ketam bunga

Ketam bunga merupakan salah satu makanan laut kegemaran kita! Di manakah ketam bunga ini dapat dijumpai? Ia biasanya banyak dijumpai di pantai, terutamanya di pantai Utara dan di pantai yang mempunyai rumpai laut dan rumput laut.

Walau bagaimanapun, ia tidak mudah untuk dicari. Jika ia terperangkap di dalam kolam semasa air pasang rendah, ia melecur sendiri di dalam pasir atau lumpur.Selain ketam dewasa yang lebih besar, terdapat juga banyak ketam bunga juvana yang lebih kecil yang bersembunyi di dalam rumput laut dan rumpai laut.

Ciri-ciri Ketam Bunga

Lebar badannya sepanjang 5-7cm kepada kira-kira 20cm. Badannya berbentuk kipas, sisi badannya mempunyai 9 tulang belakang putih yang terikat, saiznya meningkat dari mata di luar, dan tulang belakang terakhirnya yang mendatar sangat menonjol. Matanya tidak berjarak terlalu jauh.

Pasangan kaki terakhirnya berbentuk paddle dan berputar seperti pendorong bot, oleh itu ketam boleh berenang dengan baik dalam semua arah. Ia ialah ketam marin yang sepenuhnya dan tidak boleh hidup lama jika tiada air.

Perbezaan Antara Ketam Bunga Jantan & Betina:

Ketam bunga jantan mempunyai pincer panjang, dua kali hingga tiga kali lebih panjang daripada badan mereka Jantan juga lebih berhiasan, dengan tanda biru dan corak yang menarik pada tubuh mereka.Betina lebih disamarkan dalam kusam hijau dan coklat. Perut jantan lebih sempit dan berbentuk segi tiga, manakala perut betina lebih luas kerana ia menggunakan perut untuk membawa telurnya.

Ganti Kulit & Pasangan:

Seperti ketam yang lain, ketam bunga hanya boleh berpasangan sejurus selepas ketam betina menggantikan kulitnya. Lazimnya, ketam jantan kelihatan memegang ketam betina untuk melindunginya. Ia berlakuan sebegini adalah disebabkan sama ada ketam betina itu hendak menggantikan kulit; ataupun ia baru berpasangan dengannya dan ingin memastikan tiada ketam jantan lain mendekati ketam betina itu sebelum ia mengeruhkan cangkerang.Ketam jantan itu memindahkan spermanya ke dalam receptacle khas di dalam badan ketam betina.

Apa Makanan Yang Mereka Makan?

Ketam bunga merupakan pemangsa. Di bahagian dunia yang lain, ia telah dilaporkan makan kebanyakannya haiwan yang bergerak perlahan, dan berhabitat di bawah pantai seperti siput dan kerang, dan cacing.Ia juga boleh makan ikan, udang dan ketam lain.

Ketam Berbunga:

Sesetengah ketam bunga mungkin mempunyai ‘taman’ yang terdapat pelbagai rumpai laut hidup dan barnacles yang tumbuh pada badan, pencubit dan kaki mereka. Ketam sebegini biasanya dijangkiti oleh barnacle parasit (Thompsonia sp.)

Peranan Dalam Habitat:

Ketam bunga merupakan pemangsa. Sebaliknya, mereka dimakan oleh haiwan yang lebih tinggi dalam rantaian makanan.

Kegunaan Manusia:

Ketam bunga boleh dimakan dan menjadi hidangan kegemaran dalam kalangan rakyat Singapura. Mereka ditangkap dengan jaring atau perangkap umpan. Di Australia Barat, mereka merupakan sumber perikanan yang penting dengan 740 tan, bernilai sekitar $ 2.2 juta, dituai pada tahun 1997/98.

Jenis-jenis Ketam

Berikut adalah beberapa jenis ketam untuk anda kenali.

1. Ketam Biru

Nama Latinnya, Calinectes sapidus, bermaksud “perenang yang indah,” dan ia sememangnya berwarna biru-hijau yang indah. Mereka ialah spesis yang paling prolifik di pantai timur Amerika Syarikat, dan saiznya berubah-ubah dari 3 1/2 inch hingga 5 1/2 inch atau lebih di pasaran. Walaupun warna biru mereka ialah ciri pengenalan mereka yang paling biasa, ketam ini berwarna kemerahan apabila dimasak.

2. Ketam Dungeness

Nama Latinnya ialah Magister Kanser, ketam Dungeness ditemui di perairan pantai dari Alaska ke Baja, Mexico. Ketam besar ini biasanya berat dari 1 3/4 hingga 4 paun dan berwarna coklat atau ungu.Ia dinamakan untuk bekas bandar kecil Dungeness di Semenanjung Olimpik di negeri Washington yang pertama kali memula menuai makanan yang lazat. Secara komersial, Undang-undang telah menetapkan bahawa ketam perlu berpanjang sekurang-kurangnya 6 1/4 inch untuk dituai, dan hanya ketam jantan boleh diambil. Musim perdana adalah pada bulan-bulan musim sejuk. Dagingnya yang merah jambu adalah ranum dan manis.

3. Ketam Ladam

Nama Latinnya ialah Limulus poliphemus, ketam ini dinamakan berdasarkan persamaannya yang berbentuk seperti ladam. Ia dianggap sebagai fosil hidup, kerana telah hidup kira-kira sejak 500 juta tahun. Ia ditemui di sepanjang pantai Atlantik dari Nova Scotia ke Yucatan dan di sepanjang pantai Asia dari Jepun dan Filipina ke India. Walaupun mereka memang boleh dimakan, nisbah daging berbanding dengan cangkerang adalah kecil.

Semoga perkongsian kali ini dapat memberi nilai tambah dalam pengetahuan anda. Semoga bermanfaat!

SUMBER:

http://www.wildsingapore.com/wildfacts/crustacea/crab/portunidae/pelagicus.htm

https://www.thespruceeats.com/crab-varieties-and-types-1808801

Summary
Kenali Ketam Bunga dan Jenis Ketam yang Lain
Article Name
Kenali Ketam Bunga dan Jenis Ketam yang Lain
Description
Ketam bunga merupakan salah satu makanan laut kegemaran kita! Di manakah ketam bunga ini dapat dijumpai? Ia biasanya banyak dijumpai di pantai, terutamanya di pantai Utara dan di pantai yang mempunyai rumpai laut dan rumput laut.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: