Now Reading
Fesyen mampan di Jepun dan cara 1 pereka fesyen menukar beg udara kereta (yang hampir mustahil untuk dikitar semula) menjadi pakaian

Fesyen mampan di Jepun dan cara 1 pereka fesyen menukar beg udara kereta (yang hampir mustahil untuk dikitar semula) menjadi pakaian

fesyen

Koleksi terbaru Ryohei Kawanishi terdiri daripada jaket, beg dan barangan lain yang diperbuat daripada beg udara kereta lama, dengan harga yang agak berbaloi.

Jepun telah menyaksikan peningkatan mendadak dalam jenama fesyen mampan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi seorang pengarah jenama percaya sektor itu sudah mula memuncak

Clothes from Japanese fashion designer Ryohei Kawanishi made from recycled car airbags.
Pakaian daripada pereka fesyen Jepun Ryohei Kawanishi diperbuat daripada beg udara kereta kitar semula.

Bagi Ryohei Kawanishi, terlalu banyak jenama fesyen Jepun bergantung pada label “organik” atau komitmen yang samar-samar untuk “kitar semula, guna semula, kurangkan” untuk tuntutan mereka terhadap kemampanan.

Bagi pereka fesyen berusia 35 tahun itu, usaha perlu dilakukan dengan lebih mendalam – seperti yang ditunjukkannya dalam koleksi terbarunya, dengan jaket, beg, topi dan barangan lain yang diperbuat daripada beg udara kereta kitar semula.

Berasal dari wilayah Tottori, di luar bandar barat daya Jepun, Kawanishi yang berpangkalan di New York telah didekati oleh syarikat kitar semula kereta Tottori, Nishikawa Shokai kira-kira tiga tahun lalu yang membawa cadangan kepada mereka.

“Mereka memberitahu saya bahawa beg udara adalah salah satu komponen yang paling sukar bagi mereka untuk mengitar semula jadi mereka selalu membuangnya,” katanya. Syarikat itu ingin melihat apa yang boleh dilakukan oleh Kawanishi untuk memberikan beg udara nafas baru.

Clothes by Ryohei Kawanishi.
Pakaian oleh Ryohei Kawanishi.

Bahan putih yang digunakan dalam beg udara kereta direka untuk menahan haba melampau dan hentaman kuat, memberikan rasa dan rupa yang unik.

“Cabaran terbesar ialah memikirkan cara menggunakan bahan sebagai kain untuk pakaian,” kata Kawanishi. “Beg udara diperoleh semula daripada kereta yang dilupuskan sebagai bahan yang akan digunakan, tetapi untuk membuat pakaian, saya perlu memotong panel untuk digunakan dalam pakaian.

“Kami mengambil masa lebih daripada satu tahun untuk mencari syarikat jahitan pakar yang boleh menyelesaikan proses memotong beg udara kepada bentuk panel yang betul dan kemudian menyambungkannya semula dalam corak untuk pakaian.”

Nombor siri yang dicop ke dalam bahan telah dikekalkan sebagai sebahagian daripada item baharu dan, bersama-sama dengan reka bentuk jahitan dan tampalan yang mencolok, menambah gaya “industrial”.

Kawanishi berkata dia berharap untuk memperluaskan julat untuk memasukkan “kepingan pakaian yang lebih asas, untuk dipakai setiap hari” dan juga merancang untuk bereksperimen dengan pencelupan bahan.

Beliau berkata pakaian itu tidak direka bentuk dengan mengambil kira jantina atau kumpulan umur, tetapi koleksi itu terbukti popular di kalangan remaja dan orang berusia 20-an. Dan dengan harga untuk jaket bermula pada AS$200, jauh lebih rendah daripada barangnya sebelum ini, ia terbukti boleh diterima.

Clothes by Ryohei Kawanishi.
Pakaian oleh Ryohei Kawanishi.

Kawanishi, graduan Kolej Seni dan Reka Bentuk Central Saint Martins di London, berharap bahawa memakai komponen kereta kitar semula akan menggalakkan minat tulen dalam fesyen mampan di kalangan orang ramai Jepun.

“Saya fikir memakai beg udara yang digunakan semula akan menjadi, dalam masyarakat Jepun, lebih bermakna daripada mencipta sesuatu yang istimewa dan mahal,” katanya.

“Ia sangat ‘trendy’ pada masa ini untuk melakukan sesuatu yang dilihat mampan dalam masyarakat dan industri fesyen, malah saya percaya kami telah mencapai sesuatu yang sangat sukar sebagai ciptaan yang positif.

“Di Jepun, ‘sustainable’ digunakan sebagai barisan pemasaran dalam industri fesyen dan di Jepun amnya. Saya mahu mendorong kemampanan dalam erti kata yang lebih langsung, dan bukannya jenama yang hanya mengatakan ia menggunakan kapas organik atau sesuatu seperti itu.”

Clothes by Ryohei Kawanishi.
Pakaian dari Ryohei Kawanishi.

Terdapat peningkatan mendadak dalam bilangan jenama fesyen mampan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Misha Janette, seorang pengkritik fesyen dan blogger Amerika yang berpangkalan di Tokyo, mencadangkan agar pengguna – terutamanya golongan muda – berusaha keras untuk memilih jenama yang mampan.

“Mereka menghargai pereka bentuk cuba melakukan sesuatu dalam industri ini untuk mempromosikan kemampanan dan saya fikir semakin ramai orang meluangkan masa untuk melihat label untuk melihat dari mana ia berasal, dari apa ia dibuat dan sama ada ia benar-benar mampan, “katanya.

“Terdapat juga banyak minat terhadap barangan yang berasal dari sumber luar biasa, seperti pakaian yang diperbuat daripada botol kitar semula. Orang ramai ingin tahu tentang cara sesuatu pakaian boleh datang daripada botol minuman dan mungkin membuatkan mereka berasa gembira kerana mereka menyumbang kepada plastik untuk digunakan semula.

“Jepun telah bertahun-tahun mempunyai mantra ‘kurangkan, guna semula dan kitar semula’ dan ia telah digendangkan kepada golongan muda, saya fikir, dan pembuat bertindak balas terhadapnya.”

Yarn from Maito Design Works, a Japanese brand that produces plant-dyed woven and knitted products.
Benang daripada Maito Design Works, jenama Jepun yang menghasilkan produk tenunan dan rajutan yang dicelup tumbuhan.

Jenama lain yang menonjol dalam sektor pakaian mampan Jepun termasuk Maito Design Works, yang ditubuhkan pada 2010, yang menggunakan teknik tradisional Jepun untuk menghasilkan produk tenunan dan rajutan yang dicelup tumbuhan mewah.

Re:nne, yang dilancarkan pada Mac 2021, menghasilkan dompet kulit vegan yang 100 peratus bebas bahan kimia dan dibuat oleh tukang kulit Jepun yang bekerja dengan menggunakan bahan mentah yang berasal daripada sejenis kaktus asli Mexico yang dipanggil nopal.

A vegan wallet from Re:nne.
Dompet Re:nne.
error: Content is protected !!