Kortisol
Kortisol sering disebut sebagai "hormon stres" kerana perkaitannya dengan tindak balas tekanan, namun kortisol adalah lebih sekadar hormon yang dikeluarkan semasa tekanan berlaku.

Apakah itu Kortisol

Kortisol sering disebut sebagai “hormon stres” kerana perkaitannya dengan tindak balas tekanan, namun kortisol adalah lebih sekadar hormon yang dikeluarkan semasa tekanan berlaku. Memahami hormon ini dan kesannya pada tubuh akan membantu anda mengimbangkan hormon dan mencapai kesihatan yang lebih baik.

Seterusnya, ia adalah salah satu hormon steroid dan dihasilkan di kelenjar adrenal. Sebilangan besar sel dalam badan mempunyai reseptor kortisol. Rembesan hormon dikawal oleh hipotalamus, kelenjar pituitari dan kelenjar adrenal, iaitu gabungan kelenjar yang sering disebut sebagai paksi HPA.

Fungsi Kortisol

Memandangkan kebanyakan sel tubuh mempunyai reseptor kortisol, ia boleh mempengaruhi banyak fungsi yang berbeza dalam tubuh. Ia dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah, mengatur metabolisme, membantu mengurangkan keradangan dan membantu rumusan memori.

Ia mempunyai kesan bagi mengawal keseimbangan garam dan air serta membantu mengawal tekanan darah. Bagi individu wanita, kortisol juga menyokong janin yang sedang berkembang semasa kehamilan. Semua fungsi ini menjadikan kortisol sebagai hormon penting untuk melindungi kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan.

Seterusnya, hormon ini juga diperlukan untuk aktiviti “pertarungan atau tindak balas penerbangan” (fight-or-flight) yang merupakan respons semula jadi yang sihat terhadap ancaman yang dikenal pasti. Jumlah kortisol yang dihasilkan diatur oleh badan untuk memastikan keseimbangannya betul.

Sumber Kortisol

Kelenjar hipotalamus dan pituitari anda yang mana kedua-duanya terletak di otak  dapat merasakan jika darah anda mengandungi tahap kortisol yang betul. Sekiranya tahapnya terlalu rendah, otak anda akan menyesuaikan jumlah hormon yang dihasilkan itu. Kelenjar adrenal anda akan mengesan isyarat ini dan berusaha untuk menyesuaikan jumlah kortisol yang dilepaskan.

Reseptor kortisol, yang terdapat di kebanyakan sel dalam badan anda menerima dan menggunakan hormon dengan cara yang berbeza. Keperluan anda adalah berbeza dari hari ke hari. Contohnya, ketika tubuh anda berada dalam keadaan waspada, hormon ini dapat mengubah atau mematikan fungsi yang menghalangnya. Ini mungkin termasuk sistem pencernaan atau pembiakan, sistem imun atau bahkan proses pertumbuhan anda.

Kadangkala, tahap kortisol anda boleh jadi tidak tentu arah.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Kortisol

Terlalu banyak hormon ini dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan keadaan yang disebut sebagai sindrom Cushing. Ini boleh terjadi disebabkan pelbagai faktor, seperti tumor yang menghasilkan hormon ‘adrenocorticotropic’ (dan dapat meningkatkan rembesan kortisol), atau mengambil jenis ubat tertentu. Gejalanya termasuk:

 • kenaikan berat badan yang cepat terutamanya di bahagian muka, dada dan perut yang berbeza dengan lengan dan kaki yang langsing
 • muka yang menjadi merah dan bulat
 • tekanan darah tinggi
 • osteoporosis
 • perubahan kulit (lebam dan ‘stretch mark’ ungu)
 • kelemahan otot
 • perubahan emosir, yang menunjukkan kegelisahan, kemurungan atau mudah marah
 • peningkatan asa dahaga dan kekerapan membuang air kecil.

Tahap kortisol yang tinggi dalam jangka masa yang lama juga boleh menyebabkan kurangnya dorongan seks dan pada wanita, tempoh haid boleh jadi tidak teratur, kurang kerap atau berhenti sama sekali (amenorea).

Di samping itu, terdapat hubungan sekian lama antara peningkatan tahap kortisol dan peningkatan keadaan kortisol srta sejumlah keadaan psikiatri seperti kegelisahan dan kemurungan. Walau bagaimanapun, kepentingan ini belum difahami dengan jelas.

