Now Reading
Keradangan Hempedu ‘Kolesistitis; (Cholecystitis) – Punca, Simptom, Diagnosis, Faktor Risiko, Komplikasi, Rawatan dan Langkah Pencegahan

Keradangan Hempedu ‘Kolesistitis; (Cholecystitis) – Punca, Simptom, Diagnosis, Faktor Risiko, Komplikasi, Rawatan dan Langkah Pencegahan

Keradangan Hempedu

Pundi hempedu adalah kantung kecil yang terletak di bawah hati. Pundi hempedu menyimpan hempedu yang dihasilkan oleh hati. Keradangan hempedu juga boleh berlaku. Selepas makan, pundi hempedu kosong dan rata, seperti belon yang kempis. Sebelum makan, pundi hempedu mungkin dipenuhi hempedu dan saiz kira-kira sebesar pir kecil.

Sebagai tindak balas kepada isyarat, pundi hempedu memerah hempedu yang tersimpan ke dalam usus kecil melalui satu siri tiub yang dipanggil saluran. Hempedu membantu mencerna lemak, tetapi pundi hempedu itu sendiri tidak penting. Mengeluarkan pundi hempedu dalam individu yang tidak sihat biasanya menyebabkan masalah yang tidak dapat diperhatikan dengan kesihatan atau pencernaan namun mungkin ada risiko kecil cirit-birit dan ketidakserapan lemak.

 

Simptom Keradangan Hempedu Kolesistitis

Tanda-tanda dan gejala kolesistitis mungkin termasuk:

 • Kesakitan yang teruk di bahagian atas abdomen kanan atau tengah anda
 • Rasa sakit yang merebak ke bahu kanan atau belakang
 • Terlalu lembut apabila  atas perut anda  disentuh
 • Loya
 • Muntah
 • Demam

Tanda dan gejala Kolesistitis sering berlaku selepas makan, terutamanya yang besar atau berlemak.

 

Punca Keradangan Hempedu Kolesistitis

Kolesistitis berlaku apabila pundi hempedu anda menjadi radang. Keradangan  hempedu boleh disebabkan oleh:

 • Batu karang. Selalunya, kolesistitis adalah hasil daripada zarah keras yang terbentuk di dalam pundi hempedu anda (batu karang). Batu karang boleh menyekat tiub (saluran saraf) yang mengalir hempedu apabila ia meninggalkan pundi hempedu. Hempedu yang dibuat menyebabkan keradangan.
 • Tumor. Tumor boleh mengelakkan hempedu daripada mengalir keluar dari pundi hempedu anda dengan betul, menyebabkan pembentukan hempedu yang boleh mengakibatkan kolesistitis.
 • Penyumbatan saluran hempedu. Bentuk melengkuk atau parut saluran hempedu boleh menyebabkan penyumbatan yang mengakibatkan kolesistitis.
 • Jangkitan. AIDS dan jangkitan virus tertentu boleh menyebabkan keradangan pundi hempedu.
 • Masalah pembuluh darah. Penyakit yang sangat parah boleh merosakkan saluran darah dan menurunkan aliran darah ke pundi hempedu, yang menyebabkan kolesistitis.

 

Diagnosis Keradangan Hempedu Kolesistitis

Ujian dan prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis keradangan hempedu termasuk:

 • Ujian darah. Doktor anda boleh mengarahkan untuk melakukan ujian darah untuk mencari tanda-tanda jangkitan atau tanda-tanda masalah pundi hempedu.
 • Ujian pengimejan yang menunjukkan pundi hempedu anda. Ultrabunyi perut, ultrabunyi endoskopik, atau pemeriksaan tomografi berkomputer (CT) boleh digunakan untuk membuat gambar pundi hempedu anda yang mungkin mendedahkan tanda-tanda kolesistitis atau batu di saluran empedu dan pundi hempedu.
 • Pemeriksaan yang menunjukkan pergerakan hempedu melalui badan anda. Pemeriksaan asid iminodiacetic hepatobiliari (HIDA) menjejaki pengeluaran dan aliran hempedu dari hati anda ke usus kecil anda dan menunjukkan penyumbatan. Pemeriksaan HIDA melibatkan penyuntikan pewarna radioaktif ke dalam badan anda, yang melekat pada sel-sel penghasil hempedu supaya dapat dilihat kerana ia bergerak dengan hempedu melalui saluran hempedu.

 

Faktor Risiko Keradangan Hempedu Kolesistitis

Mempunyai batu karang adalah faktor risiko utama untuk mengembangkan kolesistitis.

 

Komplikasi  Keradangan Hempedu Kolesistitis

Kolesistitis boleh mengakibatkan beberapa komplikasi serius, termasuk:

 • Jangkitan dalam pundi hempedu. Jika hempedu membesar di dalam pundi hempedu anda, ia akan menyebabkan kolesistitis, kemudian hempedu boleh dijangkiti.
 • Kematian tisu pundi hempedu. Kolesistitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan tisu di pundi hempedu mati (gangren). Ia adalah komplikasi yang paling biasa, terutama di kalangan orang tua, mereka yang menunggu untuk mendapatkan rawatan dan mereka yang menghidap diabetes. Hal ini boleh mengakibatkan luntur dalam pundi hempedu, atau ia boleh menyebabkan pundi hempedu anda pecah.
 • Kumbahan pundi hempedu. Luntur (perforasi) dalam pundi hempedu anda boleh menyebabkan pembengkakan pundi hempedu, jangkitan atau kematian tisu.

 

Langkah Pencegahan Keradangan Hempedu Kolesistitis

Anda boleh mengurangkan risiko keradangan hempedu dengan mengambil langkah-langkah berikut untuk mencegah batu karang:

 1. Kurangkan berat badan perlahan-lahan. Kehilangan berat badan yang cepat boleh meningkatkan risiko batu karang. Jika anda perlu menurunkan berat badan, berhasrat untuk kehilangan 1 atau 2 paun (0.5 hingga kira-kira 1 kilogram) seminggu.
 2. Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan berlebihan membuatkan anda lebih cenderung untuk menghidap batu karang. Untuk mencapai berat badan yang sihat, anda perlu mengurangkan kalori dan meningkatkan aktiviti fizikal anda. Anda perlu mengekalkan berat badan yang sihat dengan meneruskan pemakanan yang baik dan bersenam.
 3. Pilih diet yang sihat. Diet yang tinggi lemak dan rendah serat boleh meningkatkan risiko batu karang. Untuk menurunkan risiko anda, pilih diet yang tinggi dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh.

 

Rawatan Keradangan Hempedu Kolesistitis

Rawatan untuk kolesistitis biasanya memerlukan anda untuk berada di hospital bagi mengawal keradangan hempedu anda. Kadangkala, pembedahan diperlukan.

Di hospital, doktor anda akan mengawal tanda-tanda dan gejala anda. Rawatan termasuk:

 • Berpuasa. Anda mungkin tidak dibenarkan makan atau minum pada mulanya untuk mengambil tekanan dari pundi hempedu yang meradang.
 • Cecair melalui vena di lengan anda. Rawatan ini membantu menghalang dehidrasi.
 • Antibiotik untuk melawan jangkitan. Sekiranya pundi hempedu anda dijangkiti, doktor anda mungkin akan mengesyorkan antibiotik.
 • Ubatan sakit. Ini boleh membantu mengawal rasa sakit sehingga keradangan dalam pundi hempedu anda lega.
 • Prosedur untuk membuang batu-batu. Doktor anda boleh melakukan prosedur yang dipanggil retrograd endoskopik kolangiopankreatografi (ERCP) untuk membuang mana-mana batu yang menyekat salur hempedu atau saluran sistik.

Gejala anda berkurangan dalam dua atau tiga hari. Walau bagaimanapun, keradangan pundi hempedu sering akan kembali. Kebanyakan orang dengan keadaan itu akhirnya memerlukan pembedahan untuk mengeluarkan pundi hempedu.

Pembedahan pembuangan pundi hempedu dipanggil  kolesistektomi. Biasanya, ia adalah prosedur yang sedikit invasif, melibatkan beberapa pemotongan kecil di perut anda (kolesistektomi laparoskopik). Prosedur terbuka, di mana percikan panjang dibuat di perut anda, jarang diperlukan.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867#:~:text=Cholecystitis%20(ko%2Dluh%2Dsis,your%20small%20intestine%20(bile).

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172067

https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-chloecystitis

https://www.healthline.com/health/acute-cholecystitis#:~:text=Acute%20cholecystitis%20is%20an%20inflammation,think%20you%20have%20acute%20cholecystitis.

error: Content is protected !!