Now Reading
Khasiat Zucchini

Khasiat Zucchini

Zucchini

Tahukah anda terdapat banyak khasiat zucchini apabila dimakan? Zucchini adalah labu musim panas, juga dikenal sebagai courgette. Buah yang padat air ini berkait rapat dengan tembikai, labu spaghetti dan timun.

1. Mengurangkan tahap gula dalam darah

Sekiranya gula darah anda terlalu tinggi, ia boleh menyebabkan komplikasi seperti kerosakan buah pinggang, kerosakan saraf dan strok. Zucchini dikatakant dapat mengurangkan gula darah pada penderita diabetes jenis dua.

Diet rendah karbohidrat dapat membantu mengatur kadar gula dalam darah dan biasanya disyorkan untuk mereka yang menghidap diabetes. Zucchini adalah rendah karbohidrat dan tinggi serat, menjadikannya makanan yang sempurna untuk diet rendah karbohidrat. Sensitiviti insulin menggambarkan betapa sensitifnya sel-sel tubuh terhadap insulin.

Semakin sensitif sel anda terhadap insulin, semakin mudah tubuh menggunakan glukosa dan mengurangkan gula darah di dalam badan. Malah, zucchini diketahui mengandungi khasiat dalam meningkatkan kepekaan insulin dan memperbaiki keadaan seperti diabetes jenis 2.

2. Menguatkan penglihatan

Zucchini mempunyai banyak khasiat dalam vitamin C dan beta-karoten. Kedua-dua vitamin ini penting untuk kesihatan dan fungsi mata anda. Antioksidan, zeaxanthin dan lutein yang terdapat di zucchini juga dapat mengurangkan kemungkinan anda terkena penyakit mata yang berkaitan dengan usia.

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Kajian menunjukkan bahawa makanan yang tinggi serat dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Zucchini mengandungi pektin, sejenis serat yang dapat mengurangkan kolesterol LDL dan meningkatkan kesihatan jantung.

Kalium adalah mineral yang dapat melebarkan saluran darah, yang seterusnya dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Zucchini tinggi kalium dan terbukti dapat mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

4. Membantu penghadaman

Zucchinimengandungi serat larut dan tidak larut dan oleh itu sangat baik untuk pencernaan dan mengandungi nutrien yang dapat membantu gangguan pencernaan seperti IBS dan penyakit Crohn. Ia mempunyai kandungan air yang tinggi yang membolehkan sisa dibuang lebih mudah melalui saluran pencernaan.

Serat yang tidak larut dalam zucchini juga membantu makanan bergerak melalui saluran dengan lebih mudah, mengurangkan sembelit atau sistem pencernaan yang lembap. Serat larut dalam zucchini pula berfungsi dengan baik untuk memberi makanan pada bakteria baik di usus anda.

Bakteria baik ini memainkan peranan penting dalam pencernaan dan menghasilkan asid lemak rantai pendek yang memberi khasiat untuk sel di usus anda. Asid lemak rantai pendek ini mengurangkan keradangan dan bahkan dapat menyembuhkan penyakit seperti IBS atau penyakit Crohn.

5. Membantu mencegah penyakit

Antioksidan adalah bahan yang menghalang pengoksidaan molekul lain. Mereka membantu melindungi sel-sel tubuh anda daripada radikal bebas yang seterusnya melindungi tubuh anda daripada penyakit.

Zucchini mengandungi antioksidan yang diperlukan oleh tubuh anda untuk melindungi sel. Antioksidan ini telah terbukti melindungi sel dari jenis barah tertentu termasuk kanser prostat.

6. Meningkatkan fungsi tiroid dan adrenal

Kelenjar tiroid dan adrenal adalah kedua-dua kelenjar di dalam badan yang mengawal metabolisme, jantung dan sistem imun atau fungsi pencernaan. Vitamin C dan polifenol yang terdapat di zucchini, terutama pada kulitnya, membantu meningkatkan fungsi dan menyokong kedua kelenjar ini.

Kelenjar adrenal mempunyai kepekatan vitamin C tertinggi di dalam badan dan benar-benar memerlukan vitamin ini agar dapat berfungsi dengan optimum.

7. Melambatkan proses penuaan

Penuaan adalah akibat degenerasi sel yang disebabkan oleh radikal bebas, keradangan dan tekanan. Antioksidan dan makanan antiradang dapat mencegah sel merosot dan melambatkan proses penuaan.

Zucchini mengandungi banyak antioksidan dan nutrien sesuai anti radang yang dapat melawan tanda-tanda penuaan dengan berkesan.

8. Membantu merawat asma

Asma adalah penyakit yang boleh menyebabkan pernafasan menjadi sukar dan disertai dengan gejala seperti penyempitan dan pembengkakan saluran udara, mengi, batuk dan serangan asma.

Kuprum dan vitamin C dalam zucchini diketahui berkesan untuk merawat asma. Satu kajian menunjukkan bahawa vitamin C dapat mencegah serangan asma dan juga kepekaan bronkus.

9. Menguatkan tulang dan gigi

Zucchini mengandungi banyak vitamin dan mineral seperti vitamin K, magnesium dan folat yang dapat menyumbang kepada pemeliharaan dan menguatkan tulang dan gigi. Kekurangan magnesium telah dikaitkan dengan peningkatan risiko osteoporosis. Magnesium dalam zukini memastikan tulang yang kuat dan sihat dan dapat mencegah keretakan tulang.

Folat dalam zucchini menyahtoksin homosistein, asid amino yang boleh menyebabkan keradangan dan dapat meningkatkan risiko patah tulang.

10. Meningkatkan kesihatan seksual lelaki

Berdasarkan penyelidikan sebelum ini, zucchini mampu mencegah risiko terjadinya Benign Prostatic Hyperthropy. Salah satu penyakit yang biasa disebut dengan BPH ini adalah gangguan seksual lelaki.

Amalkan zucchini secara teratur untuk menjaga kesihatan seksual anda.

SUMBER

https://www.healthifyme.com/blog/9-reasons-why-you-should-add-zucchini-to-your-diet/

https://www.hmetro.com.my/node/220173

error: Content is protected !!