Masalah berkaitan dengan tahap Kortisol yang tidak mencukupi

Tahap kortisol yang rendah mungkin berlaku disebabkan masalah pada kelenjar pituitari atau kelenjar adrenal (penyakit Addison). Permulaan gejala biasanya adalah beransur-ansur. Ini boleh merangkumi keletihan, pening (terutama ketika berdiri), penurunan berat badan, kelemahan otot, perubahan emosi dan kawasan kulit yang semakin gelap. Tanpa rawatan, ini adalah keadaan yang berpotensi mengancam nyawa.

Penilaian segera oleh doktor pakar hormon yang disebut sebagai pakar endokrinologi diperlukan sekiranya diagnosis sindrom Cushing atau penyakit Addison disyaki.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Kortisol

Sekiranya badan anda tidak menghasilkan tahap kortisol yang mencukupi, doktor anda mungkin menetapkan kortikosteroid untuk anda. Kortikosteroid adalah versi kortisol sintetik yang boleh digunakan untuk merawat pelbagai keadaan termasuk:

 • keadaan keradangan (seperti asma)
 • penyakit Addison
 • keadaan kulit (seperti psoriasis)

Sebilangan orang mengambil steroid anabolik untuk membina otot, iaitu tanpa preskripsi doktor. Ini adalah berisiko kerana steroid anabolik berbeza dengan kortikosteroid.

Selain itu, berikut adalah beberapa cara semula jadi untuk mengimbangkan tahap kortisol (tekanan):

 • Tidur setiap malam pada waktu yang sama, bangun pada waktu yang sama, dan keluar untuk berada di bawah sinar matahari. Ini boleh mewujudkan irama ‘circadian’ yang baik, bagi mengoptimumkan keseimbangan hormon secara semula jadi.
 • Hadkan pengambilan alkohol. Anda mungkin menganggapnya menenangkan anda, tetapi alkohol sebenarnya boleh meningkatkan tahap kortisol.
 • Elakkan pengambilan kafein, gula dan makanan yang diproses. Makan makanan dari tumbuhan, bukan yang dihasilkan dan diproses di kilang. Ini adalah peringatan yang baik untuk makan makanan yang semula jadi dan utuh.
 • Senaman. Walaupun senaman baik untuk kesihatan kita, namun berlari dengan bersungguh-sungguh dan terlalu banyak latihan tanpa rehat yang cukup dapat meningkatkan kortisol. Permintaan glukosa yang berterusan ke otot dapat menimbulkan bentuk tekanan kronik. Justeru itu, anda mungkin mendapati aktiviti seperti yoga, Pilates, atau berjalan biasa dapat membantu menenangkan fikiran semasa melakukan senaman badan.
 • Dapatkan urutan bulanan untuk mengurangkan tekanan dan merehatkan otot anda.
 • Pertimbangkan untuk berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai pengambilan suplemen seperti vitamin B kompleks, vitamin C, dan minyak ikan, kerana tahap pengambilannya berbeza-beza.
 • Cuba kaedah meditasi untuk menenangkan minda, mengurangkan kegelisahan dan menurunkan kadar kortisol. Malah, pernafasan mendalam juga dapat membantu. Sekiranya anda tidak pernah cuba kaedah meditasi, berikut adalah panduan untuk membantu anda memulakannya.

Seperti biasa, jika anda mempunyai kebimbangan mengenai tekanan atau kesannya terhadap kesihatan anda, berbincanglah dengan doktor anda. Pilihan ujian dan / atau rawatan mungkin disyorkan bergantung pada tanda dan gejala anda.

SUMBER

https://www.yourhormones.info/hormones/cortisol

https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/cortisol

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol#1

https://www.healthdirect.gov.au/the-role-of-cortisol-in-the-body

https://www.aurorahealthcare.org/patients-visitors/blog/7-ways-to-balance-your-cortisol-stress-levels-naturally

Summary
Kortisol (Cortisol)
Article Name
Kortisol (Cortisol)
Description
Kortisol sering disebut sebagai "hormon stres" kerana perkaitannya dengan tindak balas tekanan serta merupakan hormon steroid yang dihasilkan di kelenjar adrenal.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: