Now Reading
Apa Itu Kemurungan? Punca, Rawatan Dan Sebagainya

Apa Itu Kemurungan? Punca, Rawatan Dan Sebagainya

Kemurungan

Kemurungan adalah gangguan emosi yang menyebabkan rasa kesedihan yang berterusan dan kehilangan minat dalam melakukan aktiviti yang berbeza. Ia juga dikenali sebagai ‘gangguan kemurungan utama’ atau ‘kemurungan klinikal’ yang boleh mempengaruhi perasaan, fikiran dan tingkah laku seseorang. Selain itu, kemurungan boleh menyebabkan pelbagai masalah fizikal dan emosi. Individu dengan penyakit ini juga mungkin mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti harian dan kadang kala berasa tidak layak untuk hidup.

Penyakit ini adalah lebih daripada sekadar kesedihan yang berlalu dan bukan sejenis kelemahan. Namun begitu, seseorang yang mengalami kemurungan tidak dapat pulih semalaman dengan mudah dan mungkin memerlukan rawatan jangka panjang. Tetapi, jangan berkecil hati kerana kebanyakan orang yang mengalami kemurungan merasa lebih baik dengan bantuan ubat, rawatan psikoterapi atau kedua-duanya sekali.

 

Punca Kemurungan

Penyebab sebenar kemurungan masih tidak diketahui. Seperti kebanyakan gangguan mental yang lain, anda boleh memahami beberapa faktor seperti:

 • Perbezaan biologi. Terdapat perubahan fizikal yang berlaku dalam otak individu yang mengalami kemurungan. Kepentingan perubahan ini masih belum dapat dikenal pasti, tetapi dari masa ke masa individu tersebut membantu mengenal pasti punca ia berlaku sebegitu.
 • Keserasian otak. Neurotransmiter adalah bahan kimia semula jadi yang dijumpai di otak dan mungkin memainkan peranan dalam kemurungan. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa perubahan dalam fungsi dan kesan neurotransmitter serta bagaimana mereka berinteraksi dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan emosi boleh memainkan peranan penting dalam kemurungan dan rawatannya.
 • Perubahan dalam keseimbangan hormon badan mungkin mempunyai peranan dalam menyebabkan atau mencetuskan kemurungan. Perubahan hormon boleh terjadi pada kehamilan selama berminggu atau berbulan selepas bersalin (postpartum). Ia juga boleh terjadi kerana masalah tiroid, menopaus atau gangguan lain.

 

Simptom Kemurungan

Walaupun kemurungan boleh berlaku hanya sekali dalam seumur hidup, biasanya, beberapa episod kemurungan masih tetap berlaku. Semasa episod ini, gejala berlaku sepanjang hari atau hampir setiap hari dan mungkin terdiri daripada:

 • Rasa kesedihan, keinginan untuk menangis, kekosongan atau putus asa.
 • Rasa kemarahan, kerengsaan atau kekecewaan walaupun untuk perkara kecil.
 • Kehilangan minat atau keseronokan dalam kebanyakan atau semua aktiviti biasa seperti hubungan seks, hobi atau sukan.
 • Gangguan tidur seperti insomnia atau terlalu banyak tidur.
 • Keletihan dan kekurangan tenaga, jadi tugas kecil juga memerlukan lebih usaha yang banyak.
 • Kurang selera makan dan kehilangan berat badan atau lebih banyak mengidam makanan dan berat badan.
 • Rasa bimbang atau gelisah.
 • Lambat semasa membuat alasan, bercakap dan melakukan pergerakan badan.
 • Rasa tidak berguna atau rasa bersalah, teringat akan kegagalan dahulu atau menolak diri sendiri.
 • Kesukaran dalam berfikir, memberi tumpuan, membuat keputusan dan mengingati perkara.
 • Berfikir secara kerap atau berulang mengenai kematian, terfikir mengenai bunuh diri, percubaan bunuh diri atau bunuh diri.
 • Masalah fizikal yang tidak dapat dijelaskan, seperti sakit belakang atau sakit kepala.

 

Diagnosis Kemurungan

Doktor boleh menentukan diagnosis kemurungan daripada yang berikut:

 • Penelitian fizikal. Doktor anda mungkin akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanyakan soalan mengenai kesihatan anda. Dalam beberapa kes, kemurungan mungkin berkaitan dengan masalah kesihatan fizikal yang tidak didiagnosis.
 • Analisis makmal. Sebagai contoh, doktor mungkin akan melakukan ujian darah yang disebut “kiraan darah lengkap” atau menganalisis kelenjar tiroid untuk memastikan ia berfungsi dengan baik.
 • Penilaian psikiatri. Ahli kesihatan mental akan meminta anda menjawab soalan tentang gejala, pemikiran, perasaan dan corak tingkah laku anda. Anda juga mungkin diminta untuk melengkapkan soal selidik untuk membantu menyelesaikan masalah ini.
 • DSM-5. Pakar kesihatan mental boleh menggunakan kriteria yang dijelaskan dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) untuk mengetahui punca kemurungan yang berlaku pada seseorang individu.

