Kenapa pemakanan seimbang penting dan bagaimana mencapainya?
Pemakanan yang baik adalah penting untuk kesihatan kita dan dapat membantu kita berasa lebih, namun apakah itu diet yang baik? Selain susu ibu sebagai makanan untuk bayi, tiada satu pun makanan lain yang mengandungi semua nutrien penting diperlukan oleh tubuh untuk kekal sihat dan berfungsi dengan baik.

Pemakanan yang baik adalah penting untuk kesihatan kita dan dapat membantu kita berasa lebih, namun apakah itu diet yang baik? Selain susu ibu sebagai makanan untuk bayi, tiada satu pun makanan lain yang mengandungi semua nutrien penting  diperlukan oleh tubuh untuk kekal sihat dan berfungsi dengan baik. Atas sebab ini, pemakanan seimbang haruslah diamalkan dengan mengandungi pelbagai jenis makanan yang berbeza, untuk membantu badan mendapatkan pelbagai nutrien yang diperlukan.

Apakah itu pemakanan seimbang?

Pemakanan seimbang adalah diet yang memberi tubuh anda nutrien yang diperlukan untuk berfungsi dengan betul. Bagi mendapatkan nutrien yang betul daripada pemakanan anda, anda haruslah mengambil sebahagian besar kalori harian anda daripada:

 • buahan segar
 • sayuran segar
 • bijirin penuh
 • kekacang
 • kacang
 • protein tanpa lemak

Mari kita lihat kumpulan makanan biasa

Diet seimbang adalah kunci untuk kekal sihat. Dengan, mengikuti cara pemakanan sihat daripada piramid makanan yang betul boleh membimbing anda untuk mencapainya.

 • Makan paling banyak – Bijirin
 • Makan lebih banyak – Sayuran dan buah-buahan
 • Makan secara sederhana – Daging, ikan, telur dan alternatif (termasuk kacang kering) dan susu dan alternatif
 • Kurang makan – Lemak / minyak, garam dan gula
 • Minum jumlah cecair yang mencukupi (termasuk air, teh, sup jernih dan lain-lain) setiap hari

1. Biji-bijian

Terdapat dua sub-kumpulan: bijirin penuh dan bijirin halus. Bijirin penuh merangkumi ketiga-tiga bahagian bijirin, iaitu dedak, kuman dan endosperma. Tubuh akan memecah bijirin secara perlahan-lahan, jadi ia kurang memberi kesan pada gula darah seseorang. Selain itu, bijirin cenderung mengandungi lebih banyak serat dan protein berbanding bijirin halus. Bijirin halus diproses dan tidak mengandungi tiga komponen asal. Ia juga cenderung mempunyai kurang protein dan serat, dan boleh menyebabkan lonjakan gula darah. Sekurang-kurangnya separuh daripada pengambilan bijirin yang diambil setiap hari haruslah merangkumi bijirin seperti quinoa, oat, beras perang, barli dan soba.

2. Sayur-sayuran

Untuk mendapatkan nutrien yang mencukupi, individu haruslah memilih pelbagai jenis sayur-sayuran. Individu mungkin menikmati sayur-sayuran mentah atau dimasak. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa memasak sayur-sayuran menghilangkan sebahagian daripada nilai pemakanannya. Juga, beberapa kaedah, seperti menggoreng, boleh menambahkan lemak yang tidak sihat pada hidangan.

3. Buah-buahan

Makanan seimbang juga merangkumi banyak buah-buahan. Berbanding mendapatkan buah daripada jus, pakar pemakanan mengesyorkan anda makan buah-buahan utuh. Jus mengandungi kurang nutrien. Juga, proses pembuatannya sering menambahkan kalori kosong kerana gula tambahan. Jadi, individu haruslah memilih buah segar atau beku, atau buah-buahan dalam tin berbanding jenis pilihan lain.

4. Protein

Semua orang harus menerapkan protein padat dengan nutrien sebagai sebahagian daripada pemakanan seimbang mereka. Makanan berkhasiat termasuk daging lembu tanpa lemak, ayam dan ayam belanda, ikan, kacang, kacang polong dan kekacang. Mengeluarkan kulit dan memotong lemak yang kelihatan adalah cara mudah untuk mengurangkan jumlah lemak dan kolesterol dalam daging.

5. Produk tenusu

Produk tenusu dan soya diperkaya adalah sumber kalsium yang penting. Namun, mereka juga merupakan sumber lemak utama, jadi ianya adalah lebih baik untuk memilih bahagian kecil keju penuh lemak, dan susu serta yogurt tanpa lemak atau bebas lemak. Produk tenusu rendah lemak dan soya termasuk:

 • keju ricotta atau kotej
 • susu rendah lemak
 • yogurt
 • susu soya

Individu yang mengalami intoleransi laktosa boleh memilih produk rendah laktosa atau bebas laktosa, ataupun memilih sumber kalsium dan nutrien lain yang berasaskan soya.

Berapa banyak makanan yang diperlukan dalam pemakanan seimbang?

Pemakanan seimbang haruslah memberi kita jumlah tenaga yang betul (kalori atau ‘kilojoule’), daripada makanan dan minuman untuk mengekalkan keseimbangan tenaga. Keseimbangan tenaga adalah di mana kalori yang diambil daripada pemakanan adalah sama dengan kalori yang digunakan oleh badan. Kita memerlukan kalori ini untuk menjalankan tugas seharian seperti berjalan dan bergerak, tetapi juga untuk semua fungsi badan lain. Proses seperti bernafas, mengepam darah ke seluruh badan dan berfikir juga memerlukan kalori.

Jadi, makanan dan minuman memberikan kalori yang perlu kita guna dalam kehidupan seharian, tetapi mengambil lebihan kalori dalam jangka masa tertentu akan menyebabkan kenaikan berat badan. Ini berlaku kerana setiap kalori tambahan yang kita ambil tetapi tidak digunakan akan disimpan sebagai lemak.

Mengapa pemakanan seimbang itu penting?

Pemakanan yang seimbang adalah penting kerana organ dan tisu anda memerlukan pemakanan yang betul agar dapat berfungsi dengan berkesan. Tanpa pemakanan yang baik, tubuh anda lebih mudah mendapat penyakit, jangkitan, keletihan dan prestasi yang buruk.

Peningkatan tahap obesiti dan diabetes di dunia adalah contoh utama kesan diet yang buruk dan kurang bersenam. Beberapa penyebab utama kematian secara langsung dipengaruhi oleh diet yang:

Di samping itu, pemakanan seimbang memberi anda banyak faedah untuk jangka pendek dan jangka panjang. Ini termasuk:

 1. Mencegah penyakit dan jangkitan – Apabila anda mengambil pelbagai vitamin, mineral dan nutrien lain, anda akan meningkatkan sistem ketahanan badan dan membantu mencegah penyakit seperti kanser, penyakit jantung, diabetes dan strok.

 1. Meningkatkan kesihatan mental – Mendapatkan campuran nutrien yang betul dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan dan kegelisahan. Malah,  menjaga diri dengan pemakanan seimbang adalah penting kerana anda mengambil langkah untuk mendapatkan kesihatan mental yang baik.

 1. Baik untuk pertumbuhan – Makanan seimbang sangat penting untuk kanak-kanak dan remaja. Dalam proses pertumbuhan, ianya penting untuk menerima nutrien yang betul supaya sel-sel dibina dan dijaga serta tumbuh pada kadar yang betul.

 1. Bantu mengawal berat badan – Sebilangan besar individu pada suatu ketika mungkin ingin menurunkan berat badan atau menambah berat badan dan pemakanan seimbang membantu anda mengawal berat badan dan mengekalkannya dari masa ke masa. Ia mungkin agak sukar menjalani diet penurunan berat badan selama-lamanya. Jadi pemakanan seimbang adalah satu-satunya cara untuk mengawal berat badan secara sihat dalam jangka masa panjang.

Bagaimana untuk mencapai pemakanan seimbang

Mencapai makanan seimbang boleh dilakukan dengan mengimbangkan kualiti dan kuantiti makanan yang dimakan. Terdapat lima faktor utama yang membentuk diet seimbang:

 • Pemakanan mesti mencukupi, dengan menyediakan jumlah nutrien penting serta serat dan kalori yang mencukupi,.
 • Pemakanan seimbang dapat dilakukan apabila anda tidak mengambil satu nutrien dengan mengorbankan nutrien lain, tetapi memperoleh jumlah nutrien yang serupa.
 • Kawalan kalori diperlukan agar jumlah tenaga yang anda dapat daripada nutrien adalah sama dengan jumlah tenaga yang anda habiskan semasa aktiviti seharian.
 • Kesederhanaan bermaksud tidak makan secara berlebihan, tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit. Anda boleh mencuba ‘diet suku suku separuh’ yang menjadi terkenal sekarang.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/balanced-diet

https://2012books.lardbucket.org/books/an-introduction-to-nutrition/s06-02-what-is-nutritional-balance-an.html

https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/healthydiet/healthybalanceddiet.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324093#the-5-food-groups

https://innovativehealthandwellness.net/5-reasons-why-it-is-important-to-have-a-balanced-diet/

Tagged: