Now Reading
Ketahui 8 Jenis Haiwan Peliharaan Yang Boleh Dibela Di Rumah!

Ketahui 8 Jenis Haiwan Peliharaan Yang Boleh Dibela Di Rumah!

haiwan peliharaan

Haiwan peliharaan terbaik adalah haiwan yang boleh menjadi sahabat baik manusia. Terdapat banyak jenis haiwan peliharaan yang sesuai untuk anda dan menjadi pelengkap kehidupan anda.

Pilihan haiwan kesayangan anda harus berdasarkan jenis haiwan yang sesuai dengan keperibadian anda, sesuai dengan gaya hidup anda, dan sesuai dengan keperluan anda.

Berikut adalah 8 jenis haiwan peliharaan yang boleh anda bela di rumah.

1. Anjing

The 30 Cutest Dog Breeds - Most Adorable Dogs and Puppies

Kebaikan memelihara anjing adalah ia dapat merapatkan ikatan antara anak anda dan haiwan. Anjing mempunyai sifat yang lembut dan penyayang, dan mereka boleh menjadi sahabat baik di dalam dan di luar rumah.

Memiliki anjing boleh mendorong anak anda untuk keluar dan bermain, kerana anjing juga memerlukan senaman yang mencukupi. Anjing sangat setia kepada pemiliknya. Tetapi terdapat juga kekurangan membela anjing iaitu ia boleh menjadi haiwan peliharaan dengan kos pemeliharaan yang tinggi. Mereka memerlukan banyak penjagaan dan latihan.

2. Kucing

Why Do Cats Hate Water? | Britannica

Kucing memang comel, dan dapat disatukan dengan senang dengan seluruh ahli keluarga yang lain. Kelebihan membela kucing mungkin tidak menyenangkan seperti anjing, tetapi mereka tetap menjadi teman baik jika anda mahukan haiwan kesayangan. Membela kucing memerlukan kos yang rendah, ini kerana mereka pandai menjaga kebersihan diri.

Tetapi kucing adalah makhluk bebas, ia tidak seperti anjing, kucing tidak selalu setia kepada pemiliknya dan mungkin lari dari semasa ke semasa. Terdapat juga peluang yang lebih tinggi untuk anak anda dijangkiti alahan daripada kucing berbanding anjing. Ini adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sekiranya ingin membela kucing.

3. Burung

Bird People Share: "What do you wish you knew before getting a parrot?” –  Pet Birds by Lafeber Co.

Burung tidak hanyamempunyai warna yang terang, menarik, dan senang dilihat, tetapi mereka juga membawa kegembiraan dalam rumah tangga. Sebilangan kanak-kanak tidak suka menyentuh haiwan secara fizikal, tetapi suka melihatnya dari jauh.

Burung adalah peneman yang sempurna untuk kanak-kanak seperti itu. Suara dan melodi yang dikeluarkan oleh burung boleh menjadi daya tarikan bagi kanak-kanak, dan kebanyakan burung tidak mengancam orang lain. Burung juga boleh duduk di dalam sangkar mereka tanpa masalah.

Keburukan membela burung adalah kesukaran untuk mengendalikan dan melatih burung sebab ia amat memerlukan masa dan kesabaran, dan penting bagi anda untuk memiliki sifat-sifat tersebut. Burung dapat membuat kekacauan di dalam sangkar mereka, dan membersihkan sangkar mereka adalah tugas yang membosankan.

4. Ikan

The Top 12 Pet Fish Species for Beginners - Animal Magnetism LA

Ikan merupakan haiwan peliharaan yang senyap dan tenang. Ikan juga dapat menambahkan keindahan di rumah anda. Maka, kelebihan membela ikan peliharaan di rumah dapat menjadikan anak-anak tertentu lebih suka haiwan kesayangan yang lebih tenang, sehingga mereka dapat menjaganya dengan sepenuh hati.

Ikan adalah salah satu haiwan peliharaan terbaik untuk dibela kerana yang diperlukan hanyalah air bersih dan makanan secara berkala. Sebilangan ikan berwarna terang juga dapat menarik minat anak anda dan menghiburkan mereka.

Tetapi, ia adalah penting untuk memastikan bahawa anda memberi makanan yang tepat kepada ikan anda, dan memberi makan dengan jumlah yang betul mengikut keperluan jenis ikan yang dibela.]. Membersihkan bekas atau tangki sekali sekala diperlukan untuk mengelakkan penumpukan sisa makanan, najis, dan kuman.

5. Hamster

Russian Hamster Vs. Hamster Wheel! | Pets: Wild At Heart | BBC Earth -  YouTube

Kebanyakkan pangsapuri yang tidak membenarkan penduduknya membela haiwan biasanya membenarkan hamster, dan mereka adalah haiwan peliharaan yang ideal sekiranya anda duduk di pangsapuri, apartment, ataupun kondominium.

Ini kerana mereka tidak memerlukan banyak ruang. Mereka tenang, bersih, dan rendah kos penyelenggaraan. Sebilangan besar penghidap alergi juga dapat hidup dengan selesa dengan hamster di rumah kerana hamster mudah dijinakkan dengan pengendalian biasa. Keperluan untuk membela hamster adalah sangkar 2 kaki yang dilengkapi dengan roda latihan, tempat tidur, tempat persembunyian, makanan, dan air.

6. Guinea pig

Uncovering the Origin of the Domesticated Guinea Pig – News

Guinea pig sangat suka bersosial dan biasanya mudah dikendalikan. Mereka mengeluarkan suara “mengecewakan” sebagai suara vokal mereka tetapi suara tersebut tidaklah terlalu keras sehingga mengganggu jiran tetangga di tempat tinggal anda.

Sangkar mereka juga berukuran tidak terlalu besar. Sekurang-kurangnya, guinea pig ini memerlukan sangkar yang mempunyai saiz 2 kaki x 3 kaki. Ketinggian sangkar tidak perlu terlalu tinggi kerana mereka tidak cenderung untuk memanjat.

Mereka juga sangat sukakan masa mereka di luar sangkar yang selalunya digunakan untuk bersosial, menjelajah, dan bermain. Seperti haiwan peliharaan lain yang anda izinkan berkeliaran di rumah anda, pastikan tidak ada wayar atau peralatan kayu yang terdedah kerana mereka kadang kala cenderung untuk menggigit.

7. Arnab

What should your rabbit's diet look like? - Protexin Vet

Terdapat hampir 50 baka arnab yang suka dipelihara oleh manusia sebagai haiwan kesayangan. Sebilangan besar adalah arnab yang sesuai dijadikan binatang kesayangan kerana mudah untuk dijaga.

Arnab adalah pilihan yang sesuai untuk anda yang tinggal di pangsapuri kerana arnab boleh dilatih dengan mudah dan agak pendiam. Banyak orang membiarkan arnab mereka berkeliaran bebas di kediaman mereka, yang merupakan cara yang baik bagi arnab untuk bersenam.

Satu kelemahan dalam membela dan menjaga arnab adalah mereka suka mengunyah dan menggali. Anda perlu memeriksa rumah anda dengan memastikan bahawa tidak ada tali yang terdedah dan hanya membiarkan arnab berkeliaran di bilik yang tidak mempunyai karpet atau bebas permaidani.

8. Kura-kura

Jual kura kura brazil/res hiasan kolam | Shopee Indonesia

Haiwan peliharaan ini mungkin menjadi ahli tertua keluarga anda, dan juga yang paling bijak.

Kura-kura adalah makhluk yang tenang, lembut, dan damai. Kanak-kanak mudah terpesona dengan kura-kura, dan mereka sering berbual panjang dengan mereka kerana kura-kura dapat bertahan dalam satu posisi untuk jangka masa panjang.

Seekor kura-kura memerlukan pelbagai keadaan persekitaran yang ditetapkan untuk kelangsungan hidupnya. Kura-kura juga mempunyai jangka hayat yang luar biasa, jadi ada kemungkinan anak anda akan masih menjaganya walaupun anak anda yang dulunya kecil, kini sudah pun berada di peringkat sekolah menengah! Sekiranya anak anda berumur kurang dari lima tahun, elakkan kura-kura kerana diketahui menyebarkan kuman salmonella.

Kesimpulannya, dengan mempunyai haiwan peliharaan dapat mengajar kita banyak perkara mengenai kehidupan dan interaksi sosial. Haiwan peliharaan kecil lebih mudah dijaga dan anak anda juga dapat belajar mengendalikannya dengan cara yang betul. Buatlah pilihan yang bijak sebelum anda membela apa-apa jenis haiwan sekalipun.

Source:

https://animal-world.com/encyclo/information/types-of-pets.php

https://parenting.firstcry.com/articles/10-of-the-best-pets-to-consider-for-your-kids

https://www.thesprucepets.com/exotic-pets-for-apartment-living-1238589

https://thezebra.org/2020/08/03/puppy-essentials-everything-you-need-for-a-new-puppy/

https://cdn.britannica.com/22/206222-131-E921E1FB/Domestic-feline-tabby-cat.jpg

https://lafeber.com/pet-birds/wp-content/uploads/2020/04/gamaliel-troubleson-u9PsLITXMCQ-unsplash-e1587001975887.jpg

error: Content is protected !!