Now Reading
Kelemumur (Dandruff) – Punca, Simptom, Faktor Risiko dan Rawatan

Kelemumur (Dandruff) – Punca, Simptom, Faktor Risiko dan Rawatan

Kelemumur

Kelemumur adalah pengelupasan kepingan kulit yang berwarna putih dan kuning dari kulit kepala. Anda mungkin melihat kepingan kelemumur putih di bahu atau kawasan kolar anda. Kelemumur adalah hasil daripada keadaan kulit biasa yang disebut “Dermatitis Seborrheic” yang boleh dilihat pada orang dengan ekzema, psoriasis, jangkitan kulat atau kelenjar minyak yang terlalu aktif. Keadaan kelemumur tidak menular tetapi sukar untuk dirawat. Ia lebih cenderung untuk berlaku kepada lelaki berbanding wanita.

Satu jenis kelemumur yang dikenali sebagai “Cradle Cap” boleh menjejaskan bayi. Gangguan ini menyebabkan kulit kepala yang bersisik dan berkerut. Ia juga adalah keadaan yang paling biasa pada bayi baru lahir tetapi ia juga boleh berlaku bila-bila masa semasa mereka kecil. Walaupun ia boleh membimbangkan ibu bapa, ‘Cradle Cap’ tidak berbahaya dan biasanya hilang dengan sendiri.

 

Punca Kelemumur

 • Kulit yang berisiko, berminyak (dermatitis seborrheic). Keadaan ini merupakan salah satu penyebab kelemumur yang paling kerap. Ia boleh berlaku kerana kulit merah, berminyak yang ditutupi dengan skala putih atau kuning yang beracun. Dermatitis seborrheic boleh menjejaskan kulit kepala anda dan kawasan lain yang kaya dengan kelenjar minyak seperti kening, sisi hidung anda dan belakang telinga anda, tulang dada (sternum) kawasan pangkal paha dan kadang kala ketiak anda.
 • Tidak mencuci secara kerap. Jika anda tidak selalu mencuci rambut, minyak dan sel kulit anda dari kulit kepala anda boleh terbina dan menyebabkan kelemumur.
 • Kulat seperti yis (malassezia). Malassezia tinggal di kulit kepala kebanyakan orang dewasa. Tetapi, untuk sesetengahnya, ia dapat menyakitkan kulit kepala dan boleh menyebabkan lebih banyak sel kulit berkembang.

Sel-sel kulit tambahan mati dan gugur, menjadikannya kelihatan putih dan berserakkan di rambut atau pakaian anda. Punca malassezia mengganggu sesetengah jenis kulit kepala masih tidak diketahui.

 • Kulit kering. Cebisan dari kulit kering secara amnya lebih kecil dan kurang berminyak daripada penyebab kelemumur yang lain. Kemerahan atau keradangan juga tidak berlaku. Anda mungkin akan mempunyai kulit kering di bahagian lain badan seperti kaki dan lengan anda juga.
 • Sensitif terhadap produk penjagaan rambut (sentuhan dermatitis). Kadang kala, sensitif terhadap bahan-bahan tertentu dalam produk penjagaan rambut atau pewarna rambut boleh menyebabkan kulit kepala yang merah, gatal dan bersisik.

 

Simptom Kelemumur

Bagi kebanyakan remaja dan orang dewasa, gejala kelemumur mudah ditemui. Kulit berwarna putih yang kelihatan berminyak, kulit mati yang melekat di rambut dan bahu anda serta kulit kepala yang gatal dan bersisik. Keadaan ini boleh menjadi lebih buruk semasa musim berangin dan musim sejuk kerana suhu dalaman badan panas yang boleh menjadikan kulit kering. Ia akan bertambah teruk pada musim panas. Gejala kelemumur juga kelihatan lebih teruk pada musim berangin.

 

Faktor Risiko Kelemumur

Hampir semua orang boleh mengalami kelemumur, tetapi faktor-faktor tertentu boleh membuat anda lebih mudah terdedah kepadanya seperti:

 • Kelemumur biasanya bermula ketika awal dewasa dan berterusan melalui usia pertengahan. Itu tidak bermakna orang dewasa lebih berumur tidak mendapat kelemumur. Bagi sesetengah orang, masalah ini boleh berlaku seumur hidup.
 • Jantina iaitu lelaki. Lebih ramai lelaki mempunyai kelemumur dan sesetengah penyelidik berpendapat hormon lelaki mungkin memainkan peranan.
 • Rambut dan kulit kepala berminyak. Malassezia bercantum dengan minyak di kulit kepala anda. Oleh sebab itu, kulit berminyak dan rambut berminyak menjadikan anda lebih terdedah kepada kelemumur.
 • Penyakit tertentu. Orang dewasa dengan penyakit neurologi, seperti penyakit Parkinson, lebih cenderung untuk mendapat dermatitis seborrheic dan kelemumur tanpa alasan yang kukuh, Begitu juga orang yang mempunyai jangkitan HIV atau mereka yang mempunyai sistem imun yang berkompromi dengan keadaan lain.

 

Rawatan Kelemumur

Syampu dan produk kulit kepala boleh didapati di kaunter pada kebanyakan kedai dan farmasi. Ini boleh mengawal dermatitis seborrheic, tetapi mereka tidak boleh menyembuhkannya.

– Syampu dan persediaan kulit kepala

Sebelum menggunakan syampu anti-kulat, individu harus berhati-hati agar syampu itu tidak terkena sesuatu tampalan yang bersisik atau berkerut pada kulit kepala. Ini akan menjadikan syampu lebih berkesan.


Himalaya Volume & Bounce Anti-Dandruff Shampoo 400ml

RM 24.90

Apa yang dilakukannya: Syampu Anti Kelemumur Himalaya – Kelantangan dan pantulan adalah formulasi terobosan kami yang menangani punca kelemumur, sambil lembut pada kulit kepala dan rambut anda.

Bahan-bahan yang diuji masa seperti minyak pokok teh dan kemangi suci dapat mengurangkan serpihan, gatal-gatal, rambut gugur dan mencegah berlakunya kelemumur. Sabun memberikan kelantangan dan melantun ke rambut yang tidak bermaya dan kusam.

Bahan utama: Minyak pokok teh adalah agen anti kelemumur semula jadi yang kuat. Tindakan mikroba basil suci berkesan dalam mencegah berlakunya kelemumur pada kulit kepala. Sabun menambah kelantangan dan melantun pada rambut yang kusam dan tidak bermaya.


Clear Anti Dandruff Anti Hair Fall Shampoo 330ml

RM 17.10

Anda mempunyai gaya rambut anda dengan sempurna dan pakaian yang sesuai untuk dipakai. Anda sudah bersedia untuk menakluki bilik dewan itu. Tetapi tunggu, adakah rambut dan kelemumur yang anda lihat pada pakaian sempurna anda? Sisa dari gaya berlebihan boleh menumpuk di kulit kepala anda dan menyebabkan kelemumur. Kajian menunjukkan bahawa separuh orang yang mengalami kelemumur juga akan mengalami keguguran rambut. Dirumus khas untuk lelaki, CLEAR Women Anti-Hairfall Shampoo disertakan dengan Ekstrak Kopi untuk menghilangkan semua jejak kelemumur * dan sisa dari kulit kepala anda sambil menyuburkan dan menghidupkan kulit kepala sehingga rambut gugur hingga 10x lebih sedikit ‘.


Sunsilk Anti Dandruff Shampoo 320ml

RM 11.90

Masa untuk membuang! Rumusan eksklusif ini, dengan Zinc Pyrithione, berfungsi untuk mengeringkan kulit kepala anda dengan lembut tetapi tegas, menghilangkan kelemumur * dan menjadikan rambut indah untuk disentuh, sehingga rambut anda sentiasa berada di sisi anda. * Tidak ada serpihan yang kelihatan dengan penggunaan biasa Sesuai untuk Rambut dengan Kelemumur

– Bahan-bahan untuk digunakan

Syampu anti-kelemumur atau anti-kulat mengandungi sekurang-kurangnya satu bahan aktif berikut:

 • Ketoconazole: Anti-kulat yang berkesan. Syampu yang mengandungi ramuan ini boleh digunakan pada sebarang umur.
 • Selenium sulfide: Ini mengurangkan pengeluaran minyak semula jadi oleh kelenjar pada kulit kepala. Ia berkesan untuk merawat kelemumur.
 • Zinc pyrithione: Ini melambatkan pertumbuhan kulat.
 • Tar arang batu (Coal tar): Ini mempunyai agen anti-kulat semulajadi. Rambut yang dicelup atau dirawat boleh menjadi kotor kerana penggunaan jangka panjang. Sabun Tar juga boleh membuat kulit kepala lebih sensitif kepada cahaya matahari, jadi pengguna harus memakai topi apabila di luar.
 • Asid salisilik: Ini membantu kulit kepala menghilangkan sel-sel kulit. Mereka tidak melambatkan pembiakan sel-sel kulit. Banyak “scrub kulit kepala” mengandungi asid salisilik. Rawatan kadang-kadang boleh menyebabkan kulit kepala kering dan cebisan pada kulit menjadi lebih buruk.
 • Minyak ‘tea-tree’: Berasal dari Pokok Teh Australia (Melaleuca alternifolia), banyak syampu kini mengandungi ramuan ini. Ia telah lama digunakan sebagai anti-kulat, antibiotik, dan antiseptik. Sesetengah orang mempunyai alahan terhadapnya.

SUMBER

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-dandruff-basics

https://www.medicalnewstoday.com/articles/152844

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850

https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp

error: Content is protected !!