Minyak kelapa dara
Khasiat minyak kelapa dara telah diketahui manusia selama berabad-abadnya. Jom lihat khasiat minyak kelapa dara yang anda boleh dapatkan! Kelapa adalah spesies keluarga pokok palma. Istilah ‘kelapa’ dapat merujuk pada keseluruhan kelapa seperti pelepah kelapa, biji, atau buahnya, yang secara botani adalah biji, bukan kacang.

Khasiat minyak kelapa dara telah diketahui manusia selama berabad-abadnya. Jom lihat khasiat minyak kelapa dara yang anda boleh dapatkan! Kelapa adalah spesies keluarga pokok palma. Istilah ‘kelapa’ dapat merujuk pada keseluruhan kelapa seperti pelepah kelapa, biji, atau buahnya, yang secara botani adalah biji, bukan kacang.

Kemudiannya, menghasilkan minyak kelapa dara yang mempunyai kepelbagaian fungsi dan khasiat daripada sebatang pokok kelapa. Minyak kelapa dara dibuat dari kopra (kernel). Ia mempunyai nilai pembakaran sederhana (350’F) dan dapat digunakan untuk memasak, memanggang dan merawat badan serta memiliki rasa kelapa.

Ia boleh disimpan dalam bentuk cecair atau pepejal, tidak perlu disejukkan namun tidak boleh disimpan di bawah sinar matahari secara langsung.

Fakta menarik adalah, kerana kestabilannya, minyak kelapa dara mempunyai jangka hayat yang panjang dua atau lebih tahun (paling lama dari mana-mana minyak). Tidak seperti minyak zaitun dara dan minyak zaitun ekstra dara yang sebenarnya mempunyai perbezaan kerana mengandungi jumlah asid lemak bebas.

Manakala, minyak kelapa dara dan minyak kelapa ekstra dara adalah sama. Ketahui pelbagai khasiat minyak kelapa dara seperti;

1. Mempunyai sifat antivirus, antikulat dan antibakteria

Minyak kelapa dara mengandungi asid kaprilik dan asid laurik yang terkenal dengan kesan antivirus dan antimikroba.

Selain itu, minyak kelapa organik juga merupakan pembersih yang sangat baik untuk saluran gastrousus. Lebih-lebih lagi asid laurik yang mempunyai kesan yang sangat baik pada tubuh kita.

2. Dapat meningkatkan kadar metabolisme

Minyak kelapa dara membantu merangsang metabolisme dan memberikan sumber tenaga segera. Apabila anda menambahkan minyak kelapa ke dalam diet anda, ia dapat membakar lebih banyak kalori disebabkan metabolisme anda meningkat.

Malah ramai selebriti telah mempraktikkan penggunaan minyak kelapa dara dalam pengambilan makanan harian mereka. Ia membantu menurunkan berat badan seseorang dengan lebih banyak.

3. Sihat untuk kulit, rambut dan kuku anda

Dengan penggunaan minyak kelapa dara organik akan membantu melembapkan kulit anda, menjadikan kulit anda lebih lembut dan licin.

Selain itu, minyak kelapa juga dipercayai dapat melambatkan penuaan dan kedutan kulit anda. Selain itu, minyak kelapa dapat membantu menjaga rambut dan kuku agar cantik, sihat dan berkilau. Ia dianggap sebagai salah satu nutrien semula jadi terbaik untuk rambut tebal dan gelap walaupun pada usia tua dengan penggunaan minyak kelapa pada rambut.

4. Memberi anda tenaga segera

Mudah untuk mencerna minyak kelapa dan ia dapat membantu anda berasa kurang letih dengan memberikan anda tenaga yang berpanjangan. Berdasarkan satu penyelidikan, pengambilan minyak kelapa dapat membantu meningkatkan prestasi dan latihan olahraga.

Hal ini kerana pengambilan minyak kelapa dapat membantu anda menyimpan glikogen (kepekaan insulin) dengan lebih baik dan berfungsi sebagai sumber tenaga. Atlet menggunakannya sebagai sumber latihan pra dan pasca bahan bakar. Cara menggunakannya ialah menambahkannya ke dalam smoothie, kopi atau roti bakar bebas gluten (bukan mentega).

5. Khasiat sebagai penyokong sistem imun

Tidak ramai yang tahu bahawa minyak kelapa dara kaya dengan asid laurik (nutrien super untuk sistem imun).

6. Menyokong fungsi tiroid yang sihat

Minyak kelapa organik dapat membantu menyeimbangkan hormon secara semula jadi kerana ia adalah sumber lemak tepu dan asid laurik yang sangat baik. Kajian menunjukkan bahawa lemak minyak kelapa yang bermanfaat dapat membantu merangsang aktiviti dan fungsi kelenjar tiroid yang betul. Kelenjar penting dalam memberikan kita tenaga.

Untuk mengimbangi hormon secara semula jadi, penting untuk mengurangkan pengambilan gula dan bijiran tetapi mengamalkan pengambilan lemak yang baik (seperti kelapa, alpukat dan biji rami).

7. Meningkatkan penghadaman

Pencernaan yang lebih baik bermaksud penyerapan mineral, nutrien dan vitamin dan minyak kelapa mampu melakukan semua ini! Malah, minyak kelapa mampu membantu tubuh menyerap vitamin larut lemak seperti magnesium dan kalsium, menyumbang kepada peningkatan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien berharga ini dengan lebih baik.

Pengambilan minyak kelapa secara serentak dengan asid lemak (Omega-3) akan menjadikannya lebih berkesan.

8. Pembakar lemak dan memudahkan perkembangan otot

Minyak kelapa dapat mengurangkan selera makan dan meningkatkan pembakaran lemak, justeru itu dapat membantu menurunkan berat badan. Ia sangat berkesan untuk mengurangkan lemak perut yang tinggal di rongga perut dan di sekitar organ dan terdapat satu kajian yang menyokong pernyataan ini.

Minyak kelapa bukan sahaja baik untuk membakar lemak tetapi membantu dalam pembinaan otot!

9. Membantu meningkatkan kolesterol HDL yang sihat

Minyak kelapa dara (VCO) mengandungi lemak tepu semulajadi yang dapat meningkatkan kolesterol HDL yang baik di dalam badan anda.

Sebagai hasil peningkatan HDL dalam tubuh, banyak pakar percaya ini membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan kesihatan metabolik.

10. Meningkatkan fungsi otak

Kajian terbaru menunjukkan bahawa beberapa orang dengan gejala mild Alzheimer telah meningkatkan daya ingatan, perhatian, dan kognisi setelah menambah minyak kelapa dara dalam diet mereka dengan trigliserida rantai sederhana (MCT).

Keton dirembes hati ketika trigliserida rantai sederhana (MCT) di metabolisme kemudian menjadi tenaga. Keton dapat menghasilkan sumber tenaga alternatif untuk otak. Ia telah terbukti membantu mengurangkan gangguan otak seperti Alzheimer dan epilepsi.

SUMBER

https://www.netmeds.com/health-library/post/virgin-coconut-oil-uses-nutrition-and-health-benefits

https://en.tempo.co/read/916407/5-benefits-of-virgin-coconut-oil-for-health-and-beauty

https://shopasia.com.my/blog/top-5-amazing-benefits-virgin-coconut-oil/

Tagged: