hematuria

Hematuria adalah istilah perubatan untuk darah dalam air kencing anda.

Beberapa keadaan dan penyakit yang berlainan boleh menyebabkan hematuria. Ini termasuk jangkitan, penyakit buah pinggang, barah, dan gangguan darah yang jarang berlaku. Darah mungkin kelihatan dalam jumlah yang amat sedikit sehingga anda tidak dapat mengesan dengan mata kasar.

Sebarang darah di dalam air kencing boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius, walaupun hanya berlaku sekali. Anda dinasihatkan untuk tidak mengabaikan hematuria yang boleh menyebabkan keadaan semakin serius seperti barah dan penyakit buah pinggang yang semakin teruk, jadi anda harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

Doktor anda dapat menganalisis air kencing anda dan memerintahkan ujian pengimejan untuk menentukan penyebab hematuria dan merancang rawatan yang sesuai.

Apakah jenis-jenis kencing berdarah (Hematuria)?

Terdapat dua jenis hematuria utama: Hematuria kasar dan Hematuria mikroskopik.

Hematuria kasar

Sekiranya terdapat cukup darah di dalam air kencing anda sehingga air kencing anda berwarna merah jambu atau merah, atau terdapat bintik-bintik darah yang kelihatan, anda mempunyai “hematuria kasar”

Hematuria mikroskopik

Apabila anda tidak dapat melihat darah kerana jumlahnya sangat kecil, anda mempunyai “hematuria mikroskopik”. Hanya ujian makmal yang mengesan darah atau melihat sampel air kencing di bawah mikroskop yang dapat mengesahkan hematuria mikroskopik.

Hematuria kasar menghasilkan air kencing berwarna merah jambu, merah atau cola kerana adanya sel darah merah. Hanya sedikit darah sahaja yang diperlukan untuk menghasilkan air kencing merah, dan pendarahan biasanya tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, pembekuan darah di dalam air kencing anda adalah amat menyakitkan.

Apa yang menyebabkan kencing berdarah (hematuria)?

Terdapat banyak kemungkinan anda mendapat hematuria. Dalam beberapa kes, darah mungkin berasal dari sumber yang berbeza.

Darah mungkin muncul di dalam air kencing jika berasal dari vagina, ejakulasi, atau dari membuang air besar. Sekiranya darah benar-benar masuk ke dalam air kencing anda, ada beberapa kemungkinan penyebabnya;

Jangkitan

Jangkitan adalah salah satu penyebab hematuria yang paling biasa. Jangkitan boleh berlaku di dalam saluran kencing, pundi kencing, atau di buah pinggang anda.

Jangkitan berlaku apabila bakteria masuk ke dalam uretra, tiub yang membawa air kencing keluar dari badan dari pundi kencing. Jangkitan boleh berpindah ke pundi kencing sampai ke buah pinggang anda. Ia sering menyebabkan kesakitan dan anda akan kerap membuang air kecil. Mungkin terdapat hematuria kasar atau mikroskopik.

Batu Karang

Punca lain darah dalam air kencing adalah batu karang di pundi kencing atau buah pinggang. Ini adalah disebabkan oleh kristal yang terbentuk dari mineral dalam air kencing anda dan boleh berkembang di dalam buah pinggang atau pundi kencing anda.

Batu karang yang besar boleh menyebabkan penyumbatan yang sering mengakibatkan hematuria dan kesakitan yang amat ketara.

Pembesaran prostat

Untuk lelaki pertengahan umur dan lebih tua, penyebab hematuria yang agak biasa adalah prostat yang membesar. Kelenjar ini betul-betul berada di bawah pundi kencing dan berhampiran dengan uretra.

Apabila prostat bertambah besar, keadaan ini yang sering terjadi pada lelaki pertengahan umur, ia akan menekankan uretra dan menyebabkan masalah pembuangan air kecil dan dapat mengelakkan pundi kencing daripada kosong sepenuhnya. Ini boleh mengakibatkan jangkitan saluran kencing (UTI) dengan adanya darah di dalam air kencing.

Jangkitan saluran kencing

Ini berlaku apabila bakteria memasuki badan anda melalui uretra dan membiak di pundi kencing anda. Gejala boleh merangkumi keinginan berterusan untuk membuang air kecil, sakit dan rasa terbakar ketika membuang air kecil, dan kencing yang sangat berbau.

Bagi sesetengah orang, terutama orang dewasa yang lebih tua, satu-satunya tanda penyakit adalah darah mikroskopik dalam air kencing.

Penyakit buah pinggang

Penyebab yang jarang untuk melihat darah dalam air kencing adalah penyakit buah pinggang. Ginjal yang berpenyakit atau meradang boleh menyebabkan hematuria. Penyakit ini boleh berlaku sendiri atau ia sebagai sebahagian daripada penyakit lain, seperti diabetes.

Pada kanak-kanak berumur 6 hingga 10 tahun, gangguan ginjal glomerulonefritis pasca-streptokokus juga boleh menyebabkan hematuria. Gangguan penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi jika jangkitan strep tidak dirawat dalam masa satu hingga dua minggu. Kini ia jarang sekali berlaku kerana antibiotik dapat merawat jangkitan strep dengan cepat.

Kanser

Kanser pundi kencing, ginjal, atau prostat boleh menyebabkan darah dalam air kencing. Ini adalah gejala yang sering berlaku pada kes barah yang lanjut yang mungkin tidak ada tanda-tanda masalah pada awalnya.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan hematuria. Ini termasuk:

 • Penisilin;
 • Aspirin;
 • Pengencer darah seperti heparin dan warfarin (Coumadin);
 • Siklofosfamid, yang merupakan ubat yang digunakan untuk merawat penyakit barah yang tertentu; dan
 • Ubat julap Elax.

Punca yang kurang biasa

Terdapat beberapa penyebab hematuria lain yang kurang biasa. Ini termasuk gangguan darah yang jarang berlaku seperti anemia sel sabit, sindrom Alport, dan hemofilia boleh menyebabkan darah dalam air kencing.

Senaman yang berat atau tumbukan yang kuat pada buah pinggang juga boleh menyebabkan darah muncul dalam air kencing.

Bagaimana kencing berdarah (hematuria) didiagnosis?

Sekiranya anda berjumpa dengan doktor anda untuk hematuria, mereka  akan bertanya tentang sejarah perubatan yang dapat membantu doctor untuk mendiagnosis punca hematuria. Mereka akan meminta pesakit untuk memberikan sejarah perubatan, tinjauan gejala, dan senarai ubat preskripsi dan ubat yang dibeli di farmasi. Doktor juga akan bertanya mengenai keadaan perubatan semasa dan masa yang lalu.

Mereka juga akan bertanya kepada anda mengenai jumlah darah dan bila anda melihatnya semasa membuang air kecil. Mereka ingin tahu kekerapan anda membuang air kecil, tahanp kesakitan yang anda alami, jika anda melihat pembekuan darah, dan jenis ubat yang anda ambil.

Doktor anda kemudiannya akan memberi anda pemeriksaan fizikal dan mengumpulkan sampel air kencing anda untuk ujian selanjutnya. Analisis air kencing anda dapat mengesahkan kehadiran darah dan mengesan bakteria jika jangkitan adalah penyebabnya.

Doktor anda mungkin menjalani ujian pengimejan seperti imbasan CT, yang menggunakan radiasi untuk membuat imej badan anda.

Ujian lain yang mungkin dilakukan oleh doktor anda ialah cystoscopy. Ini melibatkan penggunaan tiub kecil untuk menghantar kamera ke uretra anda dan ke pundi kencing anda. Dengan kamera ini, doktor anda dapat memeriksa bahagian dalam pundi kencing dan uretra anda untuk mengetahui punca hematuria anda.

Selain itu terdapat juga Biopsi buah pinggang, dimana seorang juruteknik melihat sampel tisu ginjal di bawah mikroskop untuk tanda-tanda penyakit buah pinggang.

Bilakah anda harus mendapatkan rawatan perubatan?

Oleh kerana terdapat beberapa punca berlaku darah dalam air kencing adalah serius, anda harus mendapatkan rawatan perubatan pada kali pertama anda melihatnya. Anda tidak boleh mengabaikannya walaupun sedikit darah dalam air kencing anda.

Anda juga harus berjumpa dengan doktor anda walaupun anda tidak melihat darah dalam air kencing anda, tetapi mengalami simptom  kencing yang kerap, sukar, atau menyakitkan, sakit perut, atau sakit buah pinggang. Ini semua mungkin merupakan petunjuk hematuria mikroskopik.

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda tidak dapat membuang air kecil, melihat pembekuan darah ketika anda membuang air kecil, atau mempunyai darah di dalam air kencing anda bersama dengan satu atau lebih perkara berikut:

 • Loya;
 • Muntah;
 • Demam;
 • Menggigil; dan
 • Sakit di bahagian belakang, belakang, atau perut anda.

Apakah rawatan kencing berdarah (hematuria)?

Punca hematuria anda akan menentukan jenis rawatan yang anda terima.

Sekiranya jangkitan, seperti UTI doktor anda akan memberi antibiotik untuk membunuh bakteria penyebab jangkitan UTI anda.

Hematuria yang disebabkan oleh batu karang yang besar adalah amat menyakitkan jika dibiarkan. Ubat dan rawatan preskripsi dapat membantu anda membuang batu karang.

Doktor anda mungkin mencadangkan menggunakan prosedur yang dipanggil lithotripsy gelombang kejutan extracorporeal (ESWL) untuk memecahkan batu karang.

ESWL melibatkan penggunaan gelombang bunyi untuk memecahkan batu karang menjadi kecil yang dapat masuk ke dalam saluran pundi air kencing anda. Prosedur ini biasanya mengambil masa dalam satu jam dan boleh dilakukan di bawah anestesia ringan.

Doktor anda juga mungkin menggunakan ruang lingkup untuk membuang batu karang anda. Untuk melakukan ini, mereka memasukan satu tiub nipis yang dipanggil ureteroskop melalui uretra dan pundi kencing anda ke dalam ureter anda. Ruang lingkup ini akan dilengkapi dengan kamera untuk mencari batu karang.

Kemudianya doctor anda akan menggunakan alat khas untuk menjerat batu karang tersebut dan membuangnya. Sekiranya batu-batu itu besar, ia akan dipecahkan sebelum dikeluarkan.

Sekiranya prostat yang membesar menyebabkan hematuria anda, doktor anda mungkin akan memberi ubat, seperti penyekat alpha atau penghambat 5-alpha reduktase. Dalam kes yang lain, and mungkin perlu menjalani pembedahan.

Sekiranya doktor anda tidak dapat menemui punca hematuria semasa penilaian pertama, mereka mungkin memberitahu anda untuk menjalani pemeriksaan air kencing susulan dan pemantauan tekanan darah setiap 3 hingga 6 bulan, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko barah pundi kencing. Ini termasuk individu yang berumur 50 tahun ke atas, merokok, dan bersentuhan dengan bahan kimia industri tertentu.

Apa komplikasi yang berkaitan dengan hematuria?

Sebilangan punca darah dalam air kencing adalah serius, jadi anda harus menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala ini.

Sekiranya simptomnya disebabkan oleh barah, mengabaikannya boleh menyebabkan barah semakin serius  sehingga rawatan sukar dilakukan. Jangkitan yang tidak dirawat akhirnya boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Rawatan dapat membantu mengurangkan gejala sekiranya penyebab hematuria adalah prostat yang membesar. Mengabaikannya boleh menyebabkan anda rasa tidak selesa kerana kerap membuang air kecil, sakit teruk, dan juga barah.

Bagaimana saya boleh mencegah hematuria?

Mencegah hematuria bermaksud mencegah penyebab yang mendasarinya:

 • Untuk mengelakkan jangkitan, minum air yang banyak setiap hari, buang air kecil segera setelah hubungan seksual, dan amalkan kebersihan yang baik;
 • Untuk mengelakkan batu karang, minum banyak air dan elakkan garam yang berlebihan dalam diet anda, kurangkan makan  bayam dan kacang tanah; dan
 • Untuk mencegah barah pundi kencing, jangan merokok, batasi pendedahan anda terhadap bahan kimia, dan minum banyak air.

Sumber artikel: https://www.healthline.com/health/urine-bloody

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-  urine/symptoms-causes/syc-20353432

https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-urine-causes

https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic- diseases/hematuria-blood-urine

Tagged: