Kondom dibuat dari getah halus untuk mencegah sperma dan jangkitan penyakit kelamin semasa melakukan hubungan seks. Kondom boleh digunakan untuk seks faraj, seks dubur dan seks oral. Kondom sangat penting untuk mencegah penyebaran penyakit kelamin. Ia mampu mengurangkan risiko jangkitan dengan efektif, walaupun ia tidak memberikan perlindungan 100%.

Terdapat lebih banyak hubungan seks daripada hubungan seksual. Terdapat banyak cara untuk menikmati keintiman fizikal dengan pasangan anda tanpa melakukan seks oral, vagina atau dubur. Seks yang lebih selamat juga merangkumi banyak aktiviti lain seperti mencium, memeluk, menggosok, mengurut, membelai atau melancap. Sekiranya anda melakukan seks faraj, dubur atau oral, ia pasti bermanfaat dengan selamat!

Gunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks faraj atau dubur untuk mengurangkan risiko mendapat atau menghidap penyakit jangkitan kelamin. Pertimbangkan untuk menggunakan kondom untuk seks oral, terutamanya jika anda mempunyai banyak pasangan seksual. Sekiranya anda tidak menggunakan kondom untuk mengadakan hubungan seks, itu tidak bermakna penggunaan kondom tidak bermanfaat untuk masa akan datang.

Apa kebaikan kondom?

 • Apabila digunakan dengan betul dan konsisten, ia adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah kehamilan dan melindungi kedua-dua pasangan dari penyakit jangkitan kelamin seperti klamidia, gonorea dan HIV.
 • Penggunaan kondom tidak perlu melakukan persiapan awal dan sesuai untuk seks yang tidak dirancang.
 • Tidak ada kesan sampingan dari penggunaan kondom.
 • Kondom mudah untuk difahami dan terdapat dalam berbagai bentuk, ukuran dan rasa.
 • Kondom mengurangkan risiko kehamilan yang tidak dirancang.
 • Kondom telah sedia ada di pasaran.
 • Kondom senang digunakan.
 • Terdapat banyak pilihan jenama yang boleh dipilih mengikut kesukaan
 • Kondom tidak mempunyai kesan sampingan.
 • Kondom membantu mencegah kanser serviks.

Apakah keburukannya?

 • Beberapa pasangan mendapati bahawa menggunakan kondom mengganggu hubungan seks
 • Kondom sangat kuat tetapi boleh pecah atau terkoyak jika tidak digunakan dengan betul.
 • Sebilangan orang mungkin alergi terhadap susu getah, plastik atau spermisida, tetapi anda mungkin akan mendapat kondom yang kurang alergi
 • Semasa menggunakan kondom, anda harus menanggalkannya setelah anda mengalami ejakulasi dan sebelum zakar anda menjadi lembut.
 • Seks mungkin terasa berbeza, tetapi tidak bermakna ia tidak bagus dan menyeronokan.
 • Sesetengah orang enggan menggunakannya. Jauhi orang yang tidak mahu menggunakannya.
 • Kondom boleh menyebabkan keghairahan.
 • Sesetengah orang alah kepada getah

Petua Menggunakan Kondom

Berikut adalah beberapa tips penting menggunakan kondom:

1. Gunakan kondom yang disahkan selamat

Pilih kondom yang mempunyai tanda standard keselamatan yang diakui dan diiktiraf sahaja. Berikut adalah contoh kondom.


ONE Condoms Mixed Pleasures

RM 22.66

kondom ONE® dibuat menggunakan teknologi Sensatex ™, inovasi dalam pembuatan kondom yang menghasilkan kondom ultra-lembut untuk kesenangan yang tiada tandingannya di bilik tidur. ONE® lebih daripada sekadar pembuat produk kesenangan berkualiti tinggi. Mereka juga adalah kumpulan yang bertanggungjawab secara sosial yang komited untuk membantu anda menjalin hubungan yang lebih baik dan sihat. ONE® ditubuhkan pada tahun 2003 di Amerika Syarikat. Sertailah ONE® untuk membina komuniti global dengan berkongsi pengetahuan, minat dan idea.


Durex Love (3’s) Condom

RM 5.60

Durex mempunyai pengalaman lebih dari 80 tahun dalam pembuatan kondom. Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa setiap satu adalah produk dari proses yang telah dicuba dan diuji. Jadi, semua kondom Durex hanya menggunakan bahan mentah berkualiti terbaik. Kemudian, masing-masing diuji secara elektronik, dengan sampel dari setiap kumpulan juga diisi dengan udara untuk menguji kekuatannya.

2. Gunakan kondom sebelum mengadakan hubungan intim

Sentiasa memakai kondom sebelum mengadakan hubungan seks sama ada zakar dan vagina, mulut atau dubur.

3. Buka paket kondom dengan berhati-hati

Pastikan kondom tidak rosak atau koyak semasa membuka paket kondom. Tukar kondom setiap kali mengadakan hubungan seks yang baru.

