Now Reading
Kerap Kencing Ketika Hamil: Apa Yang Perlu Dibuat?

Kerap Kencing Ketika Hamil: Apa Yang Perlu Dibuat?

kerap kencing ketika hamil

Untuk kebanyakan wanita hamil di luar sana, kerap kencing ketika hamil adalah salah satu tanda awal kehamilan. Hormon akan merangsang buah pinggang anda untuk mengembang dan menghasilkan lebih banyak air kencing, yang secara tidak langsung membantu badan anda untuk membuang sisa tambahan dengan lebih cepat.

Malah, apabila bayi anda bertambah besar, berat badannya mungkin akan menekan pundi kencing anda yang membuatkan anda kerap pergi ke tandas. Walaupun ia agak memenarkan, namun anda tidak perlu bimbang tentang perkara ini kerana ia merupakan perkara normal untuk ibu hamil.

Kekerapan Kencing Mengikut Trimester

 • Trimester Pertama

Perubahan hormon pada awal kehamilan membawa kepada peningkatan aliran darah dan cecair di dalam badan. Di samping itu, ginjal anda menggunakan tahap yang paling tinggi dan berfungsi dengan baik untuk membuang sisa dari badan anda. Trimester pertama juga melihat rahim mula tumbuh dan menekan pundi kencing yang membuatkan buah pinggang anda bekerja dengan lebih kerap untuk mengosongkannya.

Sekiranya anda tidak kerap kencing pada trimester pertama kehamilan, anda tidak perlu risau. Hal ini kerana, kerap membuang air kecil kemungkinan besar akan berlaku selepas beberapa minggu kehamilan anda.

 • Trimester Kedua

Semasa hamil, badan anda akan mula menyesuaikan diri dengan perubahan baru. Pada masa yang sama, rahim anda yang tumbuh naik ke rongga perut, menghilangkan tekanan dari pundi kencing anda. Oleh itu, anda akan tidak akan mengalami kerap kencing ketika hamil lebih lebih lagi semasa trimester kedua ini.

 • Trimester Ketiga

Kekerapan kencing biasanya kembali pada trimester ketiga kerana rahim dan bayi anda yang sedang membesar tenggelam ke dalam pelvis dan akan menekan pundi kencing sekali lagi.

 • Selepas bersalin

Kelahiran bayi akan membantu untuk melegakan tekanan dari pundi kencing anda dan juga keinginan untuk kencing. Tetapi, badan anda masih memerlukan masa untuk pulih. Kebiasaannya, anda akan memerlukan masa 8 hingga 12 minggu untuk sistem kencing anda kembali seperti sebelumnya sebelum kehamilan anda.

Punca Kerap Kencing Bagi Wanita Hamil

Walau bagaimanapun, kerap membuang air kecil boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Semasa kehamilan, kencing yang kerap boleh membawa maksud berikut.

 • Jangkitan pundi kencing

Kekerapan kencing adalah salah satu tanda jangkitan saluran kencing (UTI) atau jangkitan pundi kencing. Mungkin terdapat bakteria dalam air kencing anda tanpa menunjukkan sebarang gejala. Tetapi UTI boleh menunjukkan gejala lain seperti sakit, terbakar, ingin kencing lagi sebaik sahaja anda kencing, darah dalam air kencing atau demam.

 • Diabetes kehamilan

Diabetes kehamilan adalah bentuk diabetes yang muncul semasa kehamilan dan hilang setelah kelahiran bayi. Ia berkembang apabila terdapat terlalu banyak gula dalam darah.

Peningkatan air kencing adalah salah satu tanda diabetes kehamilan. Gejala lain adalah rasa dahaga dan keletihan. Gejala ini juga khas untuk kehamilan, jadi sukar untuk membezakannya.

 • Punca lain

Antara punca lain yang kerap kencing ialah:

 1. Minum banyak air
 2. Mengambil kafein terlalu banyak
 3. Berat badan bertambah terlalu banyak
 4. Ubat yang mempunyai kesan sampingan yang membuang air dari badan
 5. Masalah kesihatan atau kecederaan yang mempengaruhi sistem kencing atau kawasan pelvis anda

Cara Menangani Kekerapan Kencing

Sebenarnya, tidak ada cara untuk menghentikan kekerapan kencing ketika hamil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengatasi kencing yang kerap semasa mengandung.

 • Minum cecair secukupnya.

Anda mungkin akan kurangkan minum air kerana anda risau untuk ke bilik air berulang kali. Namun, anda perlu menghidrat badan anda. Apabila anda kencing, anda kehilangan lebih banyak cecair melalui air kencing anda, jadi anda tidak mahu mengurangkan pengambilan cecair anda untuk cuba menghentikan kencing yang kerap. Anda harus terus minum sekurang-kurangnya lapan gelas air atau cecair sihat yang lain setiap hari.

 • Minum cecair pada waktu siang.

Ia amat meletihkan jika anda harus bangun berkali-kali pada waktu malam untuk kencing. Oleh itu, untuk mengurangkan kencing pada waktu malam, anda boleh mencuba memenuhi matlamat pengambilan cecair harian anda dengan minum lebih banyak cecair pada waktu pagi dan petang. Apabila waktu tidur semakin hampir, anda boleh minum lebih sedikit.

 • Jauhi kafein.

Kafein adalah diuretik. Ia mengeluarkan air dari badan anda. Anda lebih cenderung menggunakan bilik mandi setelah minum minuman berkafein. Jadi, lebih baik jika anda mengehadkan pengambilan kopi, teh, dan soda. Anda boleh memilih minuman bebas kafein.

 • Bersandar ke hadapan ketika anda kencing.

Semasa anda kencing, anda perlu condongkan badan ke hadapan. Bersandar ke hadapan dapat membantu anda mengosongkan pundi kencing dengan lebih sempurna.

 • Mengawal berat badan.

Menambah berat badan terlalu banyak memberi tekanan tambahan pada pundi kencing anda.

 • Elakkan sembelit.

Apabila najis duduk di dalam perut anda, ia mengambil ruang yang banyak di dalam perut anda. Namun, agak susah untuk mengelakkan sembelit, tetapi anda boleh melakukan yang terbaik untuk makan dengan betul, minum cecair yang cukup, melakukan sedikit senaman dan mendapatkan cukup serat.

 • Ketahui tanda-tanda UTI dan cara mencegahnya.

Perhatikan badan anda sama ada terdapat berlakunya gejala UTI. Untuk mengelakkan jangkitan, anda harus segera ke tandas ketika anda ingin kencing, cuba mengosongkan pundi kencing anda sepenuhnya semasa anda pergi, menjaga kawasan peranakan anda dan selalu lap dari depan ke belakang.

 • Mendapatkan rehat yang cukup.

Bangun pada waktu malam untuk perjalanan yang kerap ke bilik mandi boleh mengganggu tidur yang berkualiti dan menyebabkan keletihan pada siang hari. Tidur sebentar jika mungkin, atau sekurang-kurangnya cuba duduk dan berehat dengan kaki anda selama beberapa minit pada siang hari.

Konklusinya, kerap kencing ketika hamil adalah perkara normal untuk para ibu hamil di luar sana. Ibu hamil lebih-lebih lagi ibu yang baru pertama kali mengandung tidak perlu risau akan keadaan ini. Walau bagaimanapun, anda boleh dapatkan pandangan doktor jika anda mahukan kepastian.

Sumber:

https://www.parents.com/pregnancy/my-body/aches-pains/pregnancy-and-urination/

https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/pregnancy-symptoms/article/frequent-urination-during-pregnancy

https://www.verywellfamily.com/frequent-urination-in-pregnancy-4177475

error: Content is protected !!