kelumpuhan kord suara
kelumpuhan kord suara berlaku apabila impuls saraf ke kotak suara anda (laring) terganggu.

Kelumpuhan Kord Suara berlaku apabila impuls saraf ke kotak suara anda (laring) terganggu. Keadaan ini mengakibatkan kelumpuhan otot pita suara.

Masalah ini boleh menjejaskan keupayaan anda untuk bercakap dan bernafas. Ini adalah kerana kord suara anda, yang juga dipanggil lipatan vokal berfungsi lebih daripada sekadar menghasilkan bunyi. Ia juga melindungi laluan pernafasan anda dengan menghalang makanan, minuman dan air liur anda daripada memasuki trakea anda dan mengakibatkan anda tercekik.

Punca lain yang mungkin menyebabkannya termasuklah kerosakan saraf semasa pembedahan, jangkitan virus atau kanser tertentu. Rawatan untuk Kelumpuhan kord suara biasanya melibatkan pembedahan dan terapi suara.

Simptom Kelumpuhan Kord Suara

Kelumpuhan kord vokal menghalang kord suara daripada membuka dan menutup dan mungkin menjejaskan aktiviti seperti bercakap, bernafas dan menelan. Ia juga boleh menyebabkan makanan dan cecair terhirup (disedut) ke dalam trakea dan paru-paru.

Jika hanya satu kord vokal lumpuh, suara menjadi serak dan bunyi nafas kedengaran. Biasanya, saluran pernafasan tidak disekat kerana kord di bahagian lain terbuka dengan cukup.

Apabila kedua-dua kord suara lumpuh, suara kekuatan suara dikurangkan tetapi bunyinya adalah normal. Walau bagaimanapun, ruang di antara kord yang lumpuh itu adalah sangat kecil dan saluran pernafasan tidak terbuka dengan cukup. Oleh itu, jika individu tersebut melakukan senaman yang sederhana, beliau akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan mengeluarkan bunyi nyaring (stridor) dengan setiap nafas.

Punca Kelumpuhan Kord Suara

Bagi kebanyakan kes, doktor tidak tahu apa yang menyebabkan Kelumpuhan kord suara, tetapi berikut adalah antara punca yang mungkin memainkan peranan:

 • Kecederaan pada bahagian dada atau leher: trauma boleh merosakkan saraf yang berkaitan dengan kord vokal atau laring.
 • Strok: Bahagian otak yang menghantar mesej ke laring (kotak suara) mungkin rosak disebabkan oleh strok,
 • Tumor: Tumor boleh berkembang di sekitar atau di tulang rawan, saraf atau otot kotak suara. Ia  mungkin berada di peringkat awal atau malignan (kanser)
 • Keradangan atau parut pada sendi kord vokal: Termasuklah pada ruang antara dua tulang rusuk kord suara boleh menghalang laring daripada berfungsi dengan betul. Walaupun kord vokal biasanya berfungsi dengan betul, keradangan boleh memberi tanda-tanda dan simptom  seperti Kelumpuhan Kord Suara. Sesetengah jangkitan juga boleh menyebabkan keradangan.

Tambahan lagi, Kelumpuhan Kord Vokal juga boleh menjadi idiopatik, yang bermaksud ia terjadi akibat punca yang tidak boleh dikenalpasti.

Diagnosis Kelumpuhan Kord Suara

Doktor akan cuba mencari punca Kelumpuhan Kord Suara dengan bertanya tentang semua punca yang mungkin anda alami, termasuklah pendedahan kronik kepada logam berat seperti arsenik, plumbum, dan merkuri, penggunaan ubat phenytoin dan vincristine, sejarah gangguan tisu penghubung (seperti sindrom Marfan), penyakit Lyme, sarcoidosis, Kencing Manis, dan alkoholisme.

Laryngoscopy

Di samping bertanya tentang sejarah perubatan seseorang, doktor akan mendiagnosis menggunakan kaedah Laryngoscopy. Laryngoscopy adalah pemeriksaan laring, menggunakan tiub berkamera yang nipis dan fleksibel.

– Ujian tambahan

Ujian tambahan mungkin termasuklah

 • Pengimejan resonans magnetik (MRI) atau imbasan tomografi (CT) di kepala, leher, dan dada
 • Pemeriksaan kelenjar tiroid
 • X-ray esofagus (dengan cara menelan barium)

Faktor Risiko Kelumpuhan Kord Suara

Faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mengalami Kelumpuhan Kord Suara termasuklah:

 • Pembedahan tekak atau pembedahan dada. Individu yang menjalani pembedahan pada tiroid, tekak atau bahagian atas dada mempunyai risiko kerosakan kord suara. Kadangkala tiub bernafas yang digunakan dalam pembedahan atau untuk membantu anda bernafas jika anda mengalami masalah pernafasan yang serius juga boleh merosakkan kord vokal.
 • Mempunyai keadaan neurologi. Individu yang mempunyai keadaan neurologi tertentu seperti penyakit Parkinson atau Sklerosis Berganda lebih cenderung untuk mengalami kelemahan atau kelumpuhan pada kord suara.

Rawatan Kelumpuhan Kord Suara

Rawatan Kelumpuhan Kord Suara bergantung kepada beberapa faktor termasuklah puncanya, keterukan simptom, dan tempohnya berlaku. Pesakit juga akan dinasihatkan supaya menjalani terapi suara, pembedahan atau kedua-duanya. 

Terapi suara

Terapi suara adalah sama dengan terapi fizikal untuk Kelumpuhan Kord Suara. Ahli terapi meminta pesakit melakukan senaman khas dan beberapa aktiviti lain untuk menguatkan kord vokal mereka, memperbaiki nafas dan kawalan semasa bercakap, mencegah ketegangan yang luar biasa pada otot lain berhampiran kord vokal yang terjejas dan melindungi saluran pernafasan daripada kemasukan sebarang cecair dan pepejal .

Pembedahan

Sekiranya pesakit tidak pulih sepenuhnya melalui terapi suara, doktor akan mencadangkan pembedahan. Terdapat beberapa pilihan pembedahan:

 • Suntikan ‘bulk’ – Otot kord vocal mungkin menjadi lemah akibat kelumpuhan. Pakar otolerologi (doktor pakar telinga, hidung dan tekak) akan menyuntik lemak, kolagen atau beberapa pengisi (filler) lain ke dalam kord suara.

‘Bulk’ tambahan yang disuntik yang membawa kord suara lebih dekat ke tengah-tengah laring (kotak suara), menjadikannya lebih mudah untuk otot kord bertentangan melakukan pergerakan dengan berkesan apabila pesakit batuk, menelan atau bercakap.

 • Phonosurgery (penempatan semula kord vokal) – Pembedahan ini akan membentuk semula kord vocal anda untuk meningkatkan fungsi suara.
 • Tracheotomy – Jika kedua-dua lipatan vokal (kord) terjejas dan sangat dekat satu sama lain, pernafasan akan menjadi lebih sukar kerana aliran udara yang menurun.

Doktor melakukan potongan di depan leher dan pembukaan dibuat ke dalam trakea (tenggorokan). Seterusnya, tiub pernafasan akan dimasukkan supaya pesakit dapat bernafas dengan udara yang memintas kelumpuhan kord vokal.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vocal-cord-paralysis/symptoms-causes/syc-20378873

https://www.msdmanuals.com/professional/ear-nose-and-throat-disorders/laryngeal-disorders/vocal-cord-paralysis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/188993#1

Summary
Kelumpuhan kord suara (Vocal Cord Paralysis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Kelumpuhan kord suara (Vocal Cord Paralysis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Kelumpuhan kord suara berlaku apabila impuls saraf ke kotak suara anda (laring) terganggu dan mengakibatkan kelumpuhan otot kord suara.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: