Whitening Moisture Gel SPF50 PA 80g - Prices and  Promotions - Jun 2022 | Shopee Malaysia

Sunplay Skin Aqua UV Brightening Moisture Gel antara pelindung matahari yang terbaik. Hyaluronic acid dan kolagen yang terdapat dalam pelindung matahari ini menjadikan wajah lembut, arbutin pula boleh mengurangkan dark spot terutama bekas jerawat.  productnation

Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berbeza warna setiap hari

“Status pemakanan kita dicerminkan melalui kulit kita, terutamanya apabila kita kehilangan kolagen dan keanjalan bermula pada usia 25 tahun,” jelas doktor bertauliah lembaga pakar dalam perubatan estetik. “Apabila kita mempunyai diet yang kaya dengan antioksidan dan asid amino, kita boleh membantu mencegah kerosakan radikal bebas pada kulit kita.”

Ini bermakna menambah makanan lengkap seperti ikan, kacang, sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam diet anda, yang boleh memberikan nutrien yang bermanfaat seperti asid amino dan omega-3.

Pertimbangkan rawatan kosmetik

Jika anda telah mencuba produk dan tidak begitu berpuas hati dengan lantunan anda, terdapat prosedur kosmetik yang boleh anda terima di spa perubatan tempatan anda.

“Nasib baik, terdapat pelbagai rawatan yang boleh merangsang pengeluaran kolagen dan elastin,” kata pakar kulit. “Saya biasanya mengesyorkan Morpheus8, rawatan jarum mikro yang menggunakan jarum bersalut emas untuk menghantar frekuensi radio yang tinggi, merangsang dan membentuk semula pengeluaran kolagen untuk menegang dan menegangkan kulit. Jika pesakit tidak bersedia untuk Morpheus8, mereka boleh memilih jarum mikro tradisional atau lampu LED.”

Tidak kira apa perjalanan anda mendapatkan kulit jello, jangan lupa langkah terbaik: ketawa!

error: Content is protected !!