Now Reading
Pisang: Kaya Dengan Khasiat Dan Kebaikan

Pisang: Kaya Dengan Khasiat Dan Kebaikan

Khasiat pisang

Khasiat pisang yang kaya dengan vitamin B6, ia juga sumber vitamin C, serat makanan dan mangan yang baik. Ia juga bebas lemak dan kolesterol serta hampir bebas natrium. Ini menjadikan pisang sebagai sejenis buah yang penuh dengan khasiat dan kebaikan tersendiri.

1. Sumber vitamin B6 terbaik

Vitamin B6 mudah diserap oleh badan anda dan pisang bersaiz sederhana dapat menyediakan satu per empat daripada keperluan vitamin B6 harian anda. Vitamin B6 membantu badan anda:

 • menghasilkan sel darah merah
 • metabolisme karbohidrat dan lemak, mengubahnya menjadi tenaga
 • metabolisme asid amino
 • buang bahan kimia yang tidak diingini dari hati dan buah pinggang anda
 • mengekalkan sistem saraf yang sihat
 • memenuhi keperluan perkembangan bayi di dalam kandungan

2. Sumber vitamin C

Anda mungkin tidak menyangka pisang mempunyai khasiat sebagai sumber vitamin C anda tetapi bagi yang bersaiz sederhana akan menyediakan sekitar 10% daripada keperluan vitamin C harian anda. Vitamin C membantu:

 • melindungi badan anda daripada kerosakan sel dan tisu
 • badan anda menyerap zat besi dengan lebih baik
 • badan anda menghasilkan kolagen – protein yang menyatukan kulit, tulang dan badan anda
 • menyokong kesihatan otak dengan menghasilkan serotonin, hormon yang mempengaruhi kitaran tidur, mood, dan pengalaman tekanan dan kesakitan.

3. Mengandungi mangan yang baik untuk kulit anda

Satu pisang bersaiz sederhana menngandungi khasiat kira-kira 13% daripada keperluan mangan harian anda. Mangan membantu badan anda membentuk kolagen dan melindungi kulit anda serta sel-sel lain daripada kerosakan radikal bebas.

4. Mengandungi kalium yang baik untuk kesihatan jantung dan tekanan darah anda

Pisang bersaiz sederhana akan menyediakan sekitar 320-400 mg kalium, yang memenuhi sekitar 10% keperluan kalium harian anda. Kalium membantu tubuh anda mengekalkan jantung dan tekanan darah yang sihat. Selain itu, pisang rendah natrium. Gabungan rendah natrium dan kalium tinggi membantu mengawal tekanan darah tinggi.

5. Membantu pencernaan dan membantu mengatasi masalah gastrousus

Pisang sederhana akan menyediakan sekitar 10-12% dari keperluan serat harian anda. Serat larut dan tidak larut memainkan peranan penting dalam kesihatan anda. Serat larut membantu badan anda mengawal kadar gula dalam darah anda dan menyingkirkan zat berlemak seperti kolesterol.

Manakala serat tidak larut menambah berat dan melembutkan najis, agar anda lebih mudah membuang air besar dengan lebih kerap. Ini membantu menjaga kesihatan usus anda dan selamat dari bakteria berbahaya. Pisang, terutama yang baru matang, mengandungi pati yang tidak mencerna di usus kecil anda dan mampu masuk ke usus besar.

Ia membantu anda menguruskan berat badan dengan lebih baik kerana anda rasa kenyang lebih lama. Memakan pisang dikatakan dapat memberi kebaikan dalam mengatasi masalah gastrousus seperti:

6. Memberi tenaga – tanpa lemak dan kolesterol

Pisang mengandungi tiga gula semula jadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa – memberi anda sumber tenaga tanpa lemak dan kolesterol.

Oleh itu, ia sangat sesuai, terutama untuk kanak-kanak dan atlet, untuk sarapan pagi, sebagai makanan ringan tengah hari atau sebelum dan selepas bersukan.

Kebaikan anda perolehi apabila makan pisang

 1. Pisang menjadikan anda lebih pintar dan membantu belajar dengan membuat anda lebih peka. Makan sebelum peperiksaan untuk mendapat manfaat daripada kadar kalium yang tinggi.
 2. Bagi ibu hamil, makan di antara waktu makan membantu menstabilkan gula dalam darah dan mengurangkan loya akibat morning sickness.
 3. Tingkatkan mood anda dan kurangkan gejala PMS dengan memakan pisang, ia membantu mengatur gula darah dan menghasilkan mengurangkan rasa tekanan.
 4. Ingin berhenti merokok? Pisang mengandungi kandungan vitamin B yang tinggi serta kalium dan magnesium untuk mempercepatkan pemulihan daripada rasa ketagih.

Bilakah masa terbaik untuk makan pisang?

Masa terbaik untuk makan pisang bergantung pada keperluan dan pilihan pemakanan anda. Secara amnya, rasa dan nilai pemakanan berubah ketika ia mula masak. Pisang yang baru dimasak kurang manis daripada yang dimasak dengan baik kerana patinya belum sepenuhnya dipecah menjadi gula sederhana.

Kebaikan makan pisang yang baru matang adalah anda kenyang lebih lama dan menikmati faedah pati tahan di dalamnya. Sebaliknya, pisang yang dimasak dengan baik iaitu dengan beberapa tompok gelap pada kulit lebih mudah dicerna dan memberi anda tenaga yang anda perlukan sebelum bermain sukan.

Bolehkah semua orang makan pisang?

Sebilangan keadaan perubatan, pisang boleh menyebabkan seseorang mempunyai kadar kalium yang tinggi dalam darah. Dalam keadaan itu lebih baik tidak mengambilnya.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, seseorang yang menghidap diabetes boleh memakan pisang yang penting kandungan karbohidrat diserap.

Dapatkan Khasiat Pisang Anda Sekarang !

Jika artikel ini berguna untuk anda, pertimbangkanlah untuk membuat pembelian barangan ini dari stor atau pautan kami. Pembelian anda membantu menyumbang kepada misi kami untuk menyediakan maklumat berguna kepada semua.

Jolly Dried Banana

RM 9.90

Big Nuts Dried Banana

RM 32.34

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157

https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/good-reasons-eat-banana-today

https://food.ndtv.com/food-drinks/benefits-of-banana-how-to-include-the-fruit-in-your-daily-diet-1216006

error: Content is protected !!