4. Gunakan kondom baru setiap kali anda melakukan hubungan seks.

Sehelai kondom bertahan sehingga 30 minit sahaja. Sekiranya anda melakukan hubungan seks untuk jangka masa yang panjang, tukar kondom setiap 30 minit.

Geseran boleh melemahkan kondom sekali gus berpotensi menjadikannya lebih rosak dan koyak.

5.  Satu kondom pada satu masa

Jangan sekali-kali menggunakan dua kondom, sama ada dua kondom lelaki atau dua kondom wanita atau kedua-duanya secara serentak.

Ia akan menyebabkan geseran antara satu sama lain dan geseran ini dapat melemahkan keupayaan dan keberkesanan fungsi kondom.

6. Pastikan kondom sentiasa sejuk

Suhu yang panas boleh merosakkan kondom, jadi simpan di tempat yang sejuk dan kering.

7. Kondom mempunyai tarikh luput

Periksa tarikh luput pada bungkusan kerana kondom tidak akan bertahan selamanya dan mungkin berfungsi dengan baik.

8. Seks yang lebih selamat semasa bercuti

Beli kondom sebelum pergi bercuti untuk mengelakkan masalah untuk mendapatkannya.

9. Jangan gunakan losyen atau minyak bersama-sama kondom

Jangan gunakan losyen badan, pelembap, minyak urut, minyak badan, gincu atau produk berasaskan minyak lain (seperti petroleum jelly) dengan kondom lateks, polyisoprene atau kulit domba.Ini kerana mereka boleh melemahkan keupayaan fungsi kondom sekali gus menjadikannya kurang berkesan.

Gunakan banyak pelincir berasaskan air, seperti K-Y Jelly (yang sedia ada di farmasi), terutamanya untuk seks dubur. Berikut adalah dua contoh pelincir.


ONE Personal Lubricants Oasis (100ml)

RM 15.80

ONE® lebih daripada sekadar pembuat produk kesenangan berkualiti tinggi. ONE® adalah kumpulan yang bertanggungjawab secara sosial yang komited untuk membantu anda menjalin hubungan yang lebih baik dan sihat. ONE Personal Lubricants Oasis adalah pelincir berasaskan air yang lembut dan tidak berminyak untuk memberikan anda rasa segar untuk keseronokan yang lebih intim. Semua pelincir ONE® dibuat dari ramuan perubatan berkualiti tinggi. Tanpa gluten, DEA, PEG, hormon, paraben, minyak, pewarna tiruan atau pewangi. Sesuai digunakan dengan kondom getah asli, poliuretana dan poliisoprena.


DUREX Play Classic Lubricant 50ml

RM 12.50

Durex play pelincir klasik adalah merupakan pelincir berasaskan air yang ringan dan halus yang memberikan anda dan pasangan anda pengalaman seksual yang lebih lancar, mengurangkan ketidakselesaan kerana menggunakan beberapa tetes sahaja sudah cukup untuk meningkatkan kelembutan semasa hubungan seks dan mengurangkan kekeringan faraj atau rasa tidak selesa. Produk ini tidak berminyak, halus dan lembut pada badan serta sesuai dengan kondom durex. Dengan ‘ketahanan, kebolehpercayaan dan keunggulan’, durex melebihi standard kualiti di seluruh dunia, memberikan anda keyakinan.

10. Seks oral dan kondom

Menggunakan kondom (selain daripada kondom kulit domba) semasa seks oral dapat membantu melindungi daripada penyakit jangkitan kelamin seperti HIV dan sifilis. Penyakit lain yang boleh menjejaskan kesihatan mulut dan tekak seperti herpes, gonorea dan klamidia.

11. Jangan letakkan kondom di tandas

Balut bekas kondom dalam tisu atau sehelai kertas dan masukkan ke dalam tong sampah.

Jangan buang kondom bekas ke tandas.

12. Membeli kondom secara dalam talian

Pastikan kondom yang anda beli mempunyai cop yang sah dan diiktiraf selamat serta belum melepasi tarikh luput.

13. Sekiranya anda tidak mahu hamil

Untuk melindungi daripada kehamilan yang tidak diingini, gunakan bentuk kontraseptif lain seperti kaedah bertindak lebih lama (implan, suntikan, IUS atau IUD) atau pil kontraseptif, patch kontraseptif atau cincin vagina.

Sumber:

https://www.everydayhealth.com/sexual-health/birth-control/tips/10-tips-for-using-a-condom.aspx

https://www.nhs.uk/conditions/contraception/condom-tips

https://www.justthefacts.co.nz/about-your-sexual-body/all-facts-about-condoms

Summary
Article Name
Kondom Lelaki: Kebaikan, Keburukan dan Petua
Description
Kondom dibuat dari getah halus untuk mencegah sperma dan jangkitan penyakit kelamin semasa melakukan hubungan seks. Kondom boleh digunakan untuk seks faraj, seks dubur dan seks oral. Kondom sangat penting untuk mencegah penyebaran penyakit kelamin. Ia mampu mengurangkan risiko jangkitan dengan efektif, walaupun ia tidak memberikan perlindungan 100%.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: