Kelentit (Clitoris) : Ketahui lebih banyak mengenai organ seksual ini
Bagi manusia, kelentit biasanya dikaitkan dengan nikmat seksual, walaupun peranan lainnya masih perlu diperdebatkan.

Apakah itu kelentit

Semua mamalia betina dan beberapa burung betina dan reptilia mempunyai kelentit (atau dua, seperti ular). Bagi manusia, kelentit biasanya dikaitkan dengan nikmat seksual, walaupun peranan lainnya masih perlu diperdebatkan. Malah, ia juga tidak mempunyai peranan penting dalam proses pembiakan seperti zakar atau faraj tetapi cukup untuk membuat anda berasa selesa.

Fungsi kelentit

Dengan cara tertentu, kelentit wanita dapat dibandingkan dengan zakar lelaki. Namun, tidak seperti zakar, kelentit tidak mempunyai peranan langsung dalam pembiakan.

Kelentit adalah sangat sensitif apabila disentuh kerana rangsangan seksual. Pada sesetengah wanita, kelenttit menjadi sedikit besar (atau membesar) semasa melakukan aktiviti seksual, dan tisu yang sudah sensitif ini menjadi lebih reaktif.

Sebilangan wanita tidak dapat mengalami orgasme dari penembusan sahaja. Bagi wanita-wanita itu, sentuhan kelentit dengan cara yang menyenangkan mungkin satu-satunya cara untuk mencapai tahap orgasme. Bagi wanita yang boleh mengalami orgasme melalui penembusan, merangsang kelentit dapat meningkatkan kekuatan orgasme tersebut.

Lokasi kelentit

Kelentit berada tepat di bawah titik di mana labia dalaman bertemu dan membentuk penutup kecil (sebenarnya dikenali sebagai penutup kelentit). Ia berada di atas (atau di depan, bergantung pada sudut mana anda berada) faraj dan uretra (lubang yang air kencing).

Selain itu, kelentit bukan sahaja bahagian vulva anda yang terasa seperti butang kecil. Ia terdiri daripada pelbagai bahagian:

 • kelenjar
 • badan kelentit
 • pasangan ‘crura’ dan mentol ‘vestibular’

Apa yang anda perlu perhatikan

Seperti kebanyakan organ, kelentit boleh terdedah kepada pelbagai gangguan. Ada yang sangat ringan dan boleh dirawat manakala ada juga yang lebih serius. Antara yang paling biasa termasuk:

 • Sakit kerana seks atau melancap yang kuat
 • Gatal akibat reaksi pada sabun, pembersih, atau losyen
 • Sakit akibat kecederaan pada kelentit itu sendiri atau pada vulva
 • Sakit atau gatal kerana jangkitan pada vulva atau faraj, seperti jangkitan yis atau penyakit kelamin
 • Sakit dan/ atau gatal yang berkaitan dengan kanser vulva
 • Kesakitan berkaitan dengan pembengkakan kelentit yang berterusan

Komplikasi yang berkemungkinan

Kesakitan dan ketidakselesaan pada vulva (vulvodynia) adalah penyebab biasa kesakitan kelentit, seperti kerengsaan kulit akibat ruam atau bahan kimia daripada barangan rumah. Jangkitan atau kanser yang berulang juga boleh menyebabkan rasa sakit pada kelentit. Dalam kes lain, kesakitan ini mungkin berkaitan dengan penyakit kronik yang mendasari kawasan tubuh yang lain. Punca lain termasuklah jangkitan yis pada faraj dan penyakit kelamin.

Tambahan pula, pembesaran kelentit biasanya terjadi disebabkan rangsangan seksual, tetapi ada beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kelentit anda terus membesar untuk jangka masa yang lebih lama. Ini biasanya tidak membimbangkan melainkan anda mula berasa tidak selesa, sakit, atau tertekan. Gejala ini mungkin terjadi disebabkan jangkitan atau masalah perubatan.

Seterunsya, kesakitan kelentit sahaja jarang menjadi keadaan perubatan yang serius. Namun, ia mungkin dikaitkan dengan gejala keadaan perubatan yang serius. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami demam tinggi, sakit teruk, menggigil, atau degupan jantung yang cepat. Sekiranya kesakitan ini berterusan atau menyebabkan anda risau, dapatkan rawatan perubatan segera.

Sebilangan besar keadaan kelentit boleh dirawat dengan krim atau antibiotik. Masalah serius, seperti melanoma atau kanser lain, mungkin muncul sebagai benjolan. Sekiranya anda mempunyai masalah, berjumpa doktor atau pakar OB/ GYN anda. Dalam kes yang jarang berlaku, anda mungkin dirujuk kepada pakar lain.

Cara penjagaan yang betul

Anda mungkin keliru dengan produk kebersihan feminin yang menyatakan bahawa ia boleh membuatkan bau faraj anda menjadi harum. Merawat vulva dan faraj anda sebenarnya sangat mudah kerana anda tidak perlu membeli sabun atau cecair mewah. Malah, produk sebegini boleh menjengkelkan dan menyebabkan vaginitis.

Vulva merangkumi alat kelamin wanita yang terletak di bahagian luar, tetapi berhampiran bukaan faraj. Ini merangkumi kelentit yang menjadi topik utama dalam artikel ini.

Oleh itu, untuk menjaga kelentit anda:

 • Semasa mandi atau mandi, basuh vulva anda dengan air suam dan sabun ringan atau tidak wangi. Pastikan air tidak terlalu panas dan ingat untuk membasuh semua sabun pada vulva anda.
 • Pisahkan labia anda dan biarkan air sabun yang suam membersihkan di sekitar penututup kelentit dan di antara labia anda. Ini akan membersihkan segala rembesan yang tersekat di lipatan kulit.
 • Bilas sepenuhnya dan keringkan vulva anda dengan tuala kering yang lembut.
 • Semasa anda mengalami haid, kerap tukar tampon / pad anda. Faraj boleh membersihkan diri secara semula jadi. Sel-sel di dalam faraj akan kekal pada pH normal. Jadi, jangan cuci atau gunakan semburan pada faraj anda (melainkan jika pihak kesihatan anda menetapkannya).
 • Gunakan sabun yang ringan dan air suam untuk membersihkan kawasan sekitar bukaan faraj anda. Jangan letakkan sabun ke dalam faraj anda.

SUMBER

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/what-is-the-clitoris

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322235

https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/where-is-the-clitoris

https://www.verywellhealth.com/what-is-a-clitoris-and-what-does-the-clitoris-do-3157061

https://www.healthgrades.com/right-care/womens-health/clitoris-pain

https://www.healthline.com/health/womens-health/enlarged-clitoris#shortterm-enlargement

https://youngwomenshealth.org/2017/04/19/vulvar-and-vaginal-care-and-cleaning/

Summary
Kelentit (Clitoris) : Ketahui lebih banyak mengenai organ seksual ini
Article Name
Kelentit (Clitoris) : Ketahui lebih banyak mengenai organ seksual ini
Description
Bagi manusia, kelentit biasanya dikaitkan dengan nikmat seksual, walaupun peranan lainnya masih perlu diperdebatkan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: