Khasiat Beras Sumo Yang Anda Perlu Tahu

Beras Sumo

Ketahui khasiat Beras Sumo atau lebih dikenali sebagai Beras Calrose berasal dan dikembangkan di California pada tahun 1948 dan sehingga sekarang ia telah diketahui oleh ramai orang. Beras Sumo mempunyai banyak khasiat yang anda perlu tahu!

Calrose telah menjadi nama yang dikenali dalam perdagangan dan di pasar untuk beras gandum sederhana jenis California.

Nama “rose” menunjukkan bentuk butiran sederhana dan “Cal” adalah dari California.

Ini adalah jenis beras California yang paling dikenali di Amerika Syarikat dan di luar negara, terutama di Pasifik.

Nasi Jepun gandum pendek (putih) yang digilap (japonica) atau beras California bijirin sederhana, kedua-duanya sering dilabel sebagai nasi sushi atau beras Calrose.

Khasiat Beras Sumo

Terdapat pelbagai khasiat untuk Beras Sumo antaranya ialah:

  • Tanpa Lemak – Satu hidangan seperempat cawan mempunyai 0 g lemak
  • Kalori Rendah – Satu hidangan satu perempat cawan hanya mempunyai 150 kalori.
  • Sumber karbohidrat yang hebat – Satu hidangan mengandungi 33 g karbohidrat.
  • Nasi nya tidak bergetah tetapi tetap agak lembut ketika sejuk, tidak seperti nasi gandum jenis panjang.

Jenis-Jenis

  • Biji-bijian bersaiz sederhana (Calrose)

Ini adalah jenis utama yang ditanam di California dan terkenal di seluruh dunia. Ini adalah jenis beras yang paling popular di kepulauan Pasifik yang merangkumi 90% beras yang dimakan di sana.

  • Biji Pendek

Beras Sumo yang biasanya dianggap sebagai Japonica kerana ia terkenal di Jepun. Kernelnya pendek dan bulat, melekit dan lembut apabila dimasak. Selain ciri masakannya, nasi cenderung untuk mengekalkan rasa yang sama walaupun disejukkan. Biji-bijian pendek Japonica dianggap sebagai jenis utama.

Fakta Beras Sumo

Penggunaan

Oleh kerana ciri khas Beras Sumo yang lembut dan melekit, mereka dapat menyerap rasa dengan baik. Ia juga sesuai dimakan bersama dengan sup, salad, dan ramuan lain.

Nasi ini digunakan dalam banyak hidangan Mediterranean dan Asia seperti paella, sushi, mangkuk nasi, dan risotto, mansaf dan mahshi kerana teksturnya yang melekit.

Musim

Musim menuai padi di Amerika Utara biasanya pada awal atau pertengahan bulan Julai di kawasan penanaman awal seperti California, di mana sebahagian besar Padi Calrose disemai dan ditanam. Sebilangan petani padi dapat menanam semula ladang mereka setelah penuaian pertama dan mencapai hasil panen kedua atau tanaman “ratoon” dari batang pokok yang pertama.

Penanaman

Padi Bijirin saiz medium umumnya paling baik berada di iklim sederhana dan kawasan pergunungan.

Pengeluaran

Di A.S., Beras Sumo yang menghasilkan tinggi ditanam terutamanya di Sacramento River Delta, California Utara. Sebenarnya, 85% tanaman Beras California adalah Beras Calrose; ia juga ditanam di kawasan yang lebih rendah di Selatan.

Medium Grain Rice menyumbang sekitar 25% pengeluaran A.S. Semua padi A.S. dihasilkan di ladang pengairan, mencapai hasil tertinggi di dunia.

See Also
lecithin powder

Beras Sumo kini juga ditanam secara meluas di Pacific Rim dan Australia.

Pertimbangan

Beras Sumo tidak boleh dianggap sebagai sebahagian besar diet. Ia tidak dianggap sebagai sumber kolesterol, jadi ia pilihan yang baik bagi mereka yang menjalani diet kolesterol.

Bijirin beras kekurangan serat makanan, vitamin a, vitamin c, kalsium dan zat besi. Satu hidangan juga mempunyai sejumlah kecil protein. Seperti jenis karbohidrat dan kanji lain, Nasi Calrose juga tinggi karbohidrat.


Beras Sumo Calrose Rice

RM 13.90

Nasi Sumo Calrose yang lembut, gebu dan berkanji disyorkan untuk membuat Sushi dan Masakan Jepun. Super diimport dari California, rasa berkualiti tinggi memastikan rasa sushi sedap!

Rujukan

https://www.smartkitchen.com/resources/ingredients/grains-and-legumes/grains/rice/calrose-rice

error: Content is protected !!