kentut faraj

Kentut faraj, atau “queefing,” terjadi ketika udara terperangkap di dalam vagina. Apabila udara yang terperangkap, dan dilepaskan dari vagina, boleh menyebabkan bunyi yang menyerupai dengan bunyi kentut dari rektum. Ini adalah perkara yang biasa, dan jarang merupakan tanda masalah kesihatan yang serius. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi kejadian yang tidak diingini, atau mungkin merupakan gejala keadaan perubatan yang perlu dirawat jika perlu.

Punca Kentut Faraj

Ia adalah penting untuk mengetahui punca terjadi kentut faraj, kerana ia dapat membantu doktor anda apabila dijumpai. Wanita boleh mengalami kentut faraj yang mungkin disebabkan oleh:

Aktiviti seksual: Aktiviti seksual adalah penyebab biasa kentut faraj. Pergerakan zakar masuk dan keluar dari vagina kadang-kadang boleh menyebabkan udara masuk dan kemudian terperangkap. Apabila otot anda tegang akibat orgasme atau ketika zakar dikeluarkan, maka gas akan dilepaskan. Ini boleh menyebabkan bunyi  dan rasa seperti gelembung.

Seks oral juga boleh menyebabkan udara masuk ke dalam faraj juga. Beberapa bentuk seks kasar boleh menyebabkan kentut faraj, tetapi juga boleh menyebabkan pneumoperitoneum spontan, iaitu ketika udara berkumpul dan terperangkap di bawah diafragma anda. Ini boleh menyebabkan sakit dada atau perut.

Masalah berkaitan lantai pelvis: Kurang kajian mengenai kentut faraj, mungkin kerana ia tidak berbahaya dan hanya boleh menyebabkan rasa malu sekali-sekala. Walau bagaimanapun, beberapa masalah lantai pelvis dikaitkan dengan peningkatan risiko kentut faraj.

Keadaan dan faktor umum yang berkaitan dengan gas vagina termasuk:

 • ketidakselesaan kencing;
 • prolaps organ pelvis;
 • inkontinensia tinja; dan
 • otot lantai pelvic yang lemah disebabkan oleh kelahiran anak, berat badan berlebihan, usia, atau ketegangan usus yang berlebihan

Senaman: Pergerakan semasa bersenam boleh menyebabkan udara terperangkap di dalam faraj. Wanita sering melaporkan kentut faraj semasa melakukan aktiviti fizikal tertentu, seperti yoga.

Kehamilan atau menopaus: Sebilangan wanita melaporkan lebih banyak episod kentut faraj semasa kehamilan atau menopaus.

Kelahiran anak: Kelemahan lantai pelvis boleh terjadi akibat kelahiran anak dan boleh menyebabkan kentut faraj. Kadang-kala lantai pelvis yang sangat lemah juga boleh mengakibatkan prolaps organ vagina atau pelvis, di mana bahagian saluran vagina anda menonjol dari pembukaan vagina. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor anda jika anda mungkin mengalami keadaan ini

Kolonoskopi atau pembedahan: Prosedur tertentu, seperti kolonoskopi, dapat mengagihkan semula udara di dalam badan anda dan boleh menyebabkan kentut faraj.

Fistula faraj:

Fistula faraj adalah saluran berongga yang tidak normal di antara faraj anda dan organ perut atau pelvis dalaman yang lain. Ini adalah punca yang berpotensi menyebabkan kehadiran gas vagina yang tidak berkaitan langsung dengan aktiviti seksual. Terdapat pelbagai jenis fistula faraj. Ini berdasarkan kedudukan lubang atau kulitk koyak berada di dalam faraj dan organ yang bersambung dengan salurannya. Fistula perlu ditangani oleh doktor dan dirawat sebaiknya.

Jenis fistula faraj yang paling sering dilihat dikenali sebagai fistula vesicovaginal. Lubang untuk jenis ini adalah di antara pundi kencing dan vagina anda. Berikut adalah senarai jenis fistula lain dan di mana kulit koyak berlaku di faraj:

 • Fistula ureterovaginal berlaku di antara vagina dan ureter, yang memindahkan air kencing ke pundi kencing anda dari buah pinggang anda;
 • Fistula rektovaginal berlaku di antara faraj dan rektum (berhampiran hujung usus besar). Ia juga boleh disebabkan oleh pembedahan pelvis, barah pelvis, rawatan radiasi di sekitar pelvis untuk merawat barah pelvis, atau dari penyakit Crohn atau kolitis ulseratif (kedua-duanya adalah jenis penyakit radang usus). Fistula jenis ini sering menyebabkan kentut faraj, terutamanya apabila ia berlaku selepas kelahiran anak;
 • Fistula enterovaginal berlaku di antara usus kecil dan vagina;
 • Fistula kolovaginal berlaku di antara usus besar dan vagina. Ini adalah jenis fistula yang jarang berlaku dan sering disebabkan oleh penyakit diverticular; dan
 • Fistula uretrovaginal berlaku di antara vagina dan uretra, yang merupakan tiub yang menghantar air kencing keluar dari badan anda.

Simptom akibat Fistula

Gas faraj adalah salah satu gejala fistula faraj. Gejala lain bergantung pada ukuran dan jenis fistula yang anda ada, tetapi berikut adalah beberapa gejala yang perlu dicari:

 • najis jenis cecair keluar  melalui air kencing anda;
 • kencing atau keputihan yang mempunyai bau yang tidak menyenangkan;
 • jangkitan vaginitis atau jangkitansaluran kencing yang kerap berlaku;
 • inkontinensia najis dan kencing;
 • cirit-birit;
 • ketidakselesaan atau kesakitan di dalam dan sekitar faraj dan rectum;
 • seks yang menyakitkan;
 • loya; dan
 • sakit perut

Pencegahan dan Rawatan

Dalam kebanyakan kes, tidak ada cara sebenarnya untuk mencegah kentut faraj, namun ia tidak perlu “rawatan”. Biasanya, satu-satunya gejala kentut faraj adalah bunyi dan sensasi udara terperangkap meninggalkan faraj anda, yang biasanya tidak menyakitkan.

Sekiranya kentut faraj tidak hilang secara semula jadi, cuba mencangkung ke bawah, terutamanya semasa membuang air kecil, dan ia dapat membantu udara yang terperangkap keluar. Sekiranya kentut faraj adalah akibat ketegangan, cuba berehat dan melakukan pernafasan mendalam yang biasnya dapat membantu.

Sekiranya kentut faraj bermasalah anda sebaiknya mengelakkan aktiviti seksual dan senaman. Elakkan penggunaan produk wanita, seperti tampon, juga dapat membantu mengurangkan risiko.

Satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa kebanyakan kes kentut faraj bermula selepas kelahiran anak secara vagina. Walaupun cara “rawatan” ini tidak disokong oleh penyelidikan langsung, sebuah kajian terhad mendapati bahawa penggunaan alat pessary, sejenis alat bulat yang duduk di dalam vagina untuk membantu menyokong tisu yang terkesan dengan prolaps organ pelvis, dapat mengurankan gejala kentut faraj.

Latihan Kegel yang terkenal juga dapat meningkatkan kekuatan otot-otot dasar pelvis, dan dapat mengurangkan kemungkinan kentut faraj.

Sumber artikel :

https://www.healthline.com/health/vaginal-gas

https://www.everydayhealth.com/vaginal-flatulence

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319558#common-natural-causes

Tagged: