Now Reading
Kenapa nyamuk suka saya? 5 hacks rumah untuk mengelakkan diri terancam oleh perosak yang terkenal? Helah pakar ini akan memastikan mereka terkawal di (dan sekitar) rumah anda

Kenapa nyamuk suka saya? 5 hacks rumah untuk mengelakkan diri terancam oleh perosak yang terkenal? Helah pakar ini akan memastikan mereka terkawal di (dan sekitar) rumah anda

Kenapa nyamuk suka saya? Anda boleh bertanya kepada diri sendiri soalan ini jika anda pernah mengalami gigitan – atau anda telah menghabiskan musim ini untuk merawat gatal-gatal yang merengsa.

Ini 7 Sebab Kenapa Anda Selalu Jadi Mangsa Gigitan Nyamuk - IMPIANA

Jika anda telah membaca tentang cara menghilangkan nyamuk, berkemungkinan anda dan rumah anda sudah kurang menarik kepada perosak yang paling menjengkelkan musim panas. Walau bagaimanapun, walaupun dengan kaedah pencegahan yang betul, anda tidak dijamin perlindungan. Dan walaupun penting untuk mengetahui perkara yang menjauhkan nyamuk – adalah sama penting untuk mengetahui apa yang menarik serangga ini – dan, akibatnya, perkara yang perlu dielakkan untuk kekal bebas gigitan sepanjang musim mereka.

KENAPA NYAMUK SUKAKAN SAYA?
Cara utama nyamuk mencari mangsa manusia adalah dengan bau peluh. ‘Menurut pelbagai kajian, nyamuk tertarik secara khusus oleh unsur peluh seperti asid laktik dan ammonia,’ kata Nicholas Martin, pengasas Pest Control Hacks.

Begitu juga, Mike Duncan, jurulatih dan pengurus jaminan kualiti di Truly Nolen of America(dibuka dalam tab baharu), mengukuhkan tarikan mereka untuk berpeluh. Dia mengatakan bahawa ‘nyamuk tertarik kepada orang yang berpeluh’ – bersama mereka yang mempunyai suhu badan yang lebih tinggi. Oleh itu, bersenam di luar semasa musim utama nyamuk mungkin lebih baik dielakkan.

Mike menjelaskan bahawa kajian juga mencadangkan bahawa nyamuk tertarik kepada orang yang mempunyai jenis darah O dan mereka yang meminum jenis alkohol tertentu. ‘Yang ini mungkin mengejutkan, tetapi nyamuk cenderung tertarik kepada orang yang minum bir,’ kata Mike.

Anda juga mungkin tahu bahawa terdapat warna yang menarik nyamuk masuk ke dalam rumah – ton gelap yang paling ketara seperti hitam, biru laut dan merah.

5 CARA RUMAH UNTUK MENJAUHI NYAMUK


Melabur dalam tumbuhan penghalau nyamuk adalah salah satu cara estetik untuk menghalang perosak di rumah anda. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak helah yang diluluskan pakar untuk mendapatkan semula kawalan ke atas rumah anda selagi nyamuk tinggal di situ.

 1. TAMBAHKAN MINYAK PATI KE DALAM MANDIAN ANDA

Anda mungkin tahu terdapat beberapa bau yang menghalang nyamuk – jadi tidak dapat dielakkan bahawa menambahkannya ke dalam mandian anda mempunyai faedahnya.

Nicholas mengesyorkan membawa minyak pati, seperti lemon, dan lavender, ke dalam rutin mandi anda – untuk menikmati faedah terapeutik dan penghalau perosaknya. ‘Petua ini datang kepada kami dari India, di mana banyak wilayah dipenuhi nyamuk berjangkit,’ katanya.

Lavender: Origin, Benefits, and Uses
 1. GUNAKAN KIPAS DALAM DAN LUAR
  Persoalan sama ada peminat menjauhkan nyamuk mempunyai cara untuk membahagikan pendapat pakar. Walau bagaimanapun, ramai, seperti Nicholas, berpendapat bahawa nyamuk ‘membenci apa-apa jenis angin’ – bermakna peminat terbaik anda akan membuatkan anda sejuk dan mungkin juga menghalang gigitan. Untuk keselamatan maksimum, anda harus memasang loji di kawasan peluang di rumah anda – seperti berhampiran tingkap dan pintu terbuka.
Pensonic 16 Table Fan PF-41A Kipas Meja Selangor, Malaysia, Kuala Lumpur (KL), Klang Supplier, Suppliers, Supply, Supplies | WING MING ELECTRICAL CO. SDN BHD

3. MENJAGA RUMPUT ANDA

Anda mungkin mahu mengekalkan rumput anda dipotong dan dikekalkan untuk menikmati tompok hijau yang sihat untuk baki musim panas dan awal musim luruh. Dan walaupun proses ini bagus, ia juga mempunyai faedah penghalau nyamuk.

Mike Duncan mengesyorkan agar rumput dan semak semak dipotong di sekeliling rumah anda – sambil menambah bahawa ‘nyamuk biasanya hanya akan terbang dalam jarak yang singkat untuk makan darah.’

Pemasangan Rumput Tiruan (Artificial Grass) di Orna Golf Resort Melaka
 1. ELAKKAN AIR BERTAKUNG
  Semua nyamuk sukakan air, jadi mengehadkan semua air bertakung di rumah dan taman anda adalah penting. Mark mencadangkan untuk memeriksa bekas di sekeliling perimeter rumah anda untuk menakung air untuk menghapuskan apa-apa yang mungkin menarik serangga ke ruang anda.
Serangan Aedes | Maria Firdaus

‘Ini termasuk tumbuhan pasu dengan besen tangkapan di bahagian bawah yang menampung air, yang merupakan tempat yang sesuai untuk pembiakan nyamuk,’ katanya.

 1. MELABUR DALAM PERANGKAP KIMIA DAN ELEKTRIK
  Perangkap nyamuk elektronik adalah antara cara paling berjaya untuk menghalang dan membunuh seberapa banyak serangga yang mungkin. Walaupun, jika anda lebih suka mencari sesuatu yang lebih semula jadi, Zack DeAngelis, Ketua Pegawai Eksekutif Pest Pointers, mencadangkan menggunakan penghalau serangga berasaskan DEET
PERANGKAP NYAMUK, Health & Nutrition, Insect Repellent on Carousell

error: Content is protected !!