Now Reading
Kelegaan Yang Berpanjangan Dengan Panadol Extend

Kelegaan Yang Berpanjangan Dengan Panadol Extend

panadol extend

Panadol Extend datang dengan formulasi baru paracetamol yang diperbaharui. Hadir dengan lapisan tablet-bi yang mengandungi 665 mg paracetamol.

Ia akan menghantar paracetamol yang mencukupi ke dalam saluran darah untuk memberi kelegaan sehingga 8 jam. Dengan jumlah tindakan yang lebih besar berbanding dos konventional, ubat ini sangat bermanfaat kepada pesakit.

Pesakit yang menjadi keutamaan untuk mengambil ubat ini ialah mereka yang memerlukan rawatan untuk yang berpanjangan.

Kenapa anda kena ambil Panadol Extend?

Mempunyai kesan positif yang sama seperti ubat lain

Tahap kesakitan seorang pesakit akan berkurangan jika anda mengambil 4000 mg paracetamol ataupun 200 mg celecoxib. Panadol Extend telah terbukti sama berkesan dengan celecoxib sebanyak 80% (33 dari 41 peserta) di dalam sebuah kajian lain.

Keberkesanan selama 8 jam dan kelegaan berpanjangan

Pesakit dengan sejarah kesihatan osteoarthritis lutut dapat melegakan kesakitan dengan memakan ubat ini berbanding paracetamol yang standard. Ia mengurangkan rasa sakit untuk memberi motivasi kepada pesakit agar terus patuh dengan peraturan ubat.

Boleh tangguhkan penggunaan opioid

Pesakit yang mengambil Panadol Extend untuk osteoarthritis mempunyai hari analgesic min yang lebih sikit dan mempunyai kadar peratus yang sangat rendah untuk mengalami narkotik analgesic.

Ini adalah berdasarkan analisis terhadap 74,114 pesakit osteoarthritis yang telah diberikan paracetamol.

Untuk membeli produk hilang , sila layari healthmart.co, penaja kami yang menjual produk kesihatan yang bermutu and asli. Terima kasih atas sokongan anda.

Dos

 • Dewasa, warga emas dan beli yang berumur 16 tahun ke atas: 2 biji tablet setiap 4 ke 8 jam dalam sehari.
 • Kanak-kanak 6 – 9 tahun: ½ biji tablet setiap 4 jam, 4 dos maksimum dalam satu hari.
 • Kanak-kanak berumur 10 – 11 tahun: 1 biji tablet setiap 4 jam, maksimum 4 dos dalam sehari.
 • Kanak-kanak 12-15 tahun: 1 ke 1& ½ biji tablet setiap 4 jam, 40 dos maksimum dalam 24 jam.
 • Jangan beri ubat ini kepada kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah.

Dewasa, warga emas dan kanak-kanak 16 tahun ke atas

Sila ambil 2 biji tablet bersama setengah cawan air (100 ml). Arahan ini perlu dipatuhi untuk memastikan rasa sakit hilang dengan cepat. Sebaiknya di ambil ketika perut kosong.

Jika perlu, boleh ambil 2 biji tablet 4 kali sehari. Dos ini sebolehnya tidak diulang lebih dari 4 jam sekali, ataupun di ambil lebih dari 4 kali dalam sehari.

Kanak-kanak berumur 12 – 15 tahun

1 biji tablet bersama setengah gelas air (100 ml) boleh di ambil sehingga 4 kaali jika perlu. Dos ini tidak boleh diberikan lebih dari 4 kali setiap 4 jam, dan tidak lebih dari 4 dos perlu diberikan dalam sehari.

Kanak-kanak di bawah 12 tahun

Kanak-kanak di bawah 12 tahun tidak boleh mengambil Panadol Extend.

Untuk kelegaan selepas vaksinasi bagi bayi berusia 2, 3 dan 4 bulan

2.5ml. Dos tersebut boleh diberikan sehingga 4 kali sehari bermula dari hari mengambil vaksin. Jangan lebih dari 4 dos dalam 24 jam. Tunggu sekurang-kurangnya 4 jam antara dos.

Berundinglah dengan doktor atau ahli farmasi anda sekiranya bayi anda masih memerlukan ubat ini selepas 2 hari menerima vaksin.

Umur: 2 – 3 bulanDos
Kesakitan dan punca lain untuk demam – jika bayi anda mempunyai berat sekitar 4 kg dan lahir selepas minggu 37.2.5 ml. Jika perlu, berikan dos kedua sebanyak 2.5 ml juga selepas 4 – 6 jam.
Elakkan memberi ubat ini kepada bayi yang berumur kurang dari 2 bulan. Jarakkan pemberian dos seterunya lebih kurang 4 jam.Tidak lebih dari 2 dos sahaja. Ini adalah untuk memastikan demam yang berpunca dari jangkitan bakteria berbahaya dikenalpasti secepat mungkin.Berunding dengan doktor atau ahli farmasi kalau demam bayi anda masih lagi tidak berkurangan selepas 2 dos ubat.

Kanak-kanak berumur 3 bulan ke 6 tahun:

UmurKuantitiKekerapan (dalam 24 jam)
3-6 bulan2.5 ml4 kali
6 – 24 bulan5 ml4 kali
2 – 3 tahun7.5 ml (5 ml + 2 ml)4 kali
4 – 6 tahun10 ml (5 ml + 5 ml)4 kali
Tidak lebih dari 4 dos dalam masa 24 jam.Jarakkan dos anda sekurang-kurangnya 4 jam.Jangan beri ubat ini kepada anak anda lebih dari 3 hari sebelum mendapat nasihat daripada doktor atau ahli farmasi.

Sangat penting untuk goncangkan botol selama 10 saat sebelum digunakan oleh anak anda.

Kelebihan

panadol

Untuk melegakan penyakit biasa sehingga sederhana, seperti:

 • Sakit kepala
 • Migrain
 • Neuralgia
 • Sakit gigi
 • Sakit tekak
 • Senggugut
 • Lenguh dan sakit badan
 • Melegakan simptomatik dari sakit rematik dan kesakitan, serta demam.

Panadol Extend Infant Sugar Free Color Free 120 mg/5 ml Oral Suspension digunakan untuk merawat kesakitan biasa sehingga sederhana yang juga berfungsi sebagai antipyretic.

Ia dapat bantu merawat sakit kepala, sakit gigi, sakit telinga, sakit tekak, demam dan influenza, sakit dan lenguh badan serta demam selepas imunisasi.

Untuk kelegaan pantas buat lutut anda sebelum melakukan aktiviti-aktiviti berat seperti bersukan, berkebun ataupun pergi membuat larian, ambil lah Panadol Extend dan nikmati aktiviti anda seperti biasa tanpa halangan. Otot dan sendi yang sihat, prestasi yang lebih baik untuk hari ini!

error: Content is protected !!