 

Faktor Risiko Kemurungan

Biasanya, kemurungan bermula semasa remaja atau antara umur 20-an hingga 30-an, tetapi ia juga boleh muncul pada bila-bila masa. Penyakit ini didiagnosis lebih banyak kepada wanita berbanding lelaki, dan mungkin juga kerana wanita lebih cenderung untuk mendapatkan rawatan.

Beberapa faktor yang dikatakan boleh meningkatkan atau mencetuskan risiko kemurungan adalah:

 • Ciri keperibadian tertentu, seperti mempunyai keyakinan diri yang rendah dan terlalu bergantung pada orang lain, sangat kritikal atau pesimis.
 • Situasi traumatik atau tekanan, seperti penderaan fizikal atau seksual, kematian atau kehilangan orang yang disayangi, hubungan yang sukar atau masalah ekonomi.
 • Keluarga terdekat yang mempunyai sejarah kemurungan, gangguan bipolar, alkoholisme atau kes bunuh diri.
 • Menjadi lesbian, gay, biseksual, transjantina atau variasi dalam perkembangan organ-organ alat kelamin yang jelas, tidak maskulin atau tidak feminin (interseksualiti) dalam persekitaran yang tidak menyokong perkara itu.
 • Sejarah gangguan kesihatan mental yang lain, seperti gangguan keresahan, gangguan makan, atau gangguan tekanan selepas trauma.
 • Penyalahgunaan minuman keras atau ubat yang diambil untuk keseronokan.
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti yang ditetapkan untuk tekanan darah tinggi atau pil tidur (berbincang dengan doktor anda sebelum menghentikan apa-apa ubat).

 

Rawatan Kemurungan

Penggunaan ubat dan rawatan psikoterapi dilihat berkesan bagi kebanyakan orang yang mengalami kemurungan. Pakar perubatan anda atau psikiatri anda mungkin akan memberikan ubat untuk melegakan gejala. Walau bagaimanapun, ramai orang yang mengalami kemurungan juga mendapat manfaat setelah berjumpa dengan ahli psikiatri, ahli psikologi atau pakar kesihatan mental yang lain.

Jika anda mengalami kemurungan yang teruk, anda mungkin perlu tinggal di hospital atau menyertai program rawatan pesakit sehingga gejala-gejala tersebut bertambah baik.

Senarai di bawah akan membantu anda mendapat lebih banyak maklumat mengenai pilihan rawatan untuk kemurungan.

– Ubat-ubatan

Banyak jenis antidepresan yang tersedia, termasuk yang disenaraikan seperti di bawah. Pastikan anda berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai kesan sampingan yang paling penting.

 • Perencat Selektif Pengambilan Semula Serotonin (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors). Bagi kemurungan pada peringkat awal, doktor biasanya menetapkan ubat jenis ini. Ubat-ubatan ini dianggap lebih selamat dan biasanya menyebabkan kesan sampingan yang kurang merisaukan berbanding anti-depresan yang lain. Selain itu, ubat jenis ini termasuklah citalopram (Celexa), eskitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil, Pexeva), sertraline (Zoloft) dan vilazodone (Viibryd).
 • Perencat Selektif Pengambilan Semula Serotonin dan Norepinefrin. Contoh-contoh perencat ini ialah duloxetine (Cymbalta), venlafaxine (Effexor XR), desvenlafaxine (Pristiq, Khedezla) dan levomilnacipran (Fetzima).
 • Atipikal anti-depresan. Ubat-ubatan ini tidak sesuai dengan mana-mana kategori anti-depresan yang lain. Mereka termasuklah bupropion (Wellbutrin XL, Wellbutrin SR, Aplenzin dan Forfivo XL), mirtazapine (Remeron), nefazodone, trazodone dan vortioxetine (Trintellix).
 • Antidepresan Tricyclic. Ubat-ubat seperti imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), amitriptyline, doxepin, trimipramine (Surmontil), desipramine (Norpramin) dan protriptyline (Vivactil) boleh menjadi sangat berkesan, tetapi biasanya menyebabkan kesan sampingan lebih serius daripada anti-depresan yang baru. Oleh itu, mereka biasanya tidak dipreskripsikan, melainkan anda telah terlebih dahulu mencuba Perencat Selektif Pengambilan Semula Serotonin dan tidak mengalami perubahan.
 • Perencat monoamine oksidas. Mereka termasuklah seperti tranylcypromine (Parnate), phenelzine (Nardil) dan isocarboxazide (Marplan) dan biasanya dipreskripsikan apabila ubat lain tidak berfungsi. Ia juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Penggunaan inhibitor jenis ini memerlukan individu mengikut diet yang ketat kerana interaksi dengan beberapa makanan seperti keju tertentu, jeruk dan anggur serta beberapa ubat-ubatan dan makanan tambahan herba boleh menjadi berbahaya (atau bahkan mematikan). Selegiline (Emsam), jenis inhibitor monoamine oksidase baru yang melekat pada kulit seperti tampalan boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih sedikit daripada inhibitor monoamine oksidase yang lain. Selain itu, ubat-ubatan ini tidak boleh digabungkan dengan Perencat Selektif Pengambilan Semula Serotonin.
 • Ubat lain. Ubat-ubatan lain boleh ditambah kepada anti-depresan untuk meningkatkan kesannya. Doktor anda mungkin mengesyorkan supaya anda menggabungkan dua anti-depresan atau menambah ubat lain seperti penstabil emosi atau anti-psikotik. Ubat perangsang atau anti-kecemasan juga boleh ditambah untuk tempoh yang singkat.

– Antidepresan dan kehamilan

Jika anda hamil atau menyusu, beberapa ubat anti-depresen mungkin menimbulkan risiko yang lebih besar kepada kesihatan janin atau bayi yang disusui. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengandung atau jika anda mempunyai bayi.

– Psikoterapi

“Psikoterapi” adalah istilah umum yang digunakan untuk merujuk kepada rawatan kemurungan melalui perbualan dengan pakar kesihatan mental berkenaan penyakit dan masalah yang berkaitan. Psikoterapi juga dikenali sebagai “terapi bercakap” atau “terapi psikologi.”

Terdapat pelbagai jenis rawatan psikoterapi yang berkesan dalam merawat kemurungan seperti terapi perilaku kognitif atau terapi interpersonal. Pakar kesihatan mental juga boleh mengesyorkan jenis terapi lain. Psikoterapi boleh membantu anda dengan perkara berikut:

 • Menyesuaikan diri dengan krisis atau kesukaran semasa yang lain.
 • Mengenal pasti pemahaman atau tingkah laku yang negatif dan menggantikannya dengan yang positif dan sihat.
 • Mengenali lebih dalam mengenai hubungan dan pengalaman peribadi anda serta mengembangkan interaksi positif dengan orang lain.
 • Mencari cara yang lebih baik untuk menghadapi dan menyelesaikan masalah.
 • Mengenal pasti masalah yang menyumbang untuk menyebabkan kemurungan dan mengubah tingkah laku yang menjadikannya lebih teruk.
 • Memulihkan perasaan dan kawalan hidup anda, serta melegakan gejala kemurungan, seperti putus asa dan kemarahan.
 • Belajar untuk menetapkan matlamat yang realistik untuk hidup anda.
 • Melatih keupayaan untuk bertolak ansur dan menerima perkara buruk yang berlaku melalui tingkah laku yang sihat.

– Format terapi alternatif

Sebagai alternatif lain, format terapi untuk kemurungan adalah sesi tatap muka di pejabat dan boleh menjadi pilihan yang berkesan untuk sesetengah orang. Terapi ini boleh disediakan contohnya, sebagai program komputer, melalui sesi dalam talian, dengan video atau buku latihan. Ahli terapi boleh membimbing program itu atau individu tersebut boleh terlibat secara separa atau sepenuhnya tanpa bantuan ahli terapi.

Sebelum anda memilih salah satu daripada pilihan ini, analisis format ini dengan ahli terapi untuk menentukan sama ada ia boleh berguna untuk anda atau tidak. Tanya juga pada ahli terapi jika dia boleh mengesyorkan sumber atau program yang dipercayai. Ianya berkemungkinan bahawa insurans anda tidak melindungi beberapa pilihan dan bukan semua pemaju dan ahli terapi dalam talian mempunyai latihan dan pengesahan yang betul.

Telefon pintar dan tablet yang ada menawarkan aplikasi kesihatan mudah alih seperti sokongan dan pendidikan umum mengenai kemurungan tidak dapat menggantikan konsultasi dengan doktor atau ahli terapi.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/8933

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007

https://www.healthline.com/health/depression

https://www.webmd.com/depression/guide/depression-symptoms-and-types

error: Content is protected !!