Now Reading
Kencing Sakit: Punca Dan Alternatif Untuk Merawatnya

Kencing Sakit: Punca Dan Alternatif Untuk Merawatnya

Dysuria atau lebih dikenali sebagai kencing sakit ialah istilah yang menggambarkan ketidakselesaan semasa membuang air kecil. Kesakitan ini mungkin berasal dari pundi kencing, uretra, atau perineum. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing ke luar badan anda.

Untuk lelaki yang mempunyai zakar, kawasan antara skrotum dan dubur dikenali sebagai perineum, manakala bagi wanita yang mempunyai faraj, perineum adalah kawasan antara dubur dan bukaan vagina.

Dysuria adalah gejala kesakitan, ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil. Ia lebih biasa terjadi kepada wanita berbanding lelaki. Namun, ia lebih biasa terjadi kepada lelaki yang lebih tua daripada lelaki yang lebih muda.

Apakah Punca Dysuria Yang Menyakitkan?

Terdapat beberapa keadaan perubatan dan faktor luaran yang boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan termasuk:

 • Jangkitan saluran kencing

Kencing yang menyakitkan adalah tanda biasa jangkitan saluran kencing (UTI). UTI boleh berlaku akibat jangkitan bakteria atau disebabkan oleh radang saluran kencing.

Uretra, pundi kencing, ureter, dan ginjal membentuk saluran kencing anda. Ureter adalah tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing. Keradangan pada mana-mana organ ini boleh menyebabkan kesakitan semasa buang air kecil.

Orang yang mempunyai faraj lebih cenderung mengalami UTI daripada orang yang mempunyai zakar. Ini kerana uretra lebih pendek pada mereka yang mempunyai faraj. Uretra yang lebih pendek bermaksud bahawa bakteria mempunyai jarak yang lebih pendek untuk menempuh pundi kencing.

 • Jangkitan kelamin (STI)

Seseorang juga mungkin mengalami kesakitan ketika membuang air kecil sekiranya anda mendapat jangkitan kelamin (STI). Beberapa STI yang boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan termasuk herpes genital, gonorea, dan klamidia.

Orang yang aktif secara seksual harus diuji untuk STI kerana penyakit ini jarang mempunyai simptom.

 • Prostatitis

Seseorang yang mengalami kencing yang menyakitkan mugnkin kerana prostatitis. Keadaan ini adalah keradangan kelenjar prostat. Ini adalah penyebab utama pembakaran kencing, menyengat, dan ketidakselesaan.

 • Cystitis

Penyebab lain kencing yang menyakitkan adalah cystitis atau keradangan pada lapisan pundi kencing. Cystitis interstitial (IC) juga dikenali sebagai sindrom pundi kencing yang menyakitkan. Ini adalah jenis cystitis yang paling biasa. Gejala IC termasuk kesakitan dan kelembutan di kawasan pundi kencing dan pelvis. Dalam beberapa kes, terapi radiasi boleh menyebabkan sakit pundi kencing dan kencing. Keadaan ini dikenali sebagai cystitis radiasi.

 • Uretritis

Uretritis menunjukkan bahawa uretra telah meradang, biasanya disebabkan oleh jangkitan oleh bakteria. Uretritis sering menyebabkan kesakitan semasa membuang air kecil dan juga boleh menyebabkan peningkatan keinginan untuk membuang air kecil.

 • Epididimitis

Kencing yang menyakitkan juga boleh disebabkan oleh epididimitis atau keradangan epididimis pada mereka yang mempunyai zakar. Epididimis terletak di bahagian belakang testis dan menyimpan dan memindahkan sperma dari testis.

 • Penyakit radang pelvis (PID)

PID boleh mempengaruhi tiub fallopio, ovari, serviks, dan rahim. Ia boleh menyebabkan sakit di perut, seks yang menyakitkan dan kencing yang menyakitkan. PID adalah jangkitan serius yang biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria awal pada vagina yang kemudian bergerak ke organ pembiakan.

 • Uropati obstruktif

Uropati obstruktif adalah apabila penyumbatan pada ureter, pundi kencing atau uretra yang menyebabkan air kencing mengalir kembali ke buah pinggang. Penyebabnya berbeza-beza, tetapi penting untuk mendapatkan bantuan perubatan apabila gejala muncul. Manakala uretra yang ketat boleh menyebabkan penyempitan di uretra dan menyebabkan masalah serupa dengan kencing sakit.

 • Batu karang

Seseorang mungkin sukar membuang air kecil dengan selesa jika mereka menghidap batu karang. Batu ginjal adalah jisim bahan keras yang terdapat di saluran kencing.

 • Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu seperti untuk rawatan barah dan beberapa antibiotik boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan sebagai kesan sampingan.

 • Produk kebersihan

Kencing yang menyakitkan boleh terjadi bukan disebabkan oleh jangkitan malah ia juga boleh disebabkan oleh produk yang anda gunakan di kawasan genital. Sabun, losyen, dan mandi buih boleh merengsakan tisu faraj terutamanya. Pewarna dalam pencuci pakaian dan produk kelengkapan lain juga boleh menyebabkan kerengsaan dan menyebabkan kencing yang menyakitkan.

Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Berjumpa Doktor?

Setiap orang mungkin mengalami kencing yang menyakitkan dari semasa ke semasa. Seseorang harus berjumpa dengan doktor mereka sekiranya kesakitannya berterusan, dan mereka juga mengalami gejala seperti yang berikut:

 • Darah dalam air kencing, yang biasanya akan kelihatan merah jambu, coklat, atau merah
 • Sakit di bahagian sisi atau belakang
 • Sakit yang berpanjangan melebihi 24 jam
 • Pelepasan luar biasa dari zakar atau faraj
 • Demam

Sekiranya orang dewasa mengalami demam yang lebih tinggi daripada 103 ° F, mereka harus mendapatkan rawatan perubatan kecemasan.

Seseorang tidak boleh mengabaikan kesakitan ketika membuang air kecil. Seorang doktor sering dapat membantu mengenal pasti rawatan yang akan mengurangkan kesakitan.

See Also
Anlene Gold

Apakah Pilihan Rawatan Untuk Merawat Dysuria?

Pilihan rawatan untuk merawat air kecil yang menyakitkan bergantung kepada penyebabnya. Beberapa contoh rawatan merangkumi:

 • Merawat UTI dengan antibiotik. UTI teruk yang mempengaruhi buah pinggang mungkin memerlukan antibiotik intravena.
 • Mengubati prostatitis dengan antibiotik. Seseorang boleh mengambilnya sehingga 12 minggu jika mereka mempunyai prostatitis bakteria kronik. Rawatan prostatitis lain yang mungkin termasuk ialah anti-radang bebas, urut prostat, mandi air panas, dan ubat-ubatan yang dikenali sebagai alpha-blocker yang berfungsi untuk melemaskan otot-otot di sekitar prostat.
 • Mengelakkan penggunaan sabun yang keras atau produk kimia lain berhampiran alat kelamin yang berpotensi menyebabkan kerengsaan. Gejala seseorang sering hilang dengan cepat apabila kerengsaan kimia adalah penyebabnya.

Penjagaan di rumah untuk membuang air kecil yang menyakitkan sering merangkumi pengambilan ubat anti-radang OTC, seperti ibuprofen.

Doktor akan sering mendorong seseorang untuk minum lebih banyak cecair kerana ini mencairkan air kencing, menjadikannya tidak menyakitkan untuk keluar. Rehat dan minum ubat seperti yang diarahkan biasanya dapat membantu melegakan kebanyakan gejala.

Bagaimana Seseorang Dapat Mengelakkan Kencing Yang Menyakitkan?

Terdapat perubahan yang dapat anda lakukan untuk gaya hidup anda untuk membantu meredakan penyakit ini. Antaranya ialah:

 • Jauhi pencuci dan peralatan mandian wangi untuk mengurangkan risiko kerengsaan anda.
 • Gunakan kondom atau kaedah penghalang lain semasa melakukan aktiviti seksual.
 • Ubah diet anda untuk menghilangkan makanan dan minuman yang boleh mengganggu pundi kencing (seperti makanan yang sangat berasid, kafein, dan alkohol)
 • Kekal terhidrasi dengan baik.

Sumber

https://www.healthline.com/health/urination-painful#prevention

https://www.webmd.com/women/dysuria-causes-symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323105#treatment

error: Content is protected !!