Ketahui 20 nama bunga untuk si kecil anda!

nama bunga

Sekiranya anda mencari nama bayi bunga untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan, kami mempunyai senarai nama yang paling menarik beserta makna di sebaliknya.

  1. Lily

Nama Bahasa Inggeris ini adalah simbol kesucian dan kesucian, seperti bagaimana bayi kecil anda masuk ke dunia. Lily boleh menjadi nama panggilan untuk Lillian atau Lilliana jika anda mencari pilihan yang lebih formal. Lily kini adalah salah satu nama bayi yang paling popular di England dan Wales.

2. Rose

Nama botani yang menawan ini berasal dari Latin, mempunyai banyak variasi. Anda boleh menamakan anak perempuan anda Rosetta, Rosalie atau Rosemary dan memanggilnya Rose sebagai nama singkatan.

3. Leilani

“Bunga syurga” dari Hawaii, Leilani adalah nama manis untuk bayi perempuan yang anda sayangi. Pastikan anda membawanya ke Hawaii suatu hari nanti.

4. Azalea

Berasal dari Bahasa Inggeris, nama ini bermaksud “bunga”, tetapi ini bukan jenis bunga yang biasa-biasa. Ia berwarna merah jambu cerah, yang mana menjadikan nama ini sangat tepat untuk gadis kecil anda yang comel. Azaleas mekar pada musim bunga, jadi kami mencadangkan nama ini untuk bayi yang lahir pada bulan Mei.

5. Melati /Yasmin

Bunga putih kecil ini dikenali kerana kehalusannya dan baunya yang wangi. Parsi dan Puteri Jasmine dari Disney klasik Aladdin adalah salah satu pembawa terkenalnya.

6. Bellerose

‘Bellerose’ berasal dari Perancis dan dalam Bahasa Perancis Lama, ini bermaksud ‘rose yang indah’. Ia adalah pilihan yang bagus untuk bayi.

7. Dianella

Dianella adalah nama tumbuhan kecil yang tumbuh di Australia. Ia juga seiras akan bunga ungu.

8. Flora

Nama ini berasal dari nama Latin ‘Flos’ dan ia bermaksud ‘bunga’. Nama itu juga milik Dewi Rom musim bunga.

9. William

Sweet William hadir dalam warna putih, merah jambu, ungu dan merah dan tumbuh dalam kelompok yang indah. Siapa yang tahu nama Putera William itu sebenarnya berasal daripada bunga?

10. Indigo

Nama ini berasal dari pewarna biru tua yang berasal dari tanaman indigo. Ini menarik untuk gadis atau lelaki.

11. Heather

Sambutlah Heather kecil anda ke dunia dan saksikannya berkembang maju, sama seperti tanaman ungu berbunga ini. Di Scotland, tanaman ini tumbuh di tanah tandus dan secara tidak langsung menghidupkan kawasan berbatu.

12. Ren

Ren adalah pilihan yang bagus untuk bayi anda. Dalam bahasa Ireland ia bermaksud “teratai” dan dalam bahasa Jepun ia bermaksud “teratai”. Bunga teratai suci itu melambangkan kelahiran semula dalam budaya Mesir kuno dan umat Buddha melihatnya sebagai tanda kebangkitan rohani.

13. Aster

Nama Yunani ini sesuai untuk bintang kecil anda kerana maksudnya. Bunga aster kelihatan serupa dengan bunga daisy, tetapi berwarna cerah seperti magenta dan ungu. Juga, bunga ini terkenal dengan tarikan rama-rama!

14. Hana

Dalam bahasa Jepun, ‘Hana’ bermaksud ‘bunga’. Dalam bahasa Arab, ia bermaksud ‘diberkati’. Nama itu juga dianggap sebagai bentuk nama Hannah yang bermaksud ‘rahmat’ atau ‘nikmat’.

15. Susan

‘Susan’ berasal dari bahasa Ibrani dan erti namanya adalah ‘lily anggun’.

See Also

16. Tulip

‘Tulip’ adalah nama Parsi dan maksud nama itu adalah ‘turban’. Ia biasanya bermaksud ‘cinta sempurna’.

17. Zaria

‘Zaria’ berasal dari bahasa Arab. Nama itu berasal dari kata ‘Zahrah’ dan bermaksud ‘mawar’.

18. Zaynab

Nama itu berasal dari bahasa Arab. Ini adalah nama pokok berbunga dan bermaksud ‘keindahan dan rahmat’.

19. Daisy

Nama yang menawan ‘Daisy’ berasal dari perkataan Inggeris Lama yang bermaksud ‘Day’s eye’ dan bunga itu mewakili kesegaran dan tenaga.

20. Camellia

‘Camellia’ bermaksud ‘Bunga Kamel’ dan nama eksotiknya berasal dari bahasa Latin. Ia juga dianggap sebagai pengganti bunga untuk gadis ‘Amelia’.

Sumber:

https://www.todaysparent.com/pregnancy/baby-names/beautiful-flower-names-for-your-baby/

https://parenting.firstcry.com/articles/60-flower-names-for-girls/

error: Content is protected !!