mimpi ketika mengandung

Gangguan tidur ketika hamil merupakan perkara biasa yang acap kali menjadi bual bicara ibu-ibu mengandung. Hal ini adalah disebabkan perubahan fisiologi seperti kerap kencing atau pergerakan bayi dalam kandungan. Namun, apa yang lebih unik atau instimewa adalah perubahan pola mimpi ketika mengandung.

Ada yang hanya menganggap mimpi adalah mainan tidur, tetap ada juga yang menganggap mimpi ini sebagai sesuatu petanda yang bakal dihadapi oleh ibu tersebut.

Perbezaan Mimpi Ketika Mengandung dan Biasa

Bermimpi adalah bahagian tidur yang normal dan sihat. Tetapi semasa mengandung, anda mungkin melihat perbezaan kekerapan dan jenis mimpi yang anda miliki. Berikut merupakan senarai yang merangkumi perubahan mimpi biasa yang dialami semasa mengandung:

  • Mimpi yang lebih jelas

Sebilangan orang biasanya mempunyai mimpi yang jelas semasa tidur nyenyak. Ini dapat merangkumi mimpi dengan emosi yang kuat, kuat dan gambaran yang jelas, dan mimpi ini mungkin kelihatan seperti benar-benar berlaku.

Tetapi walaupun mimpi yang jelas dapat terjadi pada siapa saja, kehamilan mencetuskan lebih banyak jenis mimpi ini. Daripada gambar kabur yang hampir tidak dapat anda satukan, mimpi ini kelihatan seperti realiti. Anda mungkin terbangun dari mimpi ini dan memerlukan masa untuk membezakan antara mimpi dan kenyataan.

  • Lebih kerap bermimpi

Sebilangan wanita hamil percaya bahawa mereka mempunyai lebih banyak mimpi ketika mengandung. Ada kemungkinan mereka benar-benar bermimpi lebih banyak dalam kitaran tidur 8 jam, mungkin disebabkan oleh tidur lebih lama setiap hari. Kehamilan boleh menyebabkan keletihan. Semakin banyak anda tidur, semakin banyak kemungkinan anda bermimpi.

  • Mimpi yang berkaitan dengan kehamilan atau keibuan

Membawa bayi mungkin sesuatu yang sering anda fikirkan setiap hari, jadi tidak menghairankan bahawa pemikiran itu berlaku semasa anda tidur juga. Ini bermaksud mimpi tentang bayi anda yang sudah dilahirkan atau mimpi untuk mengandung bayi anda. Sebilangan wanita juga mempunyai mimpi untuk bayi mereka bercakap dengan mereka, mimpi untuk menamakan bayi mereka, dan mimpi mengenai jantina bayi mereka.

  • Lebih mudah untuk ingat kembali mimpi

Semasa mengandung, mungkin lebih mudah bagi anda untuk mengingat kembali beberapa mimpi anda. Sebelum mengandung, mungkin anda sukar mengingati impian anda pada waktu pagi. Anda mungkin yakin bahawa anda sama sekali tidak bermimpi. Ini semua boleh berubah semasa kehamilan apabila anda mengalami mimpi yang lebih besar ketika bangun tidur.

  • Mimpi Buruk

Ada juga kemungkinan mengalami mimpi buruk semasa hamil. Mimpi buruk kehamilan tidak biasa dan ini biasanya disebabkan oleh emosi anda. Ini boleh menjadi ketakutan atau kegelisahan mengenai kelahiran atau sesuatu yang berlaku pada bayi.

Mimpi buruk ini boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Anda mungkin bermimpi untuk menjatuhkan bayi anda atau kehilangan bayi . Atau, jika anda pernah keguguran pada masa lalu, anda mungkin mempunyai mimpi tentang perkara ini berulang. Mimpi tentang kehilangan atau terperangkap juga biasa berlaku semasa kehamilan. Jenis mimpi ini adalah perkara biasa, tetapi tidak kurang menyedihkan dan menyusahkan.

Mengapa Mimpi Berubah Ketika Mengandung

Hormon yang turun naik semasa mengandung boleh memberi kesan yang luar biasa pada tubuh anda. Ini kerana perubahan hormon beberapa wanita hamil mengalami perubahan mood.

Selain itu, perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan rasa letih semakin meningkat, yang bermaksud anda cenderung tidur lebih kerap dan oleh itu mempunyai lebih banyak mimpi. Beberapa teori menunjukkan bahawa bermimpi adalah bagaimana anda menyimpan kenangan.

Dan dalam banyak cara, mimpi bertindak sebagai terapi. Mimpi dapat membantu anda memproses maklumat dan memahami emosi anda dengan lebih baik. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa pengalaman kehamilan yang sangat emosional dapat menghasilkan mimpi yang lebih kerap dan tidak dapat dilupakan.

Jenis-Jenis Mimpi

Antara mimpi yang kerap menjadi perhatian para ibu hamil unutk mengetahu tafsirannya adalah seperti berikut.

  • Mimpi melahirkan haiwan

Mimpi ini adalah normal terutamanya di trimester pertama. Binatang atau haiwan ini dianggap sebagai suatu makhluk yang menjadi tanda tanya, di mana kelahiran bayi pada masa mendatang adalah satu misteri. Ada yang mentafsir bagaimana rupa, tingkah laku dan sahsiah bayi tersebut bergantung kepada haiwan yang dimimpi.

  • Mimpi berenang atau berdiri di tengah lautan

Lautan ini dianggap sebagai ruangan Rahim yang dilindungi oleh air ketuban di mana aktiviti berenang ini diibaratkan sebagai suatu proses si ibu untuk bertemu Bersama bayi dalam kandungannya.

  • Mimpi gigi tercabut atau patah

Tekanan emosi yang dialami sewaktu membawa kandungan selama 9 bulan merupakan perkara yang sangatlah kerap kali berlaku. Jadi, jika seseorang ibu mengandung yang bermimpi giginya tercabut atau patah, ini bermaksa si ibu tersebut berasa begitu tertekan dengan kehidupan sehariannya ketika mengandung ketika itu.

Setiap apa yang dimimpikan bergantung kepada inidividu yang mentafsir dan menerima tafsiran tersebut. Baik atau buruk maksud mimpi tersebut, kehidupan harus diteruskan seperti biasa. Bagi mengurangkan tekanan, setiap mimpi dianggap sebagai sesuatu yang positif, kelak kesihatan si ibu dan bayi mampu terjaga.

SUMBER :

https://www.parents.com/pregnancy/my-life/sleep/common-pregnancy-dreams-and-whats-really-behind-them

https://www.sleepfoundation.org/pregnancy/how-pregnancy-affects-dreams

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-dreams#why-do-they-change

Summary
Ketahui maksud mimpi-mimpi ketika mengandung
Article Name
Ketahui maksud mimpi-mimpi ketika mengandung
Description
Gangguan tidur ketika hamil merupakan perkara biasa yang acap kali menjadi bual bicara ibu-ibu mengandung. Hal ini adalah disebabkan perubahan fisiologi seperti kerap kencing atau pergerakan bayi dalam kandungan. Namun, apa yang lebih unik atau instimewa adalah perubahan pola mimpi ketika mengandung.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: