Now Reading
Kelumpuhan otot muka (Bell’s palsy) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Kelumpuhan otot muka (Bell’s palsy) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

kelumpuhan otot muka

Kelumpuhan otot muka atau ‘bell’s palsy’ boleh menyebabkan kelemahan tiba-tiba secara sementara pada otot muka anda. Ini menjadikan separuh wajah anda kelihatan seperti jatuh atau meleleh. Senyuman anda menjadi satu sisi sahaja, dan mata anda pada sebelah itu seperti tidak boleh ditutup.

Selain itu, kelumpuhan ini juga dikenali sebagai ‘facial palsy’ atau kelumpuhan muka boleh berlaku pada usia apa pun. Punca tepat yang menyebabkan keadaan ini tidak diketahui. Namun, ia dipercayai berlaku akibat pembengkakan dan keradangan saraf yang mengawal otot-otot di satu sisi muka anda. Atau, ia juga mungkin reaksi yang berlaku selepas terkenanya jangkitan virus.

Bagi kebanyakan orang, kelumpuhan otot muka ini adalah sementara. Malah, gejala biasanya mula bertambah baik dalam masa beberapa minggu, dengan pemulihan secara menyeluruh dalam tempoh enam bulan. Ada juga sebilangan kecil individu yang masih mengalami simptom palsy Bell untuk seumur hidup. Namun, jarang sekali keadaan ini menjadi berulang.

Simptom Kelumpuhan otot muka

Tanda-tanda dan gejala kelumpuhan otot muka secara tiba tiba mungkin termasuk:

 • Permulaan rasa lemah yang ringan secara pantas kepada kelumpuhan secara menyeluruh pada satu sisi muka – berlaku dalam masa beberapa jam hingga beberapa hari.
 • Muka kelihatan seperti jatuh dan sukar untuk membuat ekspresi muka, seperti menutup mata atau senyum.
 • Air liur meleleh.
 • Sakit di sekitar rahang atau di belakang telinga pada bahagian yang terjejas.
 • Sensitif terhadap bunyi di bahagian yang terjejas.
 • Sakit kepala.
 • Kurang keupayaan untuk merasa.
 • Perubahan pada jumlah air mata dan air liur yang dihasilkan.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, keadaan ‘Bell’s palsy’ ini juga boleh menjejaskan saraf di kedua-dua belah muka anda.

Punca Kelumpuhan otot muka

Saraf wajah mengawal kebanyakan otot di muka dan bahagian telinga. Ia juga melalui jurang sempit tulang dari otak ke bahagian muka.

Sekiranya saraf muka meradang, ia akan menekan ke atas tulang pipi atau mungkin tersepit dalam jurang sempit. Ini justeru boleh mengakibatkan kerosakan pada penutup pelindung saraf.

Apabila penutup pelindung saraf menjadi rosak, isyarat yang bergerak dari otak ke otot-otot di muka tidak dapat ditularkan dengan betul. Ini akan menyebabkan otot muka menjadi lemah atau lumpuh dan inilah yang terjadi dalam masalah ‘Bell’s palsy’.

Selain itu, masalah ini boleh berlaku apabila virus, biasanya virus herpes menyebabkan keradangan pada saraf. Ini adalah virus sama yang menyebabkan luka dingin dan herpes kelamin (genital herpes).

Virus lain yang dikaitkan dengan masalah kelumpuhan otot muka termasuk:

Diagnosis Kelumpuhan otot muka

Pakar telah mengatakan bahawa rawatan paling berkesan sekiranya dilakukan lebih awal, jadi pesakit harus berjumopa doktor dengan segera setelah mengalami gejala.

Diagnosis penyakit ‘Bell’s palsy’ merupakan satu proses penghapusan. Doktor akan mencari faktor keadaan lain yang mungkin menyebabkan kelumpuhan wajah, seperti tumor, penyakit Lyme atau strok.

Kemudian, doktor akan memeriksa kepala, leher dan telinga pesakit. Mereka juga akan menilai otot muka untuk menentukan sama ada saraf lain selain daripada saraf muka terjejas.

Jika semua sebab lain boleh dikecualikan, doktor akan mendiagnosisnya sebagai keadaan ‘Bell’s palsy’ atau kelumpuhan otot muka.

Namun, jika diagnosis dibuat itu masih tidak pasti, pesakit boleh dirujuk kepada pakar telinga, hidung dan tekak (ENT), atau ‘otolaryngologist’. Golongan pakar ini akan memeriksa pesakit dan boleh menetapkan ujian berikut:

 • Elektromiografi (EMG): Elektrod akan diletakkan pada muka pesakit. Mesin kemudian mengukur aktiviti elektrik saraf dan otot sebagai tindak balas kepada rangsangan. Ujian ini boleh menentukan sejauh mana kerosakan saraf, serta lokasi di mana ia berlaku.
 • Imbasan MRI, imbasan CT atau sinar-X: Ujian-ujian ini adalah bagus untuk menentukan sama ada keadaan asas lain boleh menyebabkan gejala, seperti jangkitan bakteria, patah tengkorak atau tumor.

Faktor Risiko Kelumpuhan otot muka

Keadaan ‘Bell’s palsy’ lebih kerap berlaku pada orang yang:

 • Hamil, terutamanya semasa trimester ketiga, atau berada dalam minggu pertama selepas proses kelahiran.
 • Mempunyai jangkitan pernafasan atas, seperti selesema atau selesema.
 • Menghidap diabetes.

Rawatan Kelumpuhan otot muka

Kebanyakan orang akan pulih dari masalah kelumpuhan ini dalam 1 hingga 2 bulan, terutama jika mereka masih mempunyai sedikit pergerakan dalam otot muka mereka.

Rawatan dengan hormon yang dipanggil ‘prednisolone’ dapat mencepatkan proses pemulihan. Ada kajian mendapati bahawa ‘prednisolone’ dapat mengurangkan tahap keparahan gejala dan kejadian yang sama selepas 12 bulan jika hormon itu diberikan dalam masa 72 jam selepas kejadian pertama berlaku.

Sumber: Gambar diambil daripada https://www.orak11.com/index.php/what-is-bell-palsy/

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/158863

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bells-palsy/symptoms-causes/syc-20370028

https://www.healthline.com/health/facial-paralysis

error: Content is protected !!