kismis
Kismis atau juga dikenali sebagai ‘raisins’ dihasilkan dengan proses pengeringan pelbagai jenis anggur, baik di bawah sinar matahari atau melalui pengering.

Apakah itu kismis?

Kismis atau juga dikenali sebagai ‘raisins’ dihasilkan dengan proses pengeringan pelbagai jenis anggur, baik di bawah sinar matahari atau melalui pengering. Walaupun anda bukanlah penggemar makanan kering ini, anda masih dapat menemui kepingan kismis kecil yang lazat ini dalam biskut, kek, atau mungkin sebagai hiasan atas kheer dan barfis.

Buah-buahan kering yang sedikit kusut dan berwarna ini mungkin memberi pandangan pertama yang negatif, tetapi apabila anda mengetahui manfaat kesihatan dan rasanya yang manis, anda pasti akan kagum.

Bagaimana ia membantu meningkatkan kesihatan?

Kismis boleh menjadi makanan tambahan yang bermanfaat untuk pemakanan kita.

1. Membantu penghadaman

Makanan ini mungkin merupakan kaedah mudah untuk membantu menjaga kesihatan sistem pencernaan. Ia mengandungi serat larut yang bermanfaat, dan memberi laluan pada najis dan membantunya melalui usus dengan lebih mudah. Ini dapat membantu meningkatkan proses pencernaan dan meningkatkan keteraturan proses yang berlaku.

2. Mencegah anemia

Kismis dapat berperanan dalam mencegah anemia. Ia mengandungi sejumlah besar zat besi, tembaga dan vitamin yang penting untuk menghasilkan sel darah merah dan membawa oksigen ke seluruh tubuh.

3. Menguatkan tulang

Sekiranya anda mengalami sakit sendi atau tulang yang lemah, ia adalah cara yang tepat untuk membantu mengurangkan masalah itu. Ia mengandungi kalsium yang membantu menguatkan tulang. Malah, makan kismis juga dapat membantu meningkatkan kepadatan tulang dan juga membantu mengurangkan risiko penyakit artritis dan gout.

4. Mengelakkan terlalu banyak asid

Kismis mengandungi sejumlah besar mineral yang bermanfaat, seperti zat besi, tembaga, magnesium dan potassium. Ini adalah mineral alkali, atau asas pada skala pH dan dapat membantu mengimbangkan tahap asid dalam perut.

5. Mengurangkan faktor risiko penyakit jantung

Satu kajian yang dimuatkan dalam Perubatan Pascasiswazah menyatakan bahawa makan makanan ini secara berkala dapat membantu mengurangkan faktor risiko bagi masalah kardiovaskular, seperti kadar tekanan darah jika dibandingkan dengan makanan ringan lain. Ini adalah kerana kismis adalah makanan yang rendah sodium dan juga mengandungi sumber potassium yang baik, bagi membantu saluran darah berehat.

6. Membantu mendapatkan penglihatan yang lebih baik

Kismis sarat dengan kandungan antioksida yang membantu tubuh dengan pelbagai cara. ‘Polyphenolic phytonutrients’ membantu menyingkirkan radikal bebas yang merosakkan penglihatan dan menyebabkan degenerasi otot mata. Oleh itu, ia meningkatkan penglihatan dan kesihatan mata secara keseluruhan.

7. Membantu menurunkan berat badan

Anggur kering ini rendah kandungan kalori dan sememangnya manis. Ia juga mengalami serat yang mencukupi bagi membantu badan berasa kenyang lebih lama dengan saiz yang kecil. Kemanisan kismis juga dapat memenuhi selera anda dan serat membantu anda berasa kenyang, yang dapat membantu mengurangkan berat badan.

8. Meningkatkan kekebalan badan

Kismis sarat dengan banyak vitamin dan mineral yang meningkatkan sistem imun dan membantu tubuh melawan jangkitan. Sifat anti-radang dan sifat anti-bakteria dalam buah kering boleh menyelamatkan anda dari demam, jangkitan dan pelbagai jenis penyakit lain.

Cara ambil kismis dengan mudah

Kismis dapat dinikmati secara langsung dari kotak, atau boleh diterapkan ke dalam pelbagai hidangan. Dari sarapan pagi, pencuci mulut hinggalah makan malam yang enak, anda boleh gunakannya mengikut kesukaan anda.

Selain itu, ia juga adalah snek cepat yang mudah diambil sepanjang hari. Anda juga boleh menggunakannya sebagai hiasan atas untuk yogurt atau bijirin, dan ia juga dapat dicampurkan ke dalam banyak produk lain, seperti roti bakar, campuran snek dan granola.

Mari buat kismis anda sendiri!

Kismis adalah hasil proses menghilangkan kelembapan dari anggur. Kismis standard biasanya berasal daripada anggur tanpa biji, walaupun anda masih boleh  menghasilkan kismis dari kebanyakan anggur.

Walaupun kismis yang dibeli di kedai biasanya bersifat semula jadi dan murah, dengan pilihan organik yang ada, sesetengah orang lebih gemar membuatnya sendiri. Pembuatannya adalah mudah menggunakan proses penyahhidratan makanan atau ketuhar.

Ingin mencuba membuat kismis anda sendiri? Jom ikuti langkah ini:

  • Dapatkan sejumlah buah anggur.
  • Buang bahagian batang besar.
  • Basuh di dalam air sejuk.
  • Letakkannya di atas dulang, dan biarkan dulang di luar pada hari yang kering dan cerah (ia berfungsi paling baik jika dulang mempunyai lubang atau retakan untuk peredaran udara).
  • Terbalikkan anggur sesekali untuk memastikan ia mendapat cahaya matahari yang sekata.

Hanya dalam dua atau tiga hari, anda akan mempunyai kismis anda sendiri.

Jenis kismis mana yang paling sihat?

Semua kismis mempunyai khasiat yang serupa, jadi pilihlah yang sesuai dengan cita rasa anda. Terdapat beberapa jenis kismis yang berbeza. Sebilangan besar kismis tanpa biji semula jadi, berwarna coklat gelap dan dihasilkan dari anggur tanpa biji Thompson hijau, sementara yang lain dibuat dari pengeringan anggur tanpa biji berwarna ungu.

Anggur tanpa biji semula jadi yang biasa berwarna anggur emas, dan kismis zante semuanya serupa dalam aspek khasiatnya. Perbezaan utama adalah kismis zante mempunyai kalori lebih rendah berbanding kismis tanpa biji dan kimis berwarna emas biasa. Satu perempat cawan kismis tanpa biji atau emas biasa mengandungi 130 kalori, tetapi seperempat cawan kismis zante hanya mempunyai 120 kalori. Ketiga-tiga jenis anggur ini mengandungi sekitar 29 gram gula dan merupakan sumber serat, potassium dan zat besi yang baik.

Adakah terdapat risiko memakan kismis?

Walaupun kismis secara umumnya adalah bermanfaat, ada kalanya kismis bukanlah makanan ringan terbaik. Sebagai contoh, individu yang ingin mengurangkan pengambilan kalori mungkin ingin lebih berhati-hati dengan memakan kismis dalam jumlah besar. Walaupun kismis tunggal mengandungi jumlah kalori yang sama dengan sebiji anggur, kismis adalah jauh lebih kecil. Ini boleh menyebabkan pengambilan kalori yang terlalu banyak.

Masalah lain mengenai pengambilan kismis yang terlalu banyak adalah peningkatan serat larut. Serat yang terlalu banyak boleh menyebabkan gangguan gastrousus seperti kekejangan, gas dan kembung. Sebilangan orang mungkin mengalami cirit-birit. Namun, penting untuk anda ketahui bahawa ini hanya berlaku disebabkan pengambilan kismis dalam jumlah besar sahaja kerana kismis biasanya tidak mengandungi kadar serat yang terlalu tinggi.

SUMBER

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/here-why-you-should-eat-raisins-everyday/articleshow/69265508.cms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325127#benefits

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you

https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/which-varieties-of-raisins-are-the-healthiest.html

Tagged: