manfaat barli

Khasiat barli yang serbaguna ini mempunyai konsistensi yang agak kenyal dan rasa yang sedikit seperti kekacang adalah berkhasiat dan dapat melengkapkan banyak hidangan.

Ia juga kaya dengan banyak nutrien dan mengandungi beberapa manfaat kesihatan yang hebat, mulai dari pencernaan yang lebih baik dan penurunan berat badan hingga menurunkan kadar kolesterol dan jantung yang lebih sihat.

Di antara biji-bijian, khasiat barli adalah salah satu sumber serat terbaik, dan ia adalah sejenis serat yang sangat sihat: hanya satu cawan barli mutiara mempunyai 6 gram serat, dan hanya 193 kalori.

Kaya dengan Banyak Nutrien Yang Bermanfaat

Antara khasiat barli adalah ia kaya dengan vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan lain yang bermanfaat.Ia tersedia dalam pelbagai bentuk, mulai dari barli yang dilambung hingga bubur barli, serpihan dan tepung.

Hampir semua bentuk barli menggunakan bijirin penuh – kecuali untuk barli mutiara, yang telah digilap untuk menghilangkan sebahagian atau semua lapisan dedak luar bersama dengan barli lambung.

Apabila dimakan sebagai gandum penuh, khasiat barli adalah tinggi dalam sumber serat, molibdenum, mangan dan selenium yang sangat kaya. Ini juga mengandungi sejumlah besar tembaga, vitamin B1, kromium, fosfor, magnesium dan niasin.

Selain itu, barli juga diperkayakan dengan lignan, sejenis antioksidan yang dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser dan penyakit jantung yang lebih rendah. Namun, seperti semua biji-bijian, barli mempunyai antinutrien, yang mengganggu pencernaan dan penyerapan nutrien badan anda.

Anda harus cuba rendam atau tumbuh bijirin untuk mengurangkan kandungan antinutrien. Kaedah penyediaan ini menjadikan nutrien barli lebih mudah diserap. Merendam dan apabila anda membiarkan benih barli bercambah ia juga dapat meningkatkan kadar vitamin, mineral, protein dan antioksidan di dalamnya.

Mengurangkan Rasa Lapar dan Membantu Menurunkan Berat Badan

Barli boleh mengurangkan rasa lapar dan membuatkan anda rasa kenyang dengan lebih lama. Ini membolehkan anda untuk turun berat badan dari masa ke masa. Barli akan mengurangkan rasa lapar kerana kandungan seratnya yang tinggi.

Serat larut yang dikenali sebagai beta-glukan sangat membantu kerana serat larut, seperti beta-glukan, cenderung membentuk zat seperti gel di usus anda, yang akan memperlambat pencernaan dan penyerapan nutrien.

Beta-glukan, adalah jenis serat yang paling berkesan untuk mengurangkan selera makan dan pengambilan makanan. Lebih-lebih lagi, serat larut dapat membantu mengurangkan lemak perut yang berkaitan dengan penyakit metabolik.

Kandungan Serat Tidak Larut dan Larut akan Meningkatkan Pencernaan

Sebilangan besar serat yang terdapat dalam barli adalah serat tidak larut, tidak akan larut dalam air. Sebaliknya, ia akan menambah sebahagian besar najis anda dan mempercepat pergerakan usus, dan mengurangkan kemungkinan sembelit.

Dalam satu kajian selama empat minggu pada wanita dewasa yang makan lebih banyak barli, ia menunjukkan peningkatan fungsi usus dan peningkatan jumlah najis.

Sebaliknya, kandungan khasiat barli yang termasuk serat larut akan menyediakan makanan untuk bakteria usus yang mesra, yang seterusnya menghasilkan asid lemak rantai pendek.

Penyelidikan menunjukkan bahawa SCFA akan membantu memberi makanan kepada sel usus, mengurangkan keradangan dan memperbaiki gejala gangguan usus seperti sindrom iritasi usus (IBS), penyakit Crohn dan kolitis ulseratif.

Kandungan serat tinggi barli juga dapat membantu mencegah batu hempedu.

Batu hempedu adalah zarah pepejal yang dapat terbentuk secara spontan di pundi hempedu anda, organ kecil yang terletak di bawah hati. Pundi hempedu menghasilkan asid hempedu yang digunakan oleh badan anda untuk mencerna lemak.

Dalam kebanyakan kes, batu hempedu tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa, batu hempedu yang besar akan tersekat di saluran pundi hempedu anda, menyebabkan kesakitan yang teruk. Kes seperti ini sering memerlukan pembedahan untuk membuang pundi hempedu.

Jenis serat tidak larut yang terdapat pada barli dapat membantu mencegah pembentukan batu hempedu dan mengurangkan kemungkinan pembedahan pundi hempedu.

Dalam satu kajian pemerhatian selama 16 tahun, wanita yang mengambil serat dalam jumlah tinggi sebanyak 13% kurang cenderung memerlukan penyingkiran pundi hempedu.

Magnesium dan Serat Larut dalam Barli Boleh Melindungi Terhadap Diabetes

Barli boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan rembesan insulin. Ini adalah kerana sebahagiannya disebabkan oleh kandungan magnesium yang kaya di dalam barli.

Magnesium adalah sejenis mineral yang berperanan penting dalam pengeluaran insulin dan penggunaan gula di dalam tubuh anda.

Barli juga kaya dengan serat larut, yang akan mengikat dengan air dan molekul lain ketika bergerak melalui saluran pencernaan anda, oleh itu ia akan melambatkan penyerapan gula ke dalam aliran darah anda.

Penyelidikan menunjukkan bahawa jika anda mengambil sarapan barli, ia akan menyebabkan kenaikan kadar gula darah dan insulin yang lebih rendah daripada sarapan yang terdiri daripada biji-bijian lain, seperti gandum.

Dalam kajian lain, peserta dengan kadar glukosa yang berpuasa yang tinggi, mereka diberikan biji-bijian, oatmeal atau barley setiap hari. Selepas tiga bulan, kadar gula darah dan insulin puasa menurun sebanyak 9–13% lebih banyak untuk peserta yang diberikan barli berbanding dengan yang makan biji-bijian dan oatmeal.

Serbaguna dan Mudah Ditambah ke Diet Anda

Barli adalah sangat murah dan sangat mudah untuk ditambah ke dalam makanan anda. Oleh kerana kandungan seratnya yang tinggi, barli dapat menjadi alternatif yang baik untuk biji-bijian yang lebih halus.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakannya sebagai lauk dan bukannya pasta putih. Barli juga merupakan alternatif yang baik untuk hidangan nasi putih seperti pilaf atau risotto.

Ia juga boleh ditambahkan ke sup, sumbatan, rebusan, salad dan roti atau dimakan sebagai sebahagian daripada sarapan bijirin panas penuh dengan khasiat barli. Anda juga boleh membeli roti gandum yang mengandungi barli. Untuk sentuhan unik, tambahkan barli ke pencuci mulut.

Secara keseluruhan, barli adalah cara yang baik untuk meningkatkan kesihatan anda. Ini adalah bijirin yang sangat serba boleh dengan profil nutrien yang mengagumkan.

Sumber artikel :

https://www.healthline.com/nutrition/barley-benefits

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a33667216/barley-health-benefits/

Summary
Khasiat Barli yang Mengagumkan Kesihatan Anda
Article Name
Khasiat Barli yang Mengagumkan Kesihatan Anda
Description
Apabila dimakan sebagai gandum penuh, khasiat barli adalah tinggi dalam sumber serat, molibdenum, mangan dan selenium yang sangat kaya. Ini juga mengandungi sejumlah besar tembaga, vitamin B1, kromium, fosfor, magnesium dan niasin